E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yeni yıla dev fırsatlarla başlayabilir---

Borsalar yeni yıla dev fırsatlarla başlayabilir

Borsalar yeni yıla dev fırsatlarla başlayabilir
21 Aralık 2021 - 11:23 borsagundem.com

2021 yılının sonunda borsalarda görülen yüksek volatilite ve düşen hisse fiyatları, 2022 yılı başında yatırım fırsatlarına dönüşebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu ay borsalarda yüksek dalgalanmalarla mücadele eden yatırımcılar, risk algısında da sert değişimlerin görüldüğü bir yılın sonuna geldi. Kış aylarının sonlarında ve bahar aylarının başında yüksek büyüme gösteren şirketlerin hisse fiyatlarındaki büyük düşüşlerin ardından, kapsamlı alımlar mayıs ayında ve yaz aylarının geri kalanında dönüş yaptı. Bunun ardından kasım ayının sonlarında yeniden satış dalgası başladı. Geçtiğimiz ay zorlu düşüşlerle birlikte, getiri elde etmek için doğru sinyallerin gelip gelmediği merak ediliyor.

Aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişleme politikalarını geri çekmeye başlaması ve 2022 yılında faiz oranlarında artışa gitme ihtimalinin de 2020’nin ilk dönemlerinde başlayan boğa piyasasının sonu olup olmadığı düşünülüyor. Market Watch’un haberine göre bu soruların cevabı FED’de ve pasif yatırımcılarda gizli. S&P 500 gibi endekslere yatırım yapan borsa yatırım fonları (ETF) gibi pasif fonlar on yıllardır pazar payı kazanıyor ve şimdi, tüm profesyonel yönetim altındaki varlıkların toplamının önemli bir miktarını oluşturuyor.

Son yıllarda fiyat-satış ya da piyasa değeri-gayrisafi yurtiçi hasıla oranı gibi geleneksel ölçütler tarihin en yüksek seviyelerine çıktı ve bu durum bir tesadüf değil. Pasif stratejiler değerlemelere nötr yaklaşıyor ve yeni para geldikçe alım yapıyor. Emeklilik fonlarının da aralarında bulunduğu yatırım araçlarından gelen istikrarlı alımlar, 2022 yılında da devam edecek ve belki de hız kazanacak. Piyasa yapısı ise pasif rejim altında zorluk çekiyor. 3 büyük şirket şimdi neredeyse her ABD şirketinin en büyük hissedarları arasında. Bu üç dev ABD hisseleri için rekabet etmeye devam edecek.

Aralık ayındaki volatilite yükselişinin nedenleri

Gerekli minimum dağıtım (RMD) kuralları aralık ayında görülen volatilitenin ardındaki neden olabilir. RMD’ler bir emeklilik hesabına sahip olan 70 yaş üzerindeki herkes için geçerli. ABD’nin nüfusu yaşlanıyor ve baby boomer’lar 70’li yaşlarına giriş yapıyor. Bu demografi ABD’de servetin büyük bir bölümüne sahip olmakla kalmıyor, her yıl sahip oldukları varlıkların bir bölümünü de satma zorunluluğuyla karşı karşıya kalıyor. ABD hükümeti 2020 yılında RMD’leri iptal etmiş olsa da, 2021 yılında satışların gerçekleşmesi gerekti.

RMD’ler borsaları olumsuz etkiliyor çünkü emekliler yaşları ilerledikçe hisse satıp, sabit getirili varlıklara yöneliyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre 2018 yılının sonunda da yıl sonu satışları borsalarda aralık ayında %9’un üzerinde düşüşü tetiklemişti. Ancak gerekli olan satışlar sona erdiğinde piyasalara yeniden para akışı başlayacak ve yeni yılda yukarı yönlü bir hareket potansiyeli ortaya çıkacak. 2019’un ocak ayında da piyasalar 2018’in aralık ayında görülen kayıpların neredeyse tamamını telafi etti. Bu nedenle 2022’nin ocak ayında da benzer bir dinamiğin devreye girmesi bekleniyor.

FED yangını başlatsa da çaresini sunuyor

2021 yılının en önemli başlıklarından bir tanesi de FED’in parasal genişleme teşvik programının hızını düşürmesi ve 2022 yılında faiz oranlarında artışa gitmesi oldu. ABD’liler 2021 yılında yükselen fiyatlar nedeniyle endişe yaşadı ve FED’in para basma hamlesi, bu durumun nedenlerinden biri olarak gösterildi.

Ancak hükümet tahvili piyasası faiz oranlarında artış potansiyeline şüpheyle yaklaşıyor. Piyasa katılımcıları 2022’de faiz oranlarında yükselişi fiyatlarken, ABD’nin hükümet tahvilleri için getiri eğrisi yatay seyrediyor. Getiri eğrisinin yatay seyretmesi FED’in politika hatasının göstergelerinden biri. Bu ise ekonomik büyümenin yavaşladığı bir ortamda faiz oranlarında yükseliş anlamına geliyor.

Gerçek zamanlı gayrisafi yurtiçi hasla takipçileri bu çeyrekte ABD ekonomisi için tek haneli büyümeye işaret ederken, 2022 yılında piyasalar tüketicilerin 2021 yılında elde ettiği teşvik ödenekleri olmaksızın ayakta durmak zorunda kalacak. Hükümet teşvikleri olmaksızın ekonomik büyüme de ciddi anlamda engellerle karşılaşacak.

Yükselen faiz oranları ise şimdiden düşük olan büyüme beklentilerini baskılayacak. Tahvil piyasaları da bu endişeleri taşımaya devam edecek. Ancak bunlar ABD borsalarının 2022 yılını kırmızıda kapatacağı anlamına gelmiyor. Hisse piyasaları 2022 yılında büyüme beklentileri eşliğinde düşüşe geçtiği takdirde FED tahvil alım programını sonlandırmayı erteleyebilir, faiz oranlarında artışı iptal edebilir ve hatta teşvik uygulamaları başlatabilir. Daha önce de tanıklık ettiğimiz gibi FED yetkilileri de borsa yatırımları yapıyor ve güçlerini kendi servetlerini korumak için de kullanabiliyor.

Bu nedenle RMD’lere, yavaşlayan büyümeye ve yükselen faiz oranlarına rağmen borsalar 2022’de yükselmeye devam edebilir.

Dev fırsatlar

Yükselen volatilite sabırlı bir yatırımcının en iyi dostu olabilir. Satış dalgalarının görüldüğü süreçlerde yaşanan düşüşler ise dev fırsatlara dönüşebilir. Bu dinamik en son 2020 yılının başında karantina uygulamalarının başlamasıyla görüldü. Bu süreçte panik satışları dev şirketlerin hisselerinin fiyatlarında oldukça düşük fiyatlı alım fırsatları yarattı. Disiplinli yatırımcılar, önümüzdeki birkaç hafta içinde uzun vadeli yatırım planlarına ağırlık vermeli.

Borsa İstanbul'da seyir dalgalı

 

Hareket alanı geniş olan endeks görülebilir

 

Döviz kurlarında sert dalgalanma

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)