E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda volatilite ile riskler de artıyor---

Borsalarda volatilite ile riskler de artıyor

Borsalarda volatilite ile riskler de artıyor
22 Mayıs 2020 - 13:30 borsagundem.com

Pandemi krizinin yarattığı ekonomik belirsizlik ortamında borsalardaki volatilite riskleri de artırıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankaları 2008 krizinden beri piyasa oynaklığını azaltıcı bir rol oynar. Korona virüs pandemisi sürecinde merkez bankalarının bilançolarının rekor seviyelere ulaşması ise bu durumu değiştirmiş gözüküyor.

Finansal ürünün risk ölçümü genellikle, belirlenen zaman aralığındaki fiyat değişimlerinin, standart sapma ölçümüyle gerçekleşir. Volatilite, fiyatlardaki değişimin ne kadar yüksek aralıklarla gerçekleştiğini, finansal ürünün fiyat hareketleri arasındaki farkın büyüklüğünü ölçer. Kısaca, volatilitesi yüksek olan finansal aracın riskinin yüksek, volatilitesi düşük olan finansal aracın ise risk düzeyinin düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Yüksek volatilite şirketlerin borç maliyetlerini yükseltmesinden dolayı temerrüde düşme riskini arttırır. Bu durum ayrıca şirketlerin borçlarını yapılandırmasını zora sokar.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, "Kovid-19 topluluğunuzu nasıl etkiler" başlıklı telekonferans toplantısında, benzeri olmayan ekonomik gerilemenin ortasında olunduğunu söyledi.

Bunun ani ve sert bir gerileme olduğuna dikkati çeken Powell, "Son 10 yılın iş kazanımlarını şimdiden yok etti ve ülke çapında şiddetli sancıya neden oldu. Yük yayılmış olsa da eşit olarak dağılmış değil. Bunun zorluğunu göğüsleyenler ona en az dayanabilecek olanlar." değerlendirmesinde bulundu.

Powell, ekonomik gerilemenin acısının geleceğe dair belirsizliğin yanı sıra normal yaşamın altüst olmasıyla birleştiğini dile getirerek, "Şu an tamamen yeni bir belirsizlik seviyesi yaşıyoruz, çünkü virüse dair sorular görünümü karmaşıklaştırıyor." dedi.

Borsa, küresel endişeleri fiyatlıyor

Borsalar yerine sabit getirili varlıklara yönelmeli

En çok düşen borsalar yükselişe geçecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)