E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada karlılık beklentisi dip yaptı---

Borsada karlılık beklentisi dip yaptı

Borsada karlılık beklentisi dip yaptı
03 Nisan 2023 - 13:38 borsagundem.com

Wall Street, Fed’in faiz indirimine gideceği beklentisiyle hisse senetlerini yükseltirken şirket kazançları da aynı oranda düşüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başta ABD hisse senedi piyasaları olmak üzere tüm küresel piyasalara hakim olan belirsizlik, yatırımcılar için müthiş bir dengesizlik oluşturuyor. Borsalar yılbaşından bu yana yükselirken şirket karlılıklarının aynı oranda düşmesi de bunu ispatlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar için 2022 yılının yıkıcı atmosferi 2023 yılıyla yerini olumlu bir seyre bırakmıştı. Ancak genel anlamda piyasa hissiyatı, haklı sayılabilecek gerekçelerle, bu olumlu seyre tam olarak ikna olmuş gözükmüyor. Veriler de bunu doğruluyor.

Düşüş yüzde 6,6

MarketWatch’tan Bill Peters’ın haberine göre, Wall Street, 2023 yılına iyi bir başlangıç yapmak için hisse senetlerini yükseltirken kazanç beklentilerinin de neredeyse aynı miktarda düştüğü görülüyor.

Şirket kazanç beklentilerine daha yakından bakıldığında, S&P 500 Endeksi’nin yılbaşından bu yana yüzde 6,7 oranında büyüdüğü görülürken, aynı dönemde endekse ilişkin kazanç beklentilerinin de yüzde 6,6 oranında azaldığı gözleniyor. Sonuçlar, Levi’s gibi dev tekstil firmalarının indirimleri ve gıda şirketlerinin yüksek gıda fiyatlarıyla çeyreğe başlamasından kaynaklanıyor.

S&P 500 Endeksi ilk çeyrekte kazançlarını artırırken, bankacılık sistemindeki yüksek fiyatlar ve çatlaklar gerileme korkularını keskinleştirdikçe, analistler ve düzinelerce şirket, kazançları hakkında neredeyse aynı oranda daha karamsar hale geliyor.

79 şirketten olumsuz kazanç tahmini

FactSet'in yayınladığı rapora göre, ilk çeyrek kazanç raporları dönemi yaklaşırken, Wall Street analistleri S&P 500’deki şirketler için ilk çeyrek hisse başına kârın yüzde 6,6 oranında düşmesini bekliyor. Bu, pandeminin ekonomi üzerindeki etkisinin en kötü olduğu ve kazançların yüzde 31,8 daha düşük olduğu 2020 yılının ikinci çeyreğinden bu yana görülen en büyük düşüş olma özelliği taşıyor.

Analistlerin ayrıca ilk çeyrek tahminlerini ortalamadan daha dik bir oranda düşürdükleri görülüyor. Analistler, 31 Aralık'tan 30 Mart'a kadar hisse başına kazanç tahminlerini yüzde 6,3 oranında düşürüyor. FactSet, “Analistler genellikle belirli bir çeyrekte finansal gerçekler ortaya çıktıkça bu tahminleri yumuşatır. Ancak son beş yılda, bir çeyrek boyunca ortalama düşüş yalnızca yüzde 2,8 olmuştu” diyor.

FactSet Kıdemli Kazanç Analisti John Butters, “Banka likiditesi ve olası daha geniş bir ekonomik durgunluk hakkında piyasada devam eden endişeler göz önüne alındığında, analistler ilk çeyrek için S&P 500 şirketleri için ‘hisse başı kazanç’ (Earnings Per Share - EPS) tahminlerini normalden daha fazla mı düşürdüler? Cevap evet!” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar, ilk çeyrekte S&P 500 Endeksi’ni yüzde 6,7 oranında artırmayı başarırken, normalden daha fazla yönetici bu yatırımcıların beklentilerini yumuşatmaya çalıştı. FactSet'e göre şimdiye kadar S&P 500'deki 79 şirket, beş yıllık ortalamanın üzerinde olumsuz kazanç tahminleri yapmış durumda.

Kar marjını koruma çabaları enflasyonu artırıyor

Wall Street, yüksek fiyatların ve yüksek faiz oranlarının ekonomi üzerindeki etkisi konusunda endişelenirken, şirket kazançları üzerindeki havanın da söndüğü görülüyor. Birçok işletme, Kovid-19'un tedarik zincirlerini sıkıştırması ve Ukrayna'daki savaşla ilgili olarak 2021 ve 2022'de yaşanan ilk arz şoklarının ardından maliyetleri karşılamak ve karlarını korumak veya desteklemek için fiyatları artırdı. Bazı analistler, daha yüksek fiyatlar yoluyla kar marjlarını koruma çabalarının genel enflasyonu artırmada büyük rol oynadığını söylüyor.

Bir resesyonun ne zaman geleceği veya gelip gelmeyeceği ve yılın ikinci yarısında bir toparlanma olup olmayacağı konusunda ise kimse hemfikir değil. Ancak Oxford Economics'teki analistler, paylaştıkları bir notta, borç para almanın kredi arayan insanlar için daha zor hale gelebileceğini söylüyor.

Analistler, “Geleceğe bakıldığında, ekonomi bu yıl daha sıkı kredi koşullarının ve Fed politikasının tüm yüküyle karşı karşıya kalacak ve enflasyon tarihsel eğiliminin üzerinde kalmaya devam edecek” diyor ve ekliyor: “Son bankacılık sektörü kargaşası, ekonomiyi esas olarak daha sıkı borç verme standartları ve kredi mevcudiyetindeki azalma yoluyla etkileyecektir. 2023’ün ikinci yarısında, GSYİH'nın yaklaşık yüzde 1,5’lik bir düşüşle birlikte bir durgunluğun vurmasını bekliyoruz.”

Finans sektörü istisna

Ancak bankacılık sektöründeki kırılmalara rağmen, Wall Street, finans sektörü kârları üzerindeki potansiyel etki konusunda kayıtsız kalıyor. FactSet, finans sektöründen elde edilen kazançların ilk çeyrekte yüzde 3,2 büyümesini bekliyor. Sektörün yüzde 9,1'lik artışla S&P 500 Endeksi’ndeki genel gelir artışına öncülük etmesini bekliyor.

FactSet, 2022'de daha yüksek fiyatların daha fazla müşteriyi tasarruflarını benzin, kira ve bakkaliye gibi temel ihtiyaçlara harcamaya zorlamasının ardından, çevrimiçi perakende sektörü gibi tüketici takdirine dayalı sektörlerde bir gerilemeye neden olduğunun görüldüğünü söylüyor. Yüksek petrol fiyatlarından yararlanan enerji sektöründe de kar kazanımları bekleniyor.

Dört S&P 500 şirketi, önümüzdeki hafta ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Haftanın öne çıkanları, fiyatların yüksek kaldığı gıda ve indirimlerin giderek arttığı giyim sektörleri üzerine odaklanıyor.

Pandemi sonrası karlılık dönemi sona eriyor

 

Amerikalı şirketler için karlılık dönemi sona mı erdi?

 

"Borsalar Mart ve Nisan’da kazanç vadediyor"

 

Ekonomideki direnç yatırımcıların kazançlarını neden engelliyor?

 

Bu gösterge hisse senetlerinde ralliye işaret ediyor

 

Borsa rallisi desteği neden kaybetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)