E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıŞahin Fed devam---

Şahin Fed devam

Şahin Fed devam
18 Ağustos 2022 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Asya piyasaları geriledi. ABD Merkez Bankası’nın Temmuz ayı toplantısının tutanaklarının, enflasyonu düşürmek için ABD faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalmasına işaret etmesinden sonra, dolar ivme kazandı.

Tutanaklar, Federal Rezerv yetkililerinin geçen ayın sonlarında ABD enflasyon baskılarının hafiflediğine dair “çok az kanıt” gördüklerini gösterdi. “Katılımcılar, toplam talepteki yavaşlamanın enflasyon baskılarını azaltmada önemli bir rol oynayacağını vurguladılar” denildi.

Temmuz toplantısı itibarıyla Fed yetkilileri, ekonominin bazı bölümlerinin, özellikle de konutun, daha sıkı kredi koşullarının ağırlığı altında yavaşlamaya başladığını, ancak işgücü piyasasının güçlü kaldığını ve işsizliğin neredeyse rekor düşük seviyede olduğunu kaydetti. Fed, bu yıl gösterge gecelik faiz oranını 225 puan artırarak %2,25 ila %2,50 hedef aralığına yükseltti. Merkez bankasının önümüzdeki ay faiz oranlarını 50 veya 75 baz puan artırması bekleniyor.

Bir yetkili ” şahin kaldılar, ancak Eylül ayında 75 yerine belki de yarım puanlık bir artışın kapısını açtılar” dedi.  Tutanaklar ABD’deki sıkılaşma döngüsünün tahmin edilenden daha az agresif olabileceğinin bir işareti olarak yorumlansa da, Fed politika yapıcılarının fiyatlar kontrol altına alınana kadar oranları artırmaya kararlı olduklarını gösterdiler.

Öte yandan, ABD ve Tayvan, resmi ticaret müzakerelerinin başlatılması için anlaştılar. Yapılan açıklamada, “ekonomik açıdan anlamlı sonuçlar” ortaya koyan bir anlaşmaya varmak istenildiği vurgulandı.

Bundesnetzagentur Başkanı’ndan da bir açıklama geldi, 1 Kasım için yüzde 95 olan doluluk oranı hedefi olduğu belirtilmişti. Almanya’nın doğal gaz depoları doluluk oranı hedefini yakalayamayacağı uyarısı yaptı. ABD ham petrolü %0,64 düşüşle varil başına 87,53 dolara, Brent ham petrolü %0.52 düşüşle varil başına 93.16$’a geriledi.

Altın biraz yükseliş gösterdi. Spot altın ons başına 1763.4532$’dan işlem gördü. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, Asya piyasalarında başlangıçta yükseldi, ancak daha sonra %2.8749’a geriledi. İki yıllık getiri ise daha yüksek Fed fon oranları beklentisiyle yükselip %3.2681 seviyesine geldi. Daha yüksek getiriler, tutanakların yayınlanmasının ardından yükselen doların güçlenmesine yardımcı oldu. Bununla birlikte, dolar endeksi 106,58’e seviyesine geldi. ABD doları endeksi bu hafta yaklaşık %0,8 arttı ve yaklaşık bir ay önce başlayan gerilemesini yavaşlattı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi  %0.22 düştü.

Bugünün gündemine baktığımızda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’un Ukrayna ziyareti ve TCMB faiz kararı, yurt içinde en önemli gündem maddeleri olacak.

Yurt dışında ise Euro Bölgesi enflasyon rakamları ve ABD verileri izlenecek.

Fed tutanakları: Enflasyonun düşmesi beklenenden uzun sürebilir

 

En fazla açığa satış yapılan hisseler 17/08/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)