E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki düşüş, uzun vadeli yatırımcı için fırsat---

Borsadaki düşüş, uzun vadeli yatırımcı için fırsat

Borsadaki düşüş, uzun vadeli yatırımcı için fırsat
02 Temmuz 2022 - 08:08 borsagundem.com

Borsada yaşanan düşüşler, büyük şirketlerin hisse senetlerini indirimli fiyattan satın alarak, hisse hacmini artırmak isteyenler için önemli bir fırsat olabilir.

Küresel borsalardaki sert düşüşlere paralel olarak Borsa İstanbul'da da hisselerde değer kayıpları yaşandı. Bu değer kayıpları bir felaket mi yoksa bazı yatırımcılar için bir fırsat mı? Barış Erkaya'nın Dünya'daki haberi bu sorunun yanıtını veriyor İşte o haber:

Borsadaki düşüşü felaket olarak adlandıranlar elbette olabilir. Fakat borsadaki oyuncular için değil gerçek yatırımcılar için bu düşüşler aslında ender görülebilecek türde bir fırsat.

BIST-100 endeksi, korku filmi sahnelerini aratmayacak seanslarla tarihi zirvesinden yüzde 12 değer kaybettikten sonra yeniden bu kaybının üçte birini geri aldı. Endeksin bu sert düşüşü sırasında Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik, Tofaş Oto Fabrika, Enka İnşaat, Eczacıbaşı İlaç, Ford Otosan, Turkcell gibi şirketlerin hisselerinde yüzde 17 ile yüzde 26 arasında fiyat düşüşleri yaşandı. Örneğin sadece Ereğli Demir Çelik, piyasa değerinin dörtte birine yakınını kaybetti.

Elbette global bazda demir çelik hisselerinde yaşanan düşüşün hem Ereğli Demir Çelik hem de İsdemir gibi hisse senetlerine yansıyan bir boyutu var. Fakat hisse fiyatlarındaki bu düşüşlerin halihazırda bu hisseleri gelecek beklentisi veya temettüsü için alanlar açısından ne önemi var?

Tam tersine borsada yaşanan bu düşüş, temettü yatırımcıları için çok ciddi bir fırsat yarattı. Temettü 25 Endeksi’ne dahi 25 hisse senedinde ortalama değer kaybı yüzde 17’leri buldu. Bu da temettü yatırımcıları açısından seç beğen istediğini zor bulunacak fiyatlardan al fırsatı yarattı. Bazı hisselerde bu fırsat yüzde 30’dan daha fazla düşük fiyattan alım fırsatı doğuruyor.

BEKLENTİNİZİ BOZAN BİR ŞEY VAR MI?

Buradan sonra temettü yatırımcıların dikkat etmesi gereken en önemli nokta, yatırım planlanan hisse senedinin dağıtacağı temettü tutarında orta ve uzun vadede bir bozulma yaşanma olasılığı var mı? Bu bahsettiğimiz vade de üç beş ay değil. En azından 5-10 sene.

Eğer şirket temel bir teknoloji değişikliği tehdidi ile karşı karşıyaysa, şirketin ürettiği ürünün geleceğiyle ilgili beklentiler tamamen değiştiyse, şirketin sektöründeki konumu zayıfl amış ve yeni güçlü rakipler ortaya çıkmışsa, şirketin bulunduğu sektörde kar marjlarının genel bir düşüş trendi varsa bu durumda belki de eldeki temettü hissesiyle de vedalaşıp yenilerini bulmak gerekebilir. Fakat böyle majör değişiklikler beklenmiyorsa bu durumda en iyi hisse en çok tanıdığınız hissedir.

SEKTÖREL BAZDA ÇEŞİTLENDİRMEYE GİDİLMELİ

Temettü 25 endeksinin avantajlı tarafı temettü geleneği bulunan farklı farklı sektörlerden şirketleri barındırıyor olması. Gayrimenkul sektöründen de hisseler var, otomotivden de, inşaattan da, ilaç, teknoloji, enerji veya gıda sektöründen de. Belki de bu düşüş dönemleri eldeki temettü portföyünü sektörel bazda çeşitlendirmek en doğrusu. Uzmanlar da bu dönemin bu şekilde değerlendirilmesini öneriyor. Özellikle gıda, holding ve perakendecilik gibi nakit yaratma gücü yüksek şirketler bu açıdan izlenmesi gereken şirketler olarak gösteriliyor.

Küresel yatırımcıların tercihi temettü hisseleri

Wall Street devlerinden temettü hamlesi

Temettü mü, mevduat mı? Hangisi daha cazip?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )03 Temmuz 2022 09:10

    ABD ve ingilltere gibi büyük dev dünya firmaları daha caizp olabilir mi ? usd/tl paritesi terse döner ise seçimlerde yüzde 100 zarar olabilir :D o bakımdan borsalarda baritelerden etkilenecek yerli Türk borsa  kağıtlarıda olabilir...  çok uzun vadeden ziyade, biraz kar marjların nasıl değişeceğide hesap edilmeli gibi duruyor... yoksa dünyada iyi kağıtlarda var. tarihi olarak düşüş yaşamış.  ülkemizdede alıp bekleme yapılacka platformlar var ucuz hizmet ve güvence veren...

  • Uzun02 Temmuz 2022 15:14

    Ne kadar uzun? 5 yıl mı on yıl mı? Enflasyon uçmuş bist kazançları ne zaman enflasyonu geçecek de fırsat oluşturacak?

  • kılıç02 Temmuz 2022 11:58

    isfin fırsatını kaçırmayın. 3 sene önce 10 lira, iki ay önce 5 lirayı gören hisse şimdi 3,40 liradan bedavaya satılıyor.

  • Mecbuuuuur02 Temmuz 2022 08:48

    Tabi bencede öyle ama henüz değil aşağıda ki gapları alınca yoksa buradan al bir sene bekle eski yerine gelsin enflasyon paranı silsin süpürsün eee ben uzuncuyum aslında uzuncu değil bir çok ky MECBURCU saplamışlar malı.