E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda güvercin dönüş bu kez başarılı olacak mı?---

Borsalarda güvercin dönüş bu kez başarılı olacak mı?

Borsalarda güvercin dönüş bu kez başarılı olacak mı?
17 Kasım 2023 - 11:46 borsagundem.com

ABD’de işsizlik ve enflasyon verileri sonrası borsalarda yükseliş kaldığı yerden devam ediyor. Ancak bu yükselişin ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon verilerinin olumlu gelmesini piyasalar da olumlu karşıladı. ABD hisse senedi piyasalarında hız kesen ralli kaldığı yerden yukarı yönlü yürüyüşünü sürdürdü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ancak yatırımcılar, bundan önce tam 6 kez olumlu gelen ekonomik veriler sonrası uğradıkları hayal kırıklığının tekrarlanıp tekrarlanmayacağını merak ediyor.

Güvercin bir dönüş mü?

MarketWatch’tan Steve Goldstein’ın haberine göre, Fed’in faiz artırım kampanyasında sona geldiğini ve hatta faiz indirimin yakın olduğunu düşündürten ekonomik verileri piyasalar yine güvercin bir mesaj olarak algıladı. Ancak önceki 6 seferde sonuç beklendiği gibi olmamış ve piyasalar güvercin bir dönüş olacağı varsayımının sonunda yanlış olduğunu tecrübe etmişti.

Deutsche Bank stratejisti, Henry Allen, piyasaların bu döngüde 7. kez güvercin bir dönüş yapmaya çalıştığı konusunda uyarıyor ve ekliyor: “Diğer altısı açıkça yanılgıyla sonuçlanmıştı.”

İşsizlik oranının en düşük seviyesinden yarım puan artmasıyla birlikte ABD tüketici ve ardından üretici fiyatlarının ekonomistlerin tahminlerinin altına düştüğünü gösteren veriler sonrasında, hisse senetleri, özellikle de olumsuz küçük sermayeli ve spekülatif hisse senetleri yükselişe geçti.

Allen, “Güvercin pivot noktası, faiz oranı beklentilerinde daha az agresif para politikası lehine bir değişikliği ifade ediyor. Piyasalar bu döngüde, yedinci kez güvercin bir dönüş yapmaya çalışıyor. Önceki altı denemenin başarısızlıkla sonuçlanması, bu kez farklı olup olmayacağı konusunda şüphe yaratıyor” diyor.

Allen, geride kalan 6 güvercin pivot gelişmesini kronoloji olarak hatırlatıyor ve yatırımcıları bu kez de benzer bir durumla karşılaşma olasılığı noktasında uyarıyor. Allen, “Açıkçası bu sefer farklı olması mümkün ve işsizlikteki artış ile enflasyondaki düşüş bizi Fed'in önceki döngülerde faiz indirimine başladığı konuma yaklaştırıyor. Ancak 2023, kesintilere ilişkin beklentilerin sürekli olarak geleceğe nasıl itildiğini gösterdi” şeklinde konuşuyor.

6 güvercin pivot gelişmesi

Kasım 2021: SARS-CoV-2'nin ‘omikron varyantı’ ortaya çıktı. Bu durum yatırımcıların, Kovid vakalarının yine sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyeceğini ve bunun sonucunda ortaya çıkacak ekonomik acıyı, bunun da merkez bankalarının faiz artırımına gerek kalmayacağı anlamına geleceğini düşünmelerine yol açtı.

2022 Şubat sonu/Mart başı: Rusya, Ukrayna'yı işgal etti. Bunun doğrudan etkisi, Fed'in faiz artırım kampanyasını 50 baz puanlık bir artış yerine 25 baz puanlık bir artışla başlatması oldu. Geriye dönüp bakıldığında, işgal, ekonomik aktiviteyi pek fazla etkilemese de enflasyonist sorunları daha da kötüleştirdi.

Mayıs 2022: Yatırımcılar, ABD ekonomisinin fazla büyümesinden endişelenmeye başladı: Çin'in acımasız sıfır-Kovid stratejisi, Ukrayna'daki savaş ve Fed'in faiz artırım döngüsünün başlamış olması da önemli etkenler olarak kabul edildi.

Temmuz 2022: Yaklaşan bir küresel durgunluğun yanı sıra enflasyonda düşüşe ilişkin korkular, ‘artışların hızını yavaşlatmanın muhtemelen uygun olacağını' söyleyen Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere, güvercin bir dönüş spekülasyonuna yol açtı. Ağustos ayının sonlarında Jackson Hole sempozyumunda ise Powell, şahin tona geri döndü.

2022 Eylül sonu/Ekim başı: Birleşik Krallık'ta eski Başbakan Liz Truss'un bütçesiyle başlayan ve emeklilik kriziyle daha da kötüleşen mali kriz, piyasaların 2023 yılı için daha az faiz indirimini fiyatlamasına yol açtı.

Mart 2023: Silikon Valley Bank'ın çöküşünden kaynaklanan bankacılık krizi, piyasaların Fed'in faiz oranlarını artırabileceğine inanmasına neden oldu.

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Borsa rallisi için kırılma anı, enflasyon raporu nasıl okunmalı?

 

Wall Street rallisi güven vermiyor

 

Goldman Sachs: Tek yapmanız gereken borsada kalmak

 

JPMorgan uyardı: Borsalar değil petrol yükselecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)