E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar zirvedeyken yatırım yapılır mı?---

Borsalar zirvedeyken yatırım yapılır mı?

Borsalar zirvedeyken yatırım yapılır mı?
05 Şubat 2024 - 14:23 borsagundem.com

Hisse senetleri rekorlara koşarken borsaya yatırım yapmak kulağa hoş gelmiyor olabilir. Ancak uzmanlar uzun vadeli getirilere dikkat çekerek borsalara ne kadar erken girilirse o kadar iyi olacağını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını agresif bir şekilde artırdığı sırada Ekim 2022'deki dip seviyeye ulaşan Wall Street borsaları o tarihten itibaren adeta kükreyerek geri döndü. S&P 500 son 12 ayda %21 yükseldi.

ABD’nin gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500, 29 Ocak'ta son bilançoların ardından 4.927,93 ile rekor bir seviyede kapandı. Ulaşılan bu zirve ralliyi kaçıran veya uzakta bekleyen yatırımcıların cesaretini kırabilir.

Ancak The Motley Fools’un haberine göre piyasalara girmek için hâlâ uygun bir zaman olabilir. Haberde endeksin yükseliş yolunun açık olduğu nedenleriyle açıklanıyor:

Borsalar uzun vadede yükseliyor

Son 10 yılda, S&P 500, temettüler de dahil edildiğinde yıllık %12,9 oranında yükseldi. Bu oran endeksin yıllık yaklaşık %10,2 olan tarihsel uzun vadeli ortalamasının üzerinde mükemmel bir getiri. Ancak borsalarda zirve seviyelerine bakmak yatırımcıların bundan daha iyisinin olmayacağını düşünmesine neden olabilir.

Amerikan borsalarında bir yıllık dönemde, piyasada %73'lük bir pozitif getiri şansı vardır. Ancak zaman dilimimizi uzattıkça bu rakam artıyor. Herhangi bir zamanda hisse senetlerine yatırım yapan bir kişinin 10 yıllık dönemde para kazanma ihtimali %94. Bu tarih aralığı 20 yıla çekilirse genel olarak para kaybetme şansınız kalmıyor. Dolayısıyla, uzun yıllar boyunca hisse senetlerine yatırım yapan bir yatırımcı bugüne kadar her zaman bu yatırımının karşılığını aldı.

Analizi biraz daha ileri götürüp berbat bir yatırımcı olduğunuzu düşünelim ve yalnızca borsaların zirve yaptığı zamanlarda yatırım yaptığınızı varsayalım. Bu senaryoya göre 1970’ten bu yana S&P 500 Endeksi’ni takip eden bir yatırımcı takip eden on yılda yıllık yaklaşık %11 getiri sağlardı. Bu da çok kötü bir getiri oranı değil.

Tüm bu göstergeler hisse senedi alıcısı olmak için iyi bir dönemde olduğumuzu işaret ediyor. Dolayısıyla piyasaların dip yaptığı doğru zamanı beklemeye çalışmaktansa yatırıma bir an önce başlamak çok daha verimli. Zira yatırım yapmaya ne kadar erken başlarsanız zaman ufkunuz da o kadar uzun oluyor ve getirileriniz de bu oranda artıyor.

Yatırım opsiyonları

Bir endeks fonu veya borsa yatırım fonu (ETF) alıp tutmak söz konusu istatistiği kullanmanın en uygun yöntemi olabilir. Yatırıma nereden başlayacağını düşünen yatırımcılar içinse çok sayıda seçenek bulunuyor.

Küresel yatırımcılar, Fidelity 500 Endeks Fonu, Schwab S&P 500 Endeks Fonu veya Vanguard 500 Endeks Fonu Amiral Hisseleri gibi en iyi endeks fonlarını satın alabiliyorlar.

Ayrıca SPDR S&P 500 ETF Trust, iShares Core S&P 500 ETF ve Vanguard S&P 500 ETF gibi seçenekler de var. Bu ETF'lerin, az önce bahsedilen endeks fonlarıyla olan ortak özelliği S&P 500 Endeksi’ne düşük maliyetli olarak yatırım yapması. Bununla birlikte, önemli bir fark, ETF'lerin tipik piyasa saatlerinde işlem yapması ve bu sayede daha iyi likidite sağlamasıdır. Seçimse elbette yatırımcının tercihine bağlıdır.

Tercih endeks yatırımları olduğunda sık aralıklarla yatırım yapmak akıllıca bir yöntem olacaktır. Dolar maliyet ortalaması olarak bilinen bu yöntem birçok avantajı da beraberinde getirir. Sürekli olarak yatırım yapma alışkanlığı sağlamasının yanında zaman içerisinde getirilerinizi ciddi şekilde artırabilir. Zira belirli aralıklarda yatırım yapmak piyasalar yükselirken de düşerken de piyasaların içinde kalmanızı ve borsalardaki zirvelerden maksimum fayda elde etmenizi sağlayacaktır.

Bank of America: Piyasalar Fed’in hata yapacağına inanıyor

 

2024 resesyonu borsaların kaderini belirleyecek

 

'İniş yok' senaryosu yatırımcıları korkutuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)