E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yönü değiştirecek önlemler paketi---

Borsada yönü değiştirecek önlemler paketi

Borsada yönü değiştirecek önlemler paketi
15 Şubat 2023 - 08:32 borsagundem.com

Borsa İstanbul 5 gün aranın ardından yeniden işlemlere açılıyor. Ekonomi yönetimi, deprem sonrasında Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşlerin tekrarlanmaması için dizi yeni tedbirler aldı.

Ekonomi yönetimi, deprem sonrasında Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşlerin tekrarlanmaması için önlem paketini devreye aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul, Türkiye Varlık Fonu, BDDK, SEDDK gibi finans piyasalarının baş aktörleri düzenleme üzerine düzenleme yaptı.Ekonomim'den Birol Bozkurt'un konu ile ilgili yazısı şu şekilde:

Hükümet depremzede yatırımcıların yaralarını sarmak ve piyasalarda oluşabilecek yoğun satışları engellemek için tedbir yağdırdı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası açık kaldığı ilk iki günde yüzde 10’a yakın değer kaybeden Borsa İstanbul’un desteklenmesi için sermaye piyasalarının bütün paydaşları düzenleme üzerine düzenleme yaptı. Borsa İstanbul açılacak mı? Ne tür tedbirler gelecek? tartışmalarının ardından ilk adım BES fonlarıyla ilgili atıldı. Buna göre Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısının yatırıldığı fonların borsaya yatırılabilecek kısmı yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarıldı. Böylece piyasaya 10 milyar liraya yakın destek sağlanması hedeflenirken, Türkiye Varlık Fonu da fiyat istikrarı fonu aracılığıyla piyasayı destekleme kararı aldı. Borsa İstanbul ve SPK ise olası düşüşleri önlemek için bir dizi önlem açıkladı. Piyasada özellikle tartışmalara sebep olan yüksek frekanslı algoritmik işlemlerin durdurulması ve kredili işlemler ile kayıpların azaltılması yönünde atılan adımların küçük yatırımcıyı korumak adına olumlu karşılandı. Ayrıca şirketlerin hisse geri alımlarında vergi oranlarının sıfırlanmasının da talep tarafında pozitif etki yaratması bekleniyor.

Borsa BES’lenecek

Önlem paketi ile ilgili ilk açıklama BES tarafından geldi. Resmi gazetede yayımlanan düzenlemeye göre Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısının yatırıldığı fonların borsaya yatırılabilecek kısmı yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarıldı. Buna göre tek hisseye yatırım tavanı yüzde 1’den yüzde 5’e çıktı. Devlet tahviline yatırım yüzde 70’ten yüzde 50’ye indirildi. 10 gün içinde portföylerün güncellemesi gerekiyor. Yapılan düzenlemeye göre BES devlet katkısı fonlarının asgari yüzde otuzu; BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 ve BIST Katılım 30 endekslerindeki paylar ile BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul A.Ş. tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda değerlendirilecek. Konu ile ilgili açıklama yapan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) devlet katkısı portföyünde hisse ağırlığı değişiminin hem fon performanslarını artıracak hem de ülkemiz finansal piyasalarının derinliğine ve üretim odaklı ekonomi politikasının desteklenmesine katkı sağlayacak bir adım olduğunu belirtti.

Şirketlerin hisse geri alımlarında vergi sıfırlandı

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler hisse geri alımında vergi ödemeyecek. Dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan düzenlemeyle Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler hisse geri alımlarında halihazırda yüzde 15 olan stopaj vergisini ödemeden hisselerini geri alabilecek. Ayrıca şirketlerin dağıtılmış kar paylarında vergi tevkifatı oranları da sıfırlandı. BDDK ise, payları borsada işlem gören halka açık bankaların, 6 Şubat 2023’ten 1 Ocak 2024’e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi Hisse senetlerinin, çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmayacağını bildirdi.

SPK’dan kredili işlemler için adım

6-7 Şubat tarihlerinde borsanın kapatılmamasıyla oluşan yatırımcı mağduriyetlerini telafi edebilmek için Sermaye Piyasası Kurulu bir dizi tedbir açıkladı. SPK deprem bölgesinde bulunan müşterilerin, depremlerin yaşandığı tarih olan 6 Şubat’tan itibaren oluşan temerrüt durumlarında, 30 Haziran’a kadar işlem tesis edilmemesine karar verdi. Buna göre deprem bölgesinde bulunan müşterilerin, depremlerin yaşandığı tarih olan 6 Şubat’tan itibaren oluşan temerrüt durumlarında, 30 Haziran’a kadar işlem tesis edilmemesine karar verdi. İlgili düzenleme kapsamında 10 Nisan 2023 tarihine kadar; aracı kurumlarca, portföy büyüklüğü 1 milyon TL ve altında olan müşterilere uygulanacak azami kredi faiz oranının ve kredili olmayan bir alım emri nedeni ile ödemekle yükümlü oldukları tutarın tamamının veya bir kısmının takas günü itibarıyla tevdi edilmemesi veya söz konusu tutarın takas tarihi itibarıyla aracı kurum nezdindeki hesaplarında bulunmaması durumunda (temerrüt durumunda) uygulanacak faiz oranının, aracı kurumun vereceği kredinin, kaynak maliyeti dikkate alınarak makul bir seviyede belirlenmesi yönünde tavsiye kararı alınmasına karar verildi.

Aracı kurumların sermaye yeterliliği

SPK aracı kurumların sermaye yeterliliği konusunda da düzenlemelere imza attı. Buna göre 30 Haziran 2023 tarihine kadar, aracı kurumların hazırladığı sermaye yeterliliği tablolarında, kendi portföylerine alınan pay senetlerine ilişkin pozisyon riski oranının %10 yerine %3 üzerinden, kredi hesabı altında izlenen “Diğer müşteriler” için pozisyon riski oranının ise %8 yerine %4 üzerinden hesaplanacak. Daha önce %35 olarak belirlenen başlangıç özkaynak koruma oranı 10 Nisan 2023 tarihine kadar %20 olarak uygulanacak.

Borsa İstanbul’dan algoritmik işlemler için önlem

Borsa İstanbul Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği açıklamada bir dizi yeni tedbirin alındığını belirtti. Borsa İstanbul’da hisse geri alımı yapan şirketler üzerinden yeni endeks hesaplanmasını da içeren yeni tedbirler getirildi. Buna göre pay piyasası ile VİOP bünyesindeki pay ve endeks türev pazarlarında, emtia sertifikaları hariç tutulmak üzere Pay Piyasasında açılış seansı uygulanan tüm sermaye piyasa araçlarında ve VİOP işlem gören tüm sözleşmelerde; açılış seansında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmemesine karar verildi. Yeni tedbirler arasında pay piyasasında emir işlem oranının 15:1’den 5:1’e düşürülmesi ve pay piyasasında emir işlem oranı eşik değer aşım ücretinin 0,03 kuruştan 0,25 kuruşa yükseltilmesi de yer aldı. Düzenlemeye göre pay piyasasında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı (İAK) ücret kalemlerinin yüzde 20 oranında artırılacak ve VİOP’ta yüz binde 1 olarak uygulanan iradi emir iptal ücreti oranının yüzde 20 oranında artırılarak yüzbinde 1,2 olarak belirlenecek. VİOP’ta işlem gören tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin seans sonu zamanının 5 dakika kısaltılarak tam iş günlerinde 18.10, yarım işgünlerinde 12.40 olarak belirlenmesine de karar verildi. Geri alım yapan şirketler üzerine yeni bir endeks hesaplanmasına ve borsanın gözetim faaliyetleri kapsamında hâlihazırda devam etmekte olan yatırım aracı bazındaki tüm tedbirlerin kaldırılmasına da kararlaştırıldı.

Türkiye Varlık Fonu devreye girecek

Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki Fiyat İstikrarı Fonu aracılığıyla piyasayı desteklemeye hazırlanıyor. Buna göre kamu bankaları, varlık fonu şirketleri ve TMSF Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki Fiyat İstikrarı Fonu’na sermaye koyacak, fon da bu sermaye ile Borsada oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde hisse alımı gerçekleştirebilecek. Bu kaynakla manipülatif hareketler olduğunda borsada hisse alımı gerçekleştirilecek.

Altın ithalatı durduruldu

6 Şubat depremlerinin ekonomiye olumsuz etkisini hafifletmek ve cari açıkta artışın önlenmesi için mal mukabili (vadeli) altın ithalatının geçici bir süreliğine durdurulması için karar alındığı belirtildi. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden altın ithalatı 2023 yılına rekorla başlamıştı. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, ocak ayında altın ithalatı 68 bin 330 kg ile kayıtların tutulmaya başlandığı 1995’ten bu yana en yüksek rakama ulaştı. Aynı ayda gümüş ithalatı 73 bin 77 kg olarak gerçekleşti.

10 milyar TL kaynak girecek

Fon Turkey Kurucusu Onur Duygu, 10 gün içinde fonların portföylerindeki değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi. Duygu, "Mevcut Katkı fonlarının büyüklükleri ve güncel hisse senedi portföy paylarına bakıldığında, toplam 51,3 milyar TL büyüklükte 24 fon olduğu ve bu fonların portföylerinde hisse ağırlığının %10 ila %15 arasında değiştiğini görmek mümkün. %30 portföy payına ulaşılması için bugünkü portföy dağılımları göz önüne alındığında yaklaşık 8-10 milyar TL tutarında bir alım yapılması gerekiyor” dedi.

Borsaya destek olacak

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, BES düzenlemesinin, zamanlaması ve amacının tartışma konusu olsa da ortaya çıkardığı sonuç itibarıyla olumlu bir düzenleme olduğunu kaydetti. Gerz, “Tahvilde faizler %9’a düşmüş durumda, çok düşük bir getiri anlamına geliyor. Borsa İstanbul’a 9 – 10 milyar TL nakit girişi olacak demektir. Deprem dolayısıyla panik yaşanan Borsaya destek olacaktır. BES fonları uzun vadelidir, hisse senedi alması iyi olacaktır. Belli mekanizmaların destek vermesi olumlu karşılanmalı" dedi.

Günün önemli şirket haberleri 15/02/2023

 

SPK'dan yatırımcı mağduriyetini gidermek için önemli kararlar

 

Borsa İstanbul yeni önlemleri açıkladı

 

Altın ithalatı geçici olarak durduruldu

 

BES'te hisse payı artırılıyor

 

BES'te hisse payının artırılması olumlu karşılandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ15 Şubat 2023 16:53

    KEMAL KILIÇTAROĞLU ÇILDIRMIŞTIR RESMEN ÇÜNKÜ.İSTİYOR DİKİ BUGÜNDE BORSAMIZ TABAN TABAN OLACAK DİYE .BORSA MIZ REKORLAR KIRIYOR.

  • Ali 15 Şubat 2023 17:38

    Cenabı Allah, iki yüzlü kendine düşman millete düşman fitnecilerin şerrinden cümlemizi korusun. Bahsettiğiniz kişi ülkenin bir bireyi, ülkenin diğer yarısının oy vererek temsil yetkisi verdiği bir lider. Neden yanlışı sorgulaması insanların hakkını koruması sizi sinirlendiriyor. Ben partililerin sert üslupla çirkin hakaretlerini duymak istemiyorum. İki günlük ölümlü dünyada kula kul olmayı doğru bulmuyorum.Siz öfke kustuğunuzda, insanları ötekileştirdiğinizde Allah size mükafat mı verecek? Ülkemiz savaşmadan ağır göç almış. Ülkenin 10 ili ilçelerle yıkılmış. İnsanlar aldığı hasarlarla kendilerine yeni yaşam merkezi arıyor ve batıya yük artıyor. Milletimiz mülteci olmadığına göre derdinizi ve öfekenizin sebebini bir anlasam. Acilen beslenme, iş ve barınma kaynakları gerekiyor.

  • Yorum15 Şubat 2023 14:21

    Bloomberg den gizem ky korumak gerekimiydi diyor buyur buradan yak heralde hoşuna gitmemiş

  • AHMET ÖZBİLEN15 Şubat 2023 16:52

    GİZEM, FATİH ALTAYLI HABER SİPİKERLERİ SANKİ MUHALEFET PARTİLERİN GOYGUYCULUĞUNU YAPIYORLAR VE FATİH ALTAYLI HAKKINDA HABER VAR İDİ ADAM DEPREMDEN DOLAYI BÜYÜK BİR AYAKLANMA ÇIKACAK MIŞ DİYE.AK PARTİ ZAMANINDA ALDILAR TEŞVİKLERİ PARALARINA PARA KATTILAR ŞİMDİ İSE AK PARTİ BENMİYORLAR.ALLAH BÜYÜKTÜR.BU MİLLET HEPİNİZİN İBİĞİNİ BÜKECEKTİR.

  • Ders almıyoruz 15 Şubat 2023 11:21

    Sadece borsada yapılanlarda değil, evler haketmediği şekilde fiyatlandı.1,5 yılda İstanbul'da 400 TL lik ev 3 milyon oldu. İnsanlar ev alsın yada kirada otursun farketmez taputun içinde bekliyoruz.Kiralar 10-15 bin yazık günah hakikaten.İnsanlarda ne yaşam enerjisi ne umut kaldı. Bu acımasız inşaat temelli büyüme ve rant bitmeli. İnsanları yok eden bir büyüme olmamalı. İnsan hayatı para ile değiştirilmez.

  • Yardim et baskanım 15 Şubat 2023 11:05

    Sayın cumhurbaşkanım lütfen ricam vicdansız ev sahipleri var evini kiraya veren maliye ve yetki bakan talep etsin kiraya öyle versin vicdansız ev sahipleri koru yardim etsin lütfen baskanım ev sahipleri ceza yazın oglum gelecek kızım gelecek akraba gelecek diye cıkartıyor sonra kirayı artiş yapıyor kurtar vicdansız ev sahipleri

  • kaportacı salim usta sanayiden15 Şubat 2023 12:50

    hakısın kardeşim .ev sahipleriş yaşam hakkı vermiyor.barınma en önemli konu .bi gün aç kalırsın bi şe olmaz ya yatacak yer yoksa .bir an evvel ev sahipleri mercek altına alınıp araştırılmalı birden çok dairei olanların belli kira alacakları sınırlandırılmalı .kira fonu diye bi fon kurulsun kiraclar o fona yatırsın ev sahipleride o fondan alsın kontrollu .tek çözüm bu .hade kampanya arkadaşlar .kira fonu kurulsun insanlar o fon üzrinden işlem yapsın emlakçılarda zap altına alınır.ev sahipleride .

  • Ders almıyoruz 15 Şubat 2023 11:33

    Kardeş çok üzgünüm Allah yardımcınız olsun. Ben her zaman fiyatların bilirkişiler tarafından belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. İnşaat işinde serbest piyasa olmaz. Arsa+işcilik maliyetlerini ortaya koyarsın dersin ki bu evin satıs fiyatı bu, vergilendirmeyi devlet o sekilde yapar. Ama bizde gerçekler ile kağıt üzerindeki rakamlar çok farklı. Ayrıca kentsel dönüşüm ile vurgun yapılıyor. Hiç kimse değinmiyor. Adamın elinden evini alıyor. 1 milyonda üstüne para istiyor.Ben ne diyeceğimi bilemiyorum.İnanın gücüm yok.Yıllardır kiracılarım var. Biri 1500-biri 2 bine oturuyor. Arada kirada almıyoruz.Daha fazlası elimden gelmiyor. Yorumlar ile haksızlığa ses olmaya çalışıyorum.

  • Mehmet 15 Şubat 2023 08:59

    Çarşamba neden iptal edildi bu durumda pazartesi ve salı neden iptal edilmedi bu işte bir terslik var