E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar büyük bir değişimin eşiğinde---

Borsalar büyük bir değişimin eşiğinde

Borsalar büyük bir değişimin eşiğinde
09 Mart 2021 - 18:19 borsagundem.com

ABD tahvil verimlerindeki yükseliş borsaların geleceği için önemli bir değişimi ifade ediyor. JPMorgan’dan Thushka Maharaj, yeni risklerin oluşmasıyla ABD tahvillerinin artık güvenli liman niteliği taşımadığının altını çizdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomik toparlanma beklentilerinin giderek artmasıyla birlikte ABD devlet tahvillerindeki verimler ve enflasyon beklentileri de yükseliyor. JPMorgan Varlık Yönetimi Birimi Küresel Çoklu Varlıklar Stratejisti Thushka Maharaj Financial Times’taki yazısında yatırımcılara bu ortamda tahvil piyasasını güvenli liman olarak görmemeleri ve riski azaltmak için portföylerinde çeşitlendirmeye gitmeleri konusunda uyarılarda bulundu. İşte Maharaj’ın o yazısı:

Tahvil piyasalarındaki pek çok kişi için, yılın başından bu yana sabit getirili varlıklardaki satışlar, gelecekte olacakların bir işareti gibi görünebilir.

Piyasalarda önemli bir değişim yaşanıyor. Merkez bankalarının olağanüstü desteğinin son dokuz ay boyunca piyasalar için önemli bir itici gücü olduğu piyasada, bu yıl ekonomik temeller başı çekecek. Tahvil piyasasındaki yeniden fiyatlama ise bu geçişin bağlantı noktası konumunda.

Yeniden fiyatlandırma süreci çoktan başladı. Uzun vadeli ABD devlet tahvilleri, sabit getirili piyasalardaki artan volatilite nedeniyle bu yıl yüzde 12'den fazla değer kaybetti. ABD'de daha güçlü mali teşvik tahvil piyasasında ağırlığını hissettiriyor.

Tahvil verimlerindeki keskin artış düzensiz bir yeniden fiyatlandırmaya işaret etse de, yükselişin çoğunun daha yüksek büyüme beklentilerinin yeniden fiyatlandırılması anlamına geldiğini hatırlamalıyız. Bu iyi bir şey.

Mevcut finansal koşulları sıkı olarak adlandırmak da zor. Enflasyon hesaba katıldığında, reel 10 yıllık ABD tahvil verimleri son derece negatif seviyede kalıyor. Risk iştahındaki dalgalanmalara karşı daha hassas olan varlıklar, tahvil piyasasındaki volatilitenin üzerinde durmuyor gibi görünüyor. Küçük sermayeli hisse senetleri en yüksek seviyelerinde veya yakınında işlem görürken, düşük değerlemelere sahip değer hisseleri olarak adlandırılan hisselerse bu süreçte iyi bir performans gösterdi.

Yatırımcıların pay piyasası oynaklığına ilişkin beklentilerini ölçen nihai korku barometresi VIX bile dikkat çekici bir şekilde bastırıldı. Finansal koşulların sıkılaşmaya başlaması durumunda merkez bankalarından piyasaların kurtarılmasına yönelik sözlü müdahale de bekleyebiliriz, bu da bu geçiş süreci sırasında volatiliteyi yumuşatacaktır.

Ama bu durum tahvil sahipleri için sadece birkaç haftalık bir kötü süreç anlamına gelmiyor. Son fiyat hareketleri, çekirdek sabit gelirli yatırımcılar için önümüzdeki zorlukları gösteren zamanında gelmiş bir hatırlatma niteliği taşıyor. Küresel ekonomi yeni bir döngüye girerken, yeni riskler de oluşuyor. Sürekli mali teşvik, artan enflasyon riskleri ve azalan merkez bankası desteği olasılığı, bir zamanlar devlet tahvillerinin sağladığı güvenli liman algısına hepten meydan okuyor.

Yatırımcılar da bu aydınlanmaya ulaşmış biçimde hareket ediyor. 1.500'den fazla müşterimizle yapılan yakın tarihli bir ankette, katılımcıların yüzde 60'ından fazlası ya gelişmiş piyasa devlet tahvillerine yatırımlarını azaltıyor ya da volatiliteyle başa çıkmak için daha aktif araçlar kullanacağını belirtiyor. Bu noktada çeşitli faktörler devreye giriyor.

İlk olarak, gelişmiş piyasalarda devlet tahvillerinin getirileri üzerine yatırıma başlamak oldukça düşük kazançlı. Sonuç olaraksa, kriz zamanlarında daha aşağı yönlü hareket edebilecekleri ve koruma sağlayabilecekleri kapsam da sınırlı.

Kısacası, benzeri görülmemiş teşvikler veya enflasyonun geri dönüşünün yol açacağı daha güçlü ekonomik büyüme, sonunda merkez bankalarının likidite desteğinden geri çekilmesine yol açacaktır. Bugün yatırımcılar, görünüşe göre, ekonomik toparlanmanın yeterince keskin olmadığıyla değil gereğinden fazla keskin olmasıyla riskiyle meşguller. Bu korkudansa devlet tahvilleri üzerinden iyi bir şekilde korunmak mümkün gözükmüyor.

Şu anda merkez bankaları tarafından sert bir politika uygulanması bir olasılığı düşük görünüyor. Ancak, borsalar bugün hala önemli politika hamlelerini fiyatlarken, küçük bir yeniden dengelenme bile tahvil piyasalarında oynaklığa yol açabilir. İki yıllık ve 10 yıllık ABD Hazinesi getirileri arasındaki farkın sadece birkaç hafta içinde iki katına çıkması, bu hassasiyeti zamanında hatırlatıyor.

ABD tahvil verimleri daha ne kadar yükselecek?

 

Peki yatırımcılar bu yeni risklere nasıl yaklaşmalı?

Özkaynak yatırımlarını güçlü bir döngüsel toparlanmaya yönelik ayarlanmasını sağlamak mantıklı bir yöntemdir. Yatırımcılar, örneğin enflasyonla bağlantılı varlıklara tahsisatları artırabilir ve daha güçlü büyümeden yararlanabilirler. Likit olmayan maliyetleri taşıyabilen yatırımcılar için, enflasyona göre ayarlanmış gelir akışları sağlayan altyapı veya gayrimenkul gibi gerçek varlıklar da caziptir.

Geçen Mart ayındaki piyasa volatilitesi, stres zamanlarında bu varlıkların ilk gerçek sınavını verdi. Yeşil enerji yatırımına ve teknolojiyle ilgili lojistiğe yatırım yapanların dayanıklılığı dikkat çekiciydi.

İleriye baktığımızda, piyasalar genelinde uzun vadeli getirilerle ilgili yıllık çalışmamızdaki tahminler, ABD çekirdek gayrimenkullerinin 10 ila 15 yıllık bir dönemde ortalama yüzde 5,9 getiri sunacağını ve bunun yüzde 80'inden fazlasının yüksek kaliteli, istikrarlı gelir akışlarından kaynaklanacağını göstermektedir. Gayrimenkul varlıklarında kaldıraç oranı, Küresel Finans Krizi döneminde görülenin çok küçük bir miktarı olduğu için yatırımcıların giderek daha fazla gelir potansiyeline yaklaşmasını bekliyoruz.

Piyasalar odaklarını politika desteğinden ekonomik temellere kaydırırken, devlet tahvilleri bir zamanlar yaptıkları gibi bir güvenlik sağlayamıyor. Ufuktaki riskler göz önüne alındığında, yatırımcıların portföylerdeki güvenlik kaynaklarını çeşitlendirmekten başka seçeneği yoktur.

 

Wall Street güne yükselişle başladı, teknoloji fırladı

 

SPAC şirketlerinin sonu yaklaşıyor mu?

 

Stephen Roach: Enflasyonu yükseltecek seviyede bir talep yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)