E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa kömür stokları yükseliyor---

Avrupa kömür stokları yükseliyor

Avrupa kömür stokları yükseliyor
23 Mart 2022 - 13:31 borsagundem.com

Kuzeybatı Avrupa limanlarındaki kömür stokları, güçlü gemi varışları ve iç lojistik kapasitesindeki kısıtlamalar nedeniyle Mart ortasında görülen son yılların en düşük seviyelerine göre %7 arttı.

Montel tarafından derlenen verilere göre, dört önemli kuru yük terminali Amsterdam, Rotterdam ve Antwerp (ARA) birleşik stokları, bu hafta haftada 0,17 milyon ton artışla 2,61 milyon tonda kaydedildi. Ancak artış, düşük bir tabandan geldi. İlgili stoklar, geçen hafta 2,44 milyon tonla yaklaşık son on yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Kümülatif stoklar, geçen yıl aynı zamanda kaydedilen toplama göre dörtte bir oranında düşüş kaydetmiş görünüyor.

Bir terminal kaynağı, kömür yakıtlı elektrik üretim tesislerine mavna sevkiyatının yoğun olduğunu söylüyor. Kaynak, limanlara gelen gemilerin de aynı şekilde yoğunluk yaşadıklarını iletiyor.

VesselsValue gemi izleme verilerine göre, bu ay en büyük iki ARA terminaline – Rotterdam'daki EMO ve Amsterdam'daki OBA - toplam 2,26 milyon ton kömür teslim edildi. Bu terminallere geçen yılın aynı döneminde 1,70 milyon ton kömür teslim edilmişti.

Almanya merkezli bir trader, kısmen yetersiz mavna ve demiryolu kapasitesi nedeniyle stokların toparlanmaya devam edebileceğini söylüyor.

Trader, bu hafta Atina'da düzenlenen Coaltrans konferansının oturum aralarında verdiği demeçte, “Mavna sahipleri, kömür talebinin düşüş göstermesi beklendiği için son yıllarda bazı [mavnaları] hurdaya çıkardı” demişti.

ARA stok toplamından, Rotterdam'ın EMO terminali stokları bu hafta 1,6 milyon tonda görüldü. İkinci en büyük ARA kömür ithalat merkezi olan Amsterdam'ın OBA terminalinde stoklar 0,05 milyon ton artışla 0,7 milyon tona ulaştı.

Rotterdam'ın daha küçük EBS terminalinde 0,106 milyon ton stok vbulunuyor. Ovet'in Antwerp yakınlarındaki Vlissingen terminalindeki stoklar 0,203 milyon tonda görülüyor.

Almanya’da kömüre dönüş

 

Kömür fiyatlarında yatay seyir bekleniyor

 

ABD'nin kömür üretiminde düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)