E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada uzun vadede kazanmanın şifresi istikrar---

Borsada uzun vadede kazanmanın şifresi istikrar

Borsada uzun vadede kazanmanın şifresi istikrar
19 Ocak 2024 - 11:22 borsagundem.com

Yılın en çok kazandıracak hissesini seçmek her yatırımcının hayalidir. Ancak piyasalarda uzun vadede kazanmanın yolu ise risklerin sınırlandırıldığı istikrarlı bir portföyden geçiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küçük yatırımcının borsaya katılımlarının artması elbette piyasalar için konusunda olumlu bir gelişme. Ancak yatırımcıların uzun vadeli stratejiler yerine kısa vadede kumar benzeri yatırımlarla çok para kazanmayı hedeflemesi elde edilen kötü sonuçları da kaçınılmaz hale getiriyor. Financial Times yazarı Claer Barrett kazanan hisseyi seçmenin zafer ve ölüm arasındaki seçime benzediğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yükselecek hissenin seçimine dayalı yatırım stratejisi kurumsal yatırımcılar alanında aktif fon yöneticilerinin uzmanlaştığı bir alandır. Aktif fon yönetimi alanındaki uzman fon yöneticileri, hisse senedi tercihleriyle endekslerin ortalama getirisini geçmeyi hedefler.

Ancak Barett’in dikkat çektiği üzere AJ Bell’in son raporuna göre, 2023 yılında aktif fon yöneticilerinin yalnızca %36’sı pasif alternatiflerine göre daha iyi bir başarı elde edebildi. Tek bir yıllık performans elbette belirleyici değil. Ancak son 10 yıl boyunca aktif fon yöneticilerinin sadece %32’si ana hedefleriyle uyumlu bir biçimde endekslerinden daha iyi performans gösterebildi.

Üstelik aktif fonlardaki çoğu yatırımcı yalnızca piyasaları yenememekle kalmadı. Aynı zamanda fonlardaki yüksek katılım ücretleri üzerinden ayrıcalıklı ödeme paketlerine de sahip oldu. AJ Bell'in Yatırım Analizi Başkanı Laith Khalaf, bu zayıf performansın etkilerinin yatırımcılar tarafında da görüldüğünü ve son beş yılda aktif fonlardan 9 milyar sterlin çekildiğini ve 75 milyar sterlinin de pasif fonlara aktarıldığını belirtiyor.

Barrett yatırımcıların aktif olarak hisse seçmekten tamamen vazgeçmek zorunda olmadığını da belirtiyor. Zira daha iyi performans gösterme potansiyeli olabilecek şirketlere yatırım yapmanın yatırımcılar için keyifli olduğu da bir gerçek. Ancak borsa yazarı bu tür pozisyonlardaki riski sınırlamakta fayda olduğunu da sözlerine ekliyor.

Investors Chronicle editörü Rosie Carr da konuyla ilgili açıklamasında, “Pasifler portföyünüzün temelini oluştursa bile, doğrudan hisselere yatırım yapmak için küçük bir oran ayırmak, takipçi fonlarınızda gerçekte ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmenize ve gerçekten ilginç şirketleri keşfetmenize yardımcı olacaktır” ifadelerine yer veriyor.

Yatırımcılar için uygun olan bir diğer seçenekse pasif fonları tercih etmek. Günümüzde akıllı telefonlardan yapılacak birkaç tuşlama ile erişilebilen ucuz endeks fonlarına yatırım yapmak kolay ve mümkün. Bununla birlikte Barrett’e göre finansal eğitim düzeyindeki düşüklük fonlara katılım oranlarının önündeki en büyük engellerden biri olarak öne çıkıyor.

Tüketicilere odaklanan finans sitesi Boring Money tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre her beş kişiden biri emeklilik katkılarının nereye yatırıldığı bir yana yatırıma gidip gitmediğini bile bilmiyor.

FT yazarı pasif fonlardaki yatırımların da hangi tür hisse senetlerine odaklandığına dikkat edilmesi gerektiği konusunun altını çiziyor. Büyük şirketler son zamanlarda borsalarda büyük getirilerin sağlandığı yerler haline geldi. Ancak Barrett tarihsel olarak daha küçük şirketlerden oluşan portföylerin uzun vadede daha iyi performans gösterdiğini söyledi.

Borsa yazarı kendisinin de uzun vadeli portföy olarak gelişmiş pazarlarda 4000’den fazla küçük şirkete yatırım yapan Vanguard’ın Küresel Düşük Sermayeli Endeks Fonu’na küçük bir yatırım yaptığını söyledi. Barrett’e göre bu pasif fonlarda ve ETF’lerde ilgi çeken yatırım temalarına erişmenin birçok yolundan sadece biri.

Barrett fantezi düzeyinde hisse senedi seçimlerinin keyifli olabileceğini söyledi. Fakat borsa yazarı gerçek hayata gelindiğinde kendisinin uzun vadeli pasif merkezli yatırım stratejisine bağlı kalacağını belirtiyor.

Küresel piyasalarda teknoloji hisseleri öncülüğünde pozitif seyir

 

Endeksten hızlı yükselenler (19/01/2024)

 

Ekonomist Steve Hanke: Şiddetli resesyonla birlikte hisse senetleri de değer kaybedecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )20 Ocak 2024 11:55

    para gömeceksin. bireysel emeklilik yerine buralara göm paranı ... geçmişte yapılan 500 usd bile 500 bin usd olan bir otam burası... doğru sepet, doğru kağıtlar... kazandırır... ona buna kanmayın. iyi kötu atın ... btc de sepete ekleyın bence, bu aralar gümüşda orta vade pmı lar sonrası daha iyi olabilir ekonomık iyileşmeler ayağına.. altına çok kaçtı dunya dolarada. pıyasa donerse uretım başkarsa mart ve sonrası için.. bol şans..

  • K219 Ocak 2024 18:02

    A İŞTE O BİZDE OLMUYOR...........