E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada pozitif başlangıç bekleniyor---

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor
26 Haziran 2023 - 08:37 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

TCMB Başkanı Erkan: Sadeleştirme süreci etki analizleri yapılarak kademeli olarak gerçekleştirilecek.

Türkiye Bankalar Birliği: (TCMB Başkanı Erkan ile toplantıda): Dünyada ve ülkemizdeki ekonomik gelişmeler ile bankacılık sektöründeki son durum ve geleceğe ilişkin beklentiler görüşülmüştür.

TCMB, sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak menkul kıymet tesis oranının %10'dan %5'e düşürülmesine karar verildiğini duyurdu.

Menkul kıymet tesisiyle ilgili bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğü %60'dan %57'ye indirildi. Düzenlemeyle yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalara yönelik menkul kıymet tesisi oranı %10'dan %5'e indirildi.

TCMB tarafından reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık %15,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %16,75 olarak tespit edildi.

Uluslararası Ödemeler Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında kamu harcamalarının azaltılması ve vergilerin artırılması çağrısında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'nin kara para ve terörün finansmanıyla mücadelesi kararlılıkla devam etmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Erdoğan-Stoltenberg görüşmesinde Rusya'daki gelişmeler ele alındı.

Togg'un Temmuz ayında üretim adetlerinin 80'e yükselmesi ve daha sonra da her 3 dakikada bir araç üretilecek kapasiteye ulaşılması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ABD arasındaki Stratejik Mekanizma Diyaloğu beşinci toplantısına ilişkin ortak açıklamayı yayımladı. Ortak açıklamada, söz konusu toplantının Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Akçapar ile ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Nuland başkanlığında 23 Haziran'da Washington'da düzenlendiği, toplantıda Türkiye ve ABD'nin Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları yetkililerini içeren kurumlar arası heyetler tarafından temsil edildiği kaydedildi.

İsviçre Merkez Bankası başkanı faiz artırımlarının süreceğini işaret etti.

S&P, Çin’in 2023 yılı büyüme tahminini düşürdü.

Fed, 2024 yılı toplantı takvimini açıkladı. Fed, 2024 yılında da 8 toplantı yapacak.

Ne olacak?

•Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli bir veri akılı bulunmuyor.
•Yurt içi piyasalarda yarın yarım gün işlem günü gerçekleşecek.
•Fed, yıllık banka stres testlerinin sonuçlarını 28 Haziran'da açıklayacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %2'ye yakın yükselişle 5.582 seviyesinden tamamladı. En çok kazandıran sektör yatırım ortaklıkları olurken, en çok kaybettiren sektör sigortacılık oldu. TCMB'nin beklentilerin altında faiz artırması ile yukarı yönlü seyri hızlanan Dolar / TL kuru sonrasında, BİST100 endeksinde ihracatı yüksek, satışları dövize endeksli, kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen şirketler ön plana çıktı. Endeksi en çok pozitif etkileyen paylar FROTO, TUPRS, SISE, THYAO oldu. Faiz kararı sonrasında, bankacılık ile ilgili yeni adımlarda gelmeye devam ederken, hafta sonu gelen sadeleşme adımları ve TCMB açıklamaları ile bankacılık sektörü öncülüğünde BİST100 endeksinin kısa haftaya alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Kurban Bayramı nedeniyle Borsa'da işlemler salı günü öğleden sonradan 3 Temmuz'a kadar olmayacak. Salı günü yarım gün olduğundan takas gerçekleşmeyecek olup, 23 Haziran Cuma gününün takası 3 Temmuz Pazartesi, 26/27 Haziran Pazartesi/Salı günlerinin takası 4 Temmuz Salı günü gerçekleşecek. Bu hafta içerisinde takas sürelerinin uzun olması ile birlikte kredi/temerrüt faizlerinin de bayram tatilinde işletilecek olması sonrasında nakde geçmek isteyen yatırımcıların satışları ve tatil riskinin alınmaması algısı ile endeks tarafında baskı gördük. Merkez Bankası kararı sonrasında kur tarafındaki yukarı yönlü seyirle döviz pozisyonu artı olan, ihracatı yüksek, satışları dövize endeksli ve kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen şirketlerle baskı azalsa da bu hafta endekste kısmen düşük hacim beklemekteyiz.

En fazla yükselen 10 hissenin F/K oranı (26/06/2023)

 

Yüksek enflasyonda normalleşme adımları

 

Bakır fiyatlarını 'güçlü dolar' baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ TEL26 Haziran 2023 11:34

    Hepinize iyi haftalar ve kurban bayranımınızı kutlarım.Ne dedi isek o kardeşim.bugünde % 5 yakın kapatırız.endeksimiz yılsonunda 12 000 bekliyorum.