E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar resesyon öncesinde değil, resesyon esnasında düşüyor---

Borsalar resesyon öncesinde değil, resesyon esnasında düşüyor

Borsalar resesyon öncesinde değil, resesyon esnasında düşüyor
06 Aralık 2022 - 12:54 borsagundem.com

Uzmanlar resesyonun borsalarda bir düzeltmeyi de beraberinde getireceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar bir yandan yüksek enflasyonla mücadele eden Fed’in rekor faiz artırımlarında yavaşlamaya gitmesini beklerken bir yandan da olası bir resesyonu fiyatlamaya çalışıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, olası bir resesyonun borsalarda yeni bir satış dalgası yaratması bekleniyor. Bank of America analistleri, bunun 2023 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmesini bekliyor.

Dramatik bir düzeltme

Business Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, Bank of America (BofA), S&P 500 Endeksi’nin resesyon ile birlikte düzeltmeye gireceğini ve birkaç ay içinde yüzde 20 oranında düşebileceğini öngörüyor.

Bank of America, yaklaşmakta olan bir ekonomik gerilemenin, yılbaşından bugüne yüzde 15 düşmüş olmasına rağmen, 2023'ün ilk çeyreğinde S&P 500 hisse senetlerinde daha dramatik bir düzeltmeye yol açabileceğini ifade ediyor.

Bankanın analistleri, yatırımcılarına gönderdikleri bir notta, S&P 500'ün şu anki 4.100 puanlık seviyesinden 3.240 puana düşebileceğini söylüyor. Bu kabaca yüzde 20 oranında bir düşüşe karşılık geliyor.

Resesyon öncesinde değil, resesyon esnasında

Analistler, paylaştıkları notta, “Tarih, ABD ekonomisi bir resesyon yaşarsa, S&P 500’ün durgunluk sırasında dibe vurduğunu gösteriyor; daha önce değil. Yalnızca Mart 1945-Ekim 1945 durgunluğu, S&P 500’ün durgunluk öncesinde ve durgunluk esnasında ralli yaptığına işaret ediyor” şeklinde yazıyor.

S&P 500'ün Ocak zirvesi ile Ekim ayında gördüğü en düşük seviye arasındaki fark kabaca yüzde 25'lik bir düşüşe karşılık geliyor. Ancak Bank of America, Fed’in ekonomiyi soğutma çabası sürerken, borsalarda daha fazla düşüşün yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İyimserlik yersiz

Analistler, “Durgunluklarla ilişkili ortalama ve medyan endeks düşüşleri sırasıyla yüzde 32,5 ve yüzde 27,1 olarak gerçekleşiyor” diye yazıyor. Analistler, “Bu, 2023 yılı Şubat-Nisan döneminde endeksin 3.500 puan ile 3.240 puan arasında olacağını gösteriyor" diyerek yatırımcıları uyarıyor.

ABD merkezli küresel finans şirketi CME'nin FedWatch aracı ise yatırımcıların 14 Aralık FOMC toplantısında dört adet 75 baz puanlık artışın ardından 50 baz puanlık bir faiz artırımını daha yüksek olasılık olarak gördüğünü gösteriyor. CME, varsayımsal bir Fed pivotunun gerçekleştiğine dair herhangi bir işaretin genellikle yükseliş olarak kabul edildiğinin altını çiziyor.

Ancak BofA, son 15 faiz artırım döngüsünün 11'inin düşüşlerden önce veya bunlarla aynı zamana denk gelmesi nedeniyle bu iyimserliğin yersiz olabileceğini belirtiyor.

Asıl risk yükselen enflasyon değil, hala yüksek seyreden enflasyon

 

Piyasalarda Fed belirsizliği

 

FED’in jumbo faiz artışı yeniden gündemde

 

Citi'den ABD borsası yorumu

 

Borsada alım için henüz erken mi?

 

Kaos dolu 2022 yılı dev bir ralliyle kapanabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI06 Aralık 2022 15:30

    beni hiç ilgilendirmez keşke sıfırlasa ben bu sene borsa hayatımdaki en güzel paraları kazandım ve gardımı aldım.