E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda belirsizlik dönemi yaklaşıyor---

Borsalarda belirsizlik dönemi yaklaşıyor

Borsalarda belirsizlik dönemi yaklaşıyor
31 Mayıs 2021 - 11:23 borsagundem.com

Küresel borsalar daha önceki süreçlere hiç benzemeyen bir döneme giriyor. Geçmiş borsa tecrübelerine dayalı modellemeler yatırımcılar için yanıltıcı olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar uzmanları borsaların geleceğine ilişkin öngörülerde bulunurken kullandıkları yöntemlerden biri endekslerin tarih boyunca benzeri koşullarda nasıl performans gösterdiğine yoğunlaşmaktır. Ancak MarketWatch’un haberine göre finansal piyasalarda daha önceki tecrübelerle çok sınırlı benzerliği olan bir döneme giriliyor. Bu durum borsaların geleceğinin çok daha belirsiz hale geldiğini gösteriyor.

Finans araştırmaları şirketi Global Financial Data’nın Baş Ekonomisti Bryan Taylor, borsaların önemli bir değişim sürecine girdiğini belirtiyor.

1792 yılına kadar gittiği araştırmasında Taylor bu tarihten 1914’e kadar küresel borsaların serbest ticaret ortamında sürekli olarak düşük faiz oranlarıyla ticaret yaptığını ve borsa ticaret getirilerinin 0,01 oranında olduğunu gösteriyor.

1945 yılına kadarki kaotik savaş döneminde borsaların tahvil fiyatlarına karşı getirileri 2,13 oranında. Bu tarihten 1981’e kadar olan süreçte ise yükselen faiz oranlarıyla beraber borsaların getirileri 8,76’ya kadar yükseliyor. 1982’den bugüne kadarsa düşen faiz oranları ortamında yüzde 1,33’lük hisse senedi primi sağlanmış. Taylor borsalarda başlamak üzere olduğunu düşündüğü sürekli düşük faiz ve küresel olarak entegre hale gelen borsalar ortamında endekslerin nasıl bir performans göstereceğininse soru işareti olduğunu belirtiyor.

Taylor borsaların yeni süreçte 1982 yılındaki gibi düşük faiz ortamında hareket etmesini beklemenin gerçekçi olmadığını belirtiyor. Zira faiz oranları halihazırda çok düşük seviyelerde. Faiz oranlarının yükseleceği bir dönemi beklemek mümkün olsa da ABD Merkez Bankası’nın politikalarına bakıldığında bu da pek olası görünmüyor. 1914-1945 arası iki dünya savaşını içeren piyasa şartları şu anki piyasaları açıklayabilecek bir rehber olarak görünmüyor. 1792’den 1914’e kadar olanki ABD’nin sanayileşmiş bir ekonomiye geçişini gösteren dönemse yine borsaların bugünü için yeterince açıklayıcı değil.

Tüm bunlar nedeniyle Taylor borsaların daha önce hiç tecrübe edilmemiş bir yöne doğru gittiğini belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Taylor hisse senetlerinin tahvillere karşı getirilerinin %3 gibi düşük oranlarda gerçekleşmesini bekliyor. Eğer Taylor’ın beklentisi gerçek olursa hisse senetleri getirileri önümüzdeki süreçte sınırlı kalabilir.

Geçmişe dayalı modellemelerde yatırımcıları yanıltabilir

Taylor %3’lük hisse senedi primi beklentisinin sadece şansa dayalı tahmin niteliği taşıdığını belirtiyor. Bu durum aynı zamanda tartışmanın en can alıcı noktasını gösteriyor: Borsalar üzerine herkes tahmin yürütebilir. Örnek vermek gerekirse son 40 yıldaki hisse senedi primlerinin yıllık olarak yüzde 1,33 olarak yansıtılması mümkündür. Ancak bu analiz İkinci Dünya Savaşı’na kadar götürülürse daha yüksek bir özkaynak primine ulaşılabilir. 1792’ye kadar gidilirse de çok daha düşük prim oranları ortaya çıkabilir.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert konuyla ilgili yorumlarında borsalarda modelleme yapmanın temelinde tevazu olması gerektiğini belirtiyor. Hulbert’e göre borsalara ilişkin tarihlere dayalı keskin tahmin ve modellemeler yapanlar sürekli olarak yanılan ancak kendinden şüphe etmeyen insanlara benzerlik gösteriyor.

Yatırımcılar teknoloji hisselerine alternatif arayışında

 

ABD SPK’sı kripto para saadet zincirine el koydu

 

Kripto paralarda sert dalgalanmalar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baran yiğit01 Haziran 2021 08:41

    Farkında mısınız borsa dan hergün insanlar kaçıyor

  • Murat Bergamalı01 Haziran 2021 05:20

    Borsa şu an 3-5 hissenin sırtında fiyatlma yapıyor diğer hisseler yerlerde sürünüyor...1300 leri düşünmek istemiyorum

  • Zek31 Mayıs 2021 16:20

    Borsa biraz nefes almalı yani 1300 gör eli halkın cebindeki tozlarıda alıp yeniden refah geleneği yaratmayı kalan sağlarlar nasıl