E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda 2021 getirileri tehdit altında---

Borsalarda 2021 getirileri tehdit altında

Borsalarda 2021 getirileri tehdit altında
05 Mart 2021 - 10:40 borsagundem.com

Borsalarda 2021’in getirileri silinmeye yakın seviyede

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perşembe günü Wall Street’te büyük korku hakimdi. Önde gelen borsa endekslerinin hepsi %1’ün üzerinde düşüş yaşadı. Dow Jones 346 puan gerileyerek günü 30,924 seviyesinde kapattı. S&P 500 46 puan düşüşle 3,774 seviyesine geriledi. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq ise 275 puan kaybederek 12,723 seviyesinde kapattı.

Hisse fiyatları, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın gün ortasında yaptığı açıklamaların ardından düşüşe başladı. Powell Wall Street Journal’ın etkinliğinde yaptığı konuşmada, “bugün hala maksimum istihdam ve %2’lik ortalama enflasyon hedefimizden oldukça uzağız” dedi. FED Başkanı, tahvil verimlerinde son dönemde görülen yükselişin “dikkat çekici” olduğunu söyledi.

Powell’dan gelen ‘bekle ve gör’ mesajı tahvil verimlerini yükseltirken, hisselerde düşüşe neden oldu ve yatırımcıların güçlü büyüme ve yüksek enflasyon beklentilerinin altını çizdi. Bunun nedeni ise yüksek tahvil verimlerinin, yatırımcıların hisse yatırımından uzaklaştırıp tahvillere yönelmesine neden olması.

Powell, FED’in faiz oranlarında artırıma gitmeyi düşünmeye başlamasının zaman alacağını söylese de, piyasa gözlemcileri ekonomik aktivitenin hızındaki yükselişin bir başka devasa teşvik paketiyle birleştiğinde, enflasyonu FED’in %2’lik hedefinin üzerine taşıyabileceğinden endişe duyuyor. Bu durum ise hisse yatırımcıları için oldukça olumsuz.

FED Başkanı konuşmasına devam ettiği esnada, ABD’nin 10 yıllık hazine tahvilleri yükseliş göstererek %1,54 seviyesine ulaştı. Bu hareket ise geçtiğimiz yılın sonunda %1’in altında işlem gören 10 yıllıklar için büyük bir sıçrama oldu. Tahvil piyasasındaki hareketlilik, son dönemde yakından izleniyor. Gazeteci Shawn Tully’nin yakın zamanda söylediği gibi, yükselen oranlar boğa piyasasının en büyük ve tek tehdidi.

Research Affiliates’in Baş Yatırım Uzmanı Chris Brightman, “trend beklentilerin çok daha üzerinde bir enflasyon oranına yönelik. Uzmanlar yıllardır gerçekleşmeyen bir fiyat düşüşü uyarılarında bulunuyor. Ancak bu, düşüşün gerçekleşmeyeceği anlamına gelmiyor. Fiyatlar %3’ün üzerine çıktığında, hisseler için tehlike alarmı çalmaya başlayacak ve %4 ila %5 arası bir oran gerçek bir felaket olacak” dedi.

Açıklamasının devamında, “tarih yüksek ve volatil enflasyon rejiminin oldukça düşük fiyat/kazanç çarpanlarıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Yüksek enflasyon hisse fiyatları için olumsuz” ifadelerini kullandı. Hıza yükselen fiyatlar ise, Brightman’a göre, FED’i faiz oranlarını yükseltmeye zorlayabilir. Bunun sonucunda ise kurumsal karlar düşüşe geçer.

Ancak diğer analistler son haftalarda piyasaların yalnızca aşırı ısındığı ve sağlıklı bir düzeltmenin eşiğinde olduğu yönünde fikir belirtti. Independent Advisor Alliance’ın Baş Yatırım Uzmanı Chris Zaccarelli Fortune’a yaptığı açıklamada, “yatırımı bulunanlar için bu dönem çöküş için endişelenmek için doğru bir zaman değil” dedi. Açıklamasının devamında bu zamanın, FED’in enflasyonla savaşmak için faiz oranlarını yükseltmesiyle geleceğini söyledi.

Yine de borsalardaki hareketlerin sonucunda Nasdaq endeksi düzeltme alanına tehlikeli bir giriş yaptı ve son dönemdeki yükselişinin %10 gerisinde seyrediyor.

Altın fiyatlamasında satış baskısı arttı

 

Küresel piyasalar Powell sonrası negatif seyrediyor

 

Küresel risk iştahı zayıflama kaydetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)