E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki krizlere karşı güvenli liman stratejisi---

Borsalardaki krizlere karşı güvenli liman stratejisi

Borsalardaki krizlere karşı güvenli liman stratejisi
23 Mart 2022 - 14:22 borsagundem.com

Piyasalardaki olumsuzluklar ve FED’in küresel piyasalara para arzını yavaşlatması yatırımcılar için zor bir dönemin yaklaştığına işaret ediyor. MarketWatch’un haberinde her mevsimde ayakta kalabilecek bir yatırım stratejisine yer veriliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar enflasyonun yüksek olduğu, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın piyasaları bozduğu ve ABD Merkez Bankası’nın faizleri yükselttiği bir dönemle mücadele ediyor. Merkez bankalarının çok yıllı karamsar politika öngörüleri hisse senetleri ve tahvil piyasaları için olumsuz bir tabloyu işaret ediyor.

MarketWatch’un haberinde sadece hisse senedi ve tahvillerden değil tüm yatırım araçlarındaki fiyat hareketlerinden faydalanabilecek bir yatırım bakış açısı öneriliyor. Haberde bu tür bir yatırım stratejisi için yatırım fonları işaret ediliyor.

Söz konusu yatım fonlarına bir örnek ABD borsalarında işlem gören Standpoint Çoklu Varlıklar Fonu. Fonun yarısına yakın kısmı gelişmekte olan piyasalardan düşük maliyetli borsa yatırım fonlarına kadar geniş bir yelpazede hisse senedi ve tahvil yatırımı yapıyor. Geri kalan kısımda ise para birimlerini kapsayan vadeli piyasalara, enerji emtialarına, altın, gümüşe, alüminyum, bakır, çinko ve nikel gibi sanayi hammaddelerine, tahıl ürünlerine ve şeker ve kahve gibi yumuşak emtialara yatırımlarını yönlendiriyor.

Borsalarda vadeli ticaret stratejilerini kullanan birçok ortak yatırım fonu bulunuyor. Bu fonların büyük bir kısmı varlık sınıflarının genellikle yukarı veya aşağı yönlü fiyat hareketlerinden faydalanarak piyasalardaki riski en aza indirmek için tasarlanıyor. MarketWatch yazarı Philip van Doorn’a göre hisse senedi veya tahvil piyasasındaki düşüşlerden korunmak isteyen yatırımcılar söz konusu fonları hisse ve tahvil yatırımlarıyla birlikte tamamlayıcı bir seçenek olarak tercih edebilirler.

Standpoint Çoklu Varlıklar Fonu’nun amacı, uzun vadeli büyümeyi sürdürürken riskleri sınırlamak için vadeli işlem ticaretine sistematik bir yaklaşım kullanmak ve her iki işlevi de aynı portföy içinde gerçekleştirmek. Bu sayede bir yatırımcılar fonlar arasında kendi risk yönetiminde portföy tahsisi kararını vermek zorunda kalmıyor ve duygusal tepkilerle piyasa kargaşasına yenilme ihtimalleri sınırlanıyor. Fonun baş yöneticilerinden Eric Crittenden fon portföyü seçimlerinde üç göstergeye dikkat ettiklerini belirtiyor:

Piyasa getirisi

Gelecekten haber veren sihirli bir küre mümkün olmadığından fon yatırımlarındaki kararlar da daha önceki fiyat hareketleri üzerinden değerlendirilebiliyor.

Piyasa yapısı

Söz konusu gösterge hisse senedi ve tahvil temerrütlerinin zamanlamasını kapsıyor. Örnek vermek gerekirse tüm göstergelerin eşit olarak alındığı bir ortamda eğer bir şirket belirli bir tarihte 1 dolar temettü öderse hisse senedi fiyatı da 1 dolar düşecektir. Yapısal hususlar ayrıca tahvil faizi ödemelerinin zamanlamasını, çağrı tarihlerini ve vade tarihlerini ve emtialar için vadeli işlem sözleşmelerinin yapılarını da kapsar.

Piyasa akışkanlığı

Bu göstergede fon yöneticileri arz ve talep arasındaki dengesizliklere dikkat ediyor. Zira bu dengesizliklerin oluşturduğu fırsatlar ticarette fiyatların yükselmesine veya düşmesine sebep oluyor.

Crittenden fonun vadeli işlem alım kurlarında yukarı veya aşağı yönde en iyi fiyatları yakalayamayacağını kabul ediyor. Fon yöneticisi, “Her zaman dünyanın bir bölgesinde bir yerlerde veya bir varlık sınıfında bir boğa piyasası vardır” diyor. Fonun piyasalara ilişkin perspektifini açıklayan Crittenden güvenli bir yatırım stratejisi için piyasalardaki “tüm heyecandan vazgeçtiklerini” söyledi.

Stagflasyon uyarıları

Borsada yıl başından bu yana meydana gelen bu düşüşler, yüksek enflasyon, sıkı para politikası ve Avrupa'da patlak veren savaş göz önüne alındığında sınırlı kalmış görünüyor. Bu kadar çok hareketli parçanın görüldüğü piyasalarda yatırımcılar bol miktarda volatiliteye sahip olabilir.

Crittenden, stagflasyonu önümüzdeki yıllar için ciddi bir ihtimal olarak görüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre stagflasyon yüksek enflasyon ortamına rağmen yavaşlayan ya da küçülen ekonomileri işaret eder. Bu iki göstergenin birleşmesi yatırımcılar için bir kriz senaryosu anlamına gelir.

ABD Merkez Bankası’ndan pandemi sürecinde gelen benzeri görülmemiş teşvik uygulamaları ABD’nin para arzını ciddi biçimde artırmış ve dünyanın en büyük ekonomisinin salgın sırasında hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlamıştı. Ancak şimdilerde bu aşırı para arzı yüksek enflasyona yol açıyor.

Crittenden, bir portföy yöneticisi olarak buna hazırlıklı olduğunu vurgulayarak, "Faturanın vadesi geliyor. Asıl soru, bunu kim ödeyecek? Stagflasyon olacağını düşünüyorum” dedi.

Novak: Rus kaynakları olmadan küresel enerji piyasası çöker

 

Avrupa kömür stokları yükseliyor

 

El-Erian: FED politikaları gelişmekte olan ülkelere benziyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)