E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada pozitif başlangıç bekleniyor---

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor
01 Kasım 2022 - 08:33 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

TCMB'den TBB’ne gönderilen ve Bloomberg tarafından görülen belgeye göre, kredi kullandırımlarında mevduat zorunluluğu da olmak üzere bazı konularda uyarı yapıldı. TCMB'den gönderilen yazıda alınan makro ihtiyati tedbirlerin sektör tarafından uygulanma şeklinin TCMB müfettişleri tarafından yakından takip edildiği, bankalara mevcut politikaların etkinliği ve finansal sistemin sağlık işleyişi açısının öneminin hatırlatılmasında fayda görüldüğü belirtildi.

Türkiye, Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya almasının ardından, İstanbul Boğazı'nda denetim için bekleyen tahıl gemilerinin seyir riski oluşturduğu uyarısı yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Putin: Tahıl anlaşmasına katılımımızı durdurduğumuzu söylemiyoruz. Ara verdiğimizi söylüyoruz.

Putin, Aliyev ve Paşinyan, Soçi'de bir araya geldi. Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan'la yaptığı üçlü görüşmede her konuda anlaşma sağlanamadığını fakat temel konularda anlaşmayı başardıklarını ve ortak bildiriyi kabul ettiklerini bildirdi.

İngiltere Başbakanı Sunak hükümeti, tüm İngilizlerin, özellikle de en zenginlerin, kamu maliyesinde istikrarı yeniden sağlamak için daha fazla vergi ödemesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Biden, ülkenin ekonomik zorluklardan geçtiği bir dönemde büyük petrol şirketlerinin üzerlerine düşeni yapmadığını söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı, 2022’nin dördüncü çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 400 milyar dolardan 550 milyar dolara yükseltti.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda ekonomiyi desteklemek için ultra gevşek para politikasını devam ettirmesi gerektiğini söyledi.

Avustralya Merkez Bankası, faiz oranlarını beklentilere paralel üst üste ikinci kez 25 baz puan artırdı.

Ne olacak?

• Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda PMI verileri açıklanacak.
• İTO enflasyon verisi bugün açıklanacak.
• Fed faiz kararı yarın açıklanacak.
• Yurt içi enflasyon verisi Perşembe günü açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

Borsa İstanbul, haftaya yukarı yönlü yükselişle başlangıç yaparken, sanayi sektörü endeksindeki yükseliş %2’yi aştı. BİST100 endeksi dün, Cuma günü görülen 3.880 puan seviyesinden dönerken 4.000 puan direncine yakın seviyeden kapanış yaptı. Yurt içinde şirketlerin 3. çeyrek finansal sonuçları açıklanmaya devam ederken dün konsolide olmayan şirketlerin son bilançolarını açıklama günüydü. Konsolide bilançolar ise en son 9 Kasım’da açıklanmış olacak. Dolar/TL Paritesine baktığımızda ise 18,61 civarında son bir haftadır yatay hareket devam ediyor. Dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘Finansın Geleceği Zirvesi’ programına katıldı. Bakan Nebati programda yaptığı konuşmada kur korumalı mevduat uygulamasının finansal istikrara katkısı, selektif kredi politikası, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm konularında açıklamalarda bulundu.

Küresel piyasalar ise, Fed’in çarşamba günü faiz kararını açıklayacağı haftaya temkinli başladı. Dünya genelinde resesyon ihtimalinin güçlenmesiyle Fed'in şahin adımlarını ne kadar daha sürdüreceğine yönelik soru işaretleri artarken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba günkü toplantı sonrası yapacağı açıklamalarda gelecek dönem para politikasına ilişkin belirsizlikleri azaltması bekleniyor. Euro Bölgesi’nde dün büyüme ve enflasyon verileri açıklanırken, Enflasyon Eylülde %10,7 ile rekor seviyeye çıktı. Eylül’de %9,9 olan yıllık enflasyon Ekim’de %10,7 ile tarihi yüksek seviyeye çıktı. Bölge enflasyonunda enerjinin payı %40,7’den %41,9’a, gıdanın payı ise %11,8’den %13,1’e yükseldi. Rekor yüksek enflasyonla mücadele eden bölge ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde %0,2 oranında büyüme gösterdi. Bu yıl 200 baz puanlık faiz artışı yapan Avrupa Merkez Bankası için istihdam sektörünün canlı kalması faiz artışını destekleyen bir etkendi. Ancak son toplantıda sektörlerdeki yavaşlamanın işsizlik oranını artıracağının beklendiği belirtildi. Ekonomik büyüme üzerindeki baskıların artması bankanın gelecek aylardaki faiz artış hızını yavaşlatabilir.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, önceki işlem günü 4.205 - 4.425 fiyat aralığında işlem görerek günü 4.581 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 34.648 artarak 224.498 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 4.531seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 4.660’ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 4.800 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 4.520 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 4.635 ve 4.660 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 4.550 ve 4.520 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Asya borsalarında yükseliş

 

Fed'in rotasını emtia belirliyor

 

Küresel altın talebi arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)