E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar FED’i yanlış mı yorumladı?---

Borsalar FED’i yanlış mı yorumladı?

Borsalar FED’i yanlış mı yorumladı?
18 Ağustos 2022 - 10:57 borsagundem.com

FED tutanaklarının açıklanmasıyla birlikte düşen borsalar, piyasaların tutanakları beklentilerin aksine olumsuz yorumladığını gösteriyor. Peki gerçekten de tutanaklar karamsar bir tablo mu çiziyor?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

FED, Temmuz ayı tutanaklarını yayınladı. Borsaların tutanaklara tepkisi ise kısmi düzeyde negatif oldu. Beklentilerin aksine olumsuz olarak algılanan FED tutanakları gerçekten de gelecek hakkında karamsar olmayı mı gerektiriyor? Ya da sadece piyasalar birçok kez olduğu gibi yine FED’i yanlış mı yorumluyor? Stratejistlerin bu sorulara bazı cevapları var.

Piyasalar iyimser tepki vermekte erken davrandı

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, bazı stratejistler, FED tutanaklarına borsaların verdiği tepkinin, FED’in 75 baz puanlık faiz artırımı sonrası daha az şahin bir politika izleyeceği olasılığını çok erken fiyatladığını gösterdiğini savunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Temmuz ayında gerçekleştirilen 75 baz puanlık faiz artırımı kararının alındığı FED tutanaklarında, enflasyonla daha kararlı şekilde mücadele etmek ve ekonomiyi yavaşlatmak için gösterge faiz oranlarını yeterince yükseltmenin gerekli olduğu noktasında mutabık kalındığı belirtiliyor.

Tutanaklara göre FED yetkilileri, enflasyon beklentilerinin sürprizlere açık olmasının önüne geçmek için ‘koşullara uygun şekilde kısıtlayıcı’ bir politika duruşunu sürdürmenin gerekli olduğunu kabul ederken, bazıları ise enflasyonun nihai hedef olan yüzde 2’ye düşene ve anlamlı bir süre boyunca aynı seviyede kalmasını sağlayana kadar politika faizlerinin ‘yeterince kısıtlayıcı’ bir seviyeye ulaşması gerektiğini belirtiyor.

Ancak tutanaklar, birçok yetkilinin, FED’in sıkılaştırma politikasının ‘gerekli olanın üzerinde’ bir sertlikte olması riskinden endişe duyduğunu söylediğini de gösteriyor.

Verilere bağlı kalınması gerekliliği

ABD hisse senetleri piyasası, uzun süreli kayıpları geri aldığı bir periyodun ardından düşüşle kapandı. S&P 500 endeksi yüzde 0,72 oranında değer kaybederek 4.274 dolar seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise beş günlük yükselişin kırılmasıyla günü yüzde 0,5 oranında değer kaybederek tamamladı. Nasdaq’ta ise düşüş yüzde 1,3’ü buldu.

Yatırımcılar toplantı tutanaklarının özetini inceleyedursun, Citi ekonomistleri tutanakların daha güvercin bir politika önermek yerine, ‘hızla değişebilen böylesine belirsiz bir ortamda verilere bağlı kalmaya çağrı’ içerdiğini savundu.

Daha şahin bir politika

Citi ekonomistleri Andrew Hollenhorst ve Veronica Clark, paylaştıkları notta, “Temmuz tutanakları genel olarak dengeliydi. Bu da, FED’in enflasyonu düşürmek için yeteri kadar kısıtlamaya gidemeyeceğinden ve ekonomide negatif bir büyümeye yol açacak kadar sert ve gereksiz bir sıkılaştırmaya gitme riskinden endişe duyduğunu yansıtıyor” denildi.

Notta ayrıca, toplantının ardından, yüksek ve kalıcı ücret ve fiyat enflasyonu ve daha gevşek mali koşullara ilişkin daha güçlü faaliyet verilerinin, Başkan Powell’ın güvenilirlik ve kararlık adına ‘güçlü politika’ eylemleriyle daha şahin hamlelerde bulunmayı sürdüreceğini gösterdiği aktarılıyor

Tutanaklar yanlış mı yorumlandı?

New York merkezli InspereX’in kıdemli alım satım uzmanı David Petrosinelli de yatırımcıların fazla iyimser olduklarını ve tutanakları yanlış yorumladıklarını düşünüyor. Petrosinelli, “Bu elbette, genel anlamda piyasanın tutanakları ilk kez yanlış yorumlayışı olmayacak… Tutanakların daha az şahin olduğu algısına katılmıyorum. Tutanakları okuduğumda benim anladığım şey bu değildi” diyor.

Petrosinelli, “Günün sonunda FED’in enflasyonu ciddi bir sorun olarak kabul ettiğini görüyoruz. Sanırım faiz oranları bakımından enflasyonu dizginleyici bir yere henüz yakın olmadıklarının farkındalar ve bence oraya ulaşmak için adım atmaktan kaçınmayacaklar” şeklinde konuşuyor.

Enflasyon sorunu ciddiyetini koruyor

ABD hisse senedi piyasalarında, tutanaklar yayınlanana kadar, Haziran ayı ortasında görülen en düşük seviyelerden yukarı yönlü ciddi bir toparlanma yaşanıyordu. Stratejistler ise piyasanın FED’in Temmuz ayı basın toplantısına ve ekonomik raporlarına iyimser tepki vermekte erken davrandığına inanıyor.

New York merkezli bankacılık ve finansal hizmetler şirketi BNY Mellon Wealth Management Genel Müdürü Andy Tepper, “Sanırım henüz ormandan çıkmadık. Teknolojideki ralli umut verici. Faiz oranı sıkılaştırma döngüsünün ise sonuna yaklaştığımızı düşünüyoruz” diyor. Tepper, bunun için biraz erken olduğunu da dikkat aldıklarını belirterek, FED’in hala uğraşması gereken ciddi bir enflasyon sorunu olduğunun altını çiziyor.

NYSE, Fed tutanakları sonrası düşüşle kapandı

 

Fed tutanakları: Enflasyonun düşmesi beklenenden uzun sürebilir

 

Fed, gelen verilerle karar verecek

 

Şahin Fed devam

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)