E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar için hükümet teşvikleri aşıdan daha önemli---

Borsalar için hükümet teşvikleri aşıdan daha önemli

Borsalar için hükümet teşvikleri aşıdan daha önemli
21 Temmuz 2020 - 10:47 borsagundem.com

Korona virüs krizindeki ekonomiler çıkış yolunu aşının bulunmasında görüyor. Fakat borsaların çıkış yolu ise aşıdan çok hükümetlerin ver merkez bankalarının teşvik paketlerinden geçiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını borsalarda mart ayı ortalarına kadar ciddi düşüşlere neden oldu. Fakat 23 Mart tarihinden itibaren gelen geri dönüşün en büyük nedeni hükümetlerin ve merkez bankalarının borsaya sağladığı teşvik paketleriydi.

Kimi zaman ekonomiyi etkileyen haberler oldukça karamsar görünse de borsalar bu teşvikler sayesinde ayakta kalmayı başarmıştı. Yeni teşvik paketleri ise borsalarda aşı haberlerinden daha fazla merak uyandırıyor. Borsa araştırmaları şirketi Bianco Research’ün başındaki isim James Bianco CNBC’deki röportajında borsaların tarihi rallisinde aşının çok büyük bir gerekliliğinin olmadığını fakat güçlü hükümet desteklerinin borsalar için asıl itici güç olduğunu belirtti.

Bianco ABD’de tartışılan yeni teşvik programlarına ilişkin röportajında, “Piyasa tüm bu teşviklerin ardından daha da yükselmeye devam edecektir. Şu anda piyasalar rüzgarı arkasına aldı” ifadelerini kullandı.

Buna karşın Bianco ekonomi için aynı iyimserliği gösteremiyor. Borsa analisti ekonomiye ilişkin, “Ekonomiyle borsaları gerçekten birbirinden ayırmanız gerekiyor. Bir miktar düz bir seyir gerçekleşmiş olabilir. İşsizlik verileri gerçekten de sabitlenmiş durumda” dedi.

Bianco aşıyla veya aşısız borsaların virüs çevresinde odaklanmanın borsalara zarar vereceğini iddia ediyor. Borsa uzmanı Çin’de vaka sayılarının önemli derecede düşmesine rağmen insanların salgın öncesi döneme geri dönmekte sorun yaşadığını belirtiyor ve bunun ABD’de de benzeri şekilde yaşanacağını öngörüyor. Borsa uzmanı, “İzlediğimiz mobilite endeksleri insanların eskisi kadar dışarı çıkma konusunda istekli olmadığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanının öngörülerine göre birçok insan aşının güvenilirliğine ilişkin belirsizlik nedeniyle aşıdan kaçınacak. Bianco biyoteknoloji firmalarının güçlü hisse artışlarının faydadan çok zarar oluşturabileceği konusunda uyardı.

Korona virüs aşısında flaş gelişme

Teşvik paketlerinin sonu kötü

Bianco teşvik politikalarının Wall Street için aşıdan daha önemli olduğunu belirterek bu politikaların uzun vadeli sonuçlarının pahalıya mal olabileceğini de kabul ediyor.

Teşvik paketlerinin ekonomiye etkisiyle ilgili de konuşan Bianco, “Açık konuşacağım. Bu tip bir sürü politikanın dünya çapında en büyük hayranı değilim. Bunu bitirecek şey de enflasyondur. Enflasyon geldiğinde oyun bitmiş olacak” ifadelerini kullandı. Bianco, “Ne yaptığımızla ve bunun uzun vadede iyi bir fikir olup olmadığıyla ilgili etik düzeyde bir tartışma var. Aynı zamanda da piyasaların bir performans yönü de söz konusu. Ben şu anda performans yönünü vurgulamaya çalışıyorum” dedi.

AB liderleri 750 milyarlık pakette anlaştı

 

Fırsatları değerlendirmekten kaçmamak gerekiyor

Borsalardaki fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Bianco, “Eğer profesyonel bir yatırımcıysanız işiniz yatırıma devam etmek ve yapabileceğinizin en iyi haliyle devam etmektir. Eğer köşede durum bütün yükselişi kaçırarak ‘Bu yanlış, bu yanlış, bu yanlış’ demeyi tekrar ediyorsanız yaşlı Bernard Baruch’un şu sözlerini hatırlayın: ‘Piyasalar sizin mali bakımdan güçlü kalmanızdan çok daha uzun süre irrasyonel kalabilir’” dedi.

Borsa İstanbul yukarı seyrini sürdürecek mi?

 

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cem21 Temmuz 2020 20:18

    Umarım hızlı şekilde aşıyı bulurlar ve artık piyasalar normal geçen seneki seyrine döner. Artık aşı konusunda iyi gelişmelere tüm dünyanın ihtiyacı var