E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBorsadan korkan küçük yatırımcı altına sığınıyor---

Borsadan korkan küçük yatırımcı altına sığınıyor

Borsadan korkan küçük yatırımcı altına sığınıyor
08 Ağustos 2023 - 15:18 borsagundem.com

Yüksek faiz oranları, borsalardaki belirsizlik ve enflasyon küçük yatırımcıların güvenli liman olarak altına başvurmasına sebep oldu. Ancak uzmanlar sabit getirisi olmayan altın yatırımları konusunda temkinli

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

44 yaşında bir mühendis olan Joe Susanno 2021 yılının başlarında emeklilik hesabındaki binlerce doları biyo-teknoloji hisselerinde kaybetti. Wall Street Journal’ın haberine göre küçük yatırımcı şimdiyse parasını uzun vadede daha güvenli olarak gördüğü altına yatırıyor.

WSJ haberinde Susanno yatırım tercihi ile ilgili açıklamasında, “Değerli metaller geceleri uyuyabilmemi sağlıyor. Varlıklarımı tuttuğum yerde kimse bana zarar veremez. Sonunda bir yerlerde ekmek kuyruğuna girmeme veya sırf yemek yemek için birilerinin bana bir şeyler vermesine ihtiyaç duymam imkansız” ifadelerine yer verdi.

Susanno bu düşüncesinde yalnız değil. Bir yılı aşkın süredir devam eden enflasyon, yüksek faiz oranları, banka iflasları ve piyasalardaki çılgınlık birçok bireysel yatırımcıyı altın ve gümüş gibi değerli metallere itti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre altın fiyatları bu yıl %8 değer kazandı ve 1.970 dolar troy ons seviyesine geldi. Mart ayında ABD’deki bankacılık krizi sırasında ise altının troy ons fiyeatı 2.069,40 dolarla rekor seviyesine yaklaştı.

WSJ haberinde yer alan mayıs ayı tarihli Gallup anketine göre, bu yıl altının en iyi uzun vadeli yatırım olduğuna inanan Amerikalıların yüzdesi %26’ya ulaştı. Bu oran 2022 yılında ise %15 seviyesindeydi. Buna karşın hisse senetlerini tercih edenlerin oranı ise geçen yılki %24 seviyesinden %18’e geriledi. Tahvilleri tercih edenlerin oranıysa %4’ten %7’ye yükseldi.

ABD Darphanesi pandeminin Mart 2020’de ABD’yi vurmasından bu yana 5,56 milyon troy onsluk altın sikke sattı. Bu rakam bundan önceki dört yıllık dönemde ise 3,26 milyondu. Değerli metal satıcısı SchiffGold’un Genel Müdürü Matt Malleo şirketinin gelirinin ilkbahar başlarında rekor kırdığını söyledi.

State Street Küresel Danışmanlık Baş Altın Stratejisti George Milling-Stanley yatırımcıların altın tercihine ilişkin açıklamalarında “Gerek kurumsal gerek bireysel olsun hemen hemen tüm yatırım sınıflarında kesinlikle kademeli bir birikim oldu” ifadelerine yer verdi.

Altın tercihinin altında yatan sebep

Altın varlıkları Kral Tut’tan Kristof Kolomb’a kadar yüzlerce yıldır herkes için bir değer deposu oldu. Yüzyıllardır altın paranın altında yatan asıl değer olarak işlev gördü. 1971’de ABD Başkanı Richard Nixon’ın altın standartlarını kaldırmasına rağmen ABD Hazinesi’nde hâlâ tonlarca altın tutuluyor. Modern yatırımcılarsa altını genellikle enflasyona ve piyasalardaki dalgalanmalara karşı nispeten istikrarlı bir koruma yatırımı olarak görüyor.

Ancak altın tutmak aynı zamanda hisse senetlerindeki yükselişlerin ve temettü ödemelerinin, tahvillerin sağladığı faiz getirilerinin kaçırılması anlamını taşır. Mali danışmanlar genellikle yatırımcılara paralarının bir kısmını altına yatırmalarını ancak bu miktarın genellikle portföylerinin küçük bir kısmı olduğunu söylüyor.

Altının son dönemdeki cazibesinin sebebi ise daha farklı. Birçok yatırımcı bu yıl Amerikan hisse senetlerindeki rallinin bir avuç teknoloji hissesinde yoğunlaşmasından endişe ediyor. Diğer bir deyişle bir veya iki şirketin atacağı yanlış bir adım endeksin tamamını büyük çaplı geri çekilmelere karşı savunmasız bırakabilir. Amerikan Doları ise geçen yıl ulaşılan 20 yılın en yüksek seviyesinden geriledi. Söz konusu tablo yabancı yatırımcıların altın satın almasını daha ucuz hale getiriyor.

Altın fiyatları pandemi kaynaklı ekonomik resesyon endişesiyle 2020’de rekor seviyelere yükseldi. Ancak fiyatlar 2021’de düşüşe geçti. 2022’de çoğunlukla sabit seyirde kalan altın yükselen tüketici fiyatlarından yararlanmak isteyen yatırımcıları ise hayal kırıklığına uğrattı.

SPDR’nin haziran ayında paylaştığı bir ankete göre ABD yatırımcılarının yaklaşık %20’si portföylerinde altın taşıyor ve taşıdıkları altının toplam portföylerindeki payı %14 seviyesinde. Anket raporunda katılımcıların yarısından fazlasının önümüzdeki altı ila 13 ay içerisinde altın varlıklarını artırmalarının muhtemel olduğunu söylediği belirtildi.

Yatırım uzmanları temkinli

Wall Street analistleri altındaki yükselişlerin uzun süre devam etmesini beklemiyor. Birçok uzman yüksek faiz oranlarının bir süre daha devam edeceğini düşünüyor. Faiz oranlarındaki yüksek seyir altınla rekabet eden ve getiri avantajı olan ABD Hazinesi tahvillerini daha iyi bir seçenek haline getiriyor. WSJ haberine göre HSBC analistleri altının bu yıl 1.850 dolar ila 1.970 dolar civarında olmasını bekliyor. Bank of Amerika beklentilerine göreyse altının troy onsu için yıl sonu fiyat hedefi 1.923 dolar.

Yatırımcılar SPDR altın hisseleri borsa yatırım fonundan Mart 2020’nin sonundan bu yana yaklaşık 2,07 dolar çekti. Altın destekli en büyük ETF olan fon 56 milyar dolarlık varlığı yönetiyor. Fon bundan önceki dört yıllık dönemde ise 10,36 milyar dolarlık net yatırım girişi almıştı.

Boston merkezli yatırım danışmanlığı firması CrestWood’un Ortağı ve Baş Yatırım Sorumlusu John Ingram genellikle büyük getiriler sağlamadığı için para harcamaya değmeyeceğini düşündüğü altın konusunda yatırımcıları temkinli olmaya çağırıyor. Ingram altın yatırımları için, “Portföyünüzü güvene almanın çok pahalı bir yolu. Tahvil alarak çok daha iyi durumda olabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Mücevher ithalatına yüzde 20 ek yükümlülük

 

Altın ithalatına kota geliyor

 

Goldman Sach’ın emtia efsanesi istifa etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk09 Ağustos 2023 12:48

    Sterlin favorim.altinda kuyumcular makadi cok acti.nerdeyse yuzde 10 karaborsa fiatindan satiyorlar.alirken de yok bunun tarihi eski yok iscilik vs vs.

  • Halil Özkan 09 Ağustos 2023 10:47

    Borsada dudukleyecek adam arıyorlar yrd.