E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
21 Mart 2024 - 08:21 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor

Fed, faizi (%5,25 - 5,50) beklentilere paralel olarak sabit bıraktı ve 3 faiz indirimi beklentisini korudu. Noktasal grafiklerde 2024'te önceki tahminlere paralel olarak 75 baz puan faiz indirimi öngörüldü.

Fed Başkanı Powell, bilanço küçültmenin oldukça yakında yavaşlatılacağı sinyalini verdi.

Powell: Politika faiz oranımız büyük olası ile tepe noktasında.

Powell: Bu yıl bir noktada faiz indirmemiz büyük olasılık.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre BES'te kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz'da başlayacak. BES'te kısmi ödeme dönemi için yürürlük tarihi Mart sonuydu.

ECB Başkanı Lagarde, bankanın Haziran ayındaki olası ilk hamlesinden sonra borçlanma maliyetlerinde daha fazla azalma sözü veremeyeceğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda, ekonomiyi destekleme sözü verdi.

ABD Adalet Bakanlığı'nın, antitröst ihlalleri nedeniyle Apple'a dava açmaya hazırlandığı belirtildi.

Meta, Microsoft, X ve Match Group, Apple'ın uygulama mağazası politikalarını
protesto eden yasal bir dilekçe sundu.

Brezilya Merkez Bankası 80 baz puan faiz indirdi.

Ne olacak?

TCMB faiz kararı bugün açıklanacak.
Yabancıların haftalık hisse & DİBS işlemleri açıklanacak.
BoE faiz kararı bugün açıklanacak.
Avrupa ve ABD'de PMI verileri açıklanacak.

Borsa İstanbul'un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. Merkez Bankaları haftası devam ediyor. Dünkü Fed kararı sonrasında gözler bugün 14:00'da çevrildi. Bugün, TCMB tarafından yılın üçüncü politika faizi kararı açıklanacak. Beklentimiz politika faizinin %45 ile sabit kalacağı yönünde.
Sıkı para politikasının enflasyon kontrol altına alınana kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Fakat sıkı para politikasının sadece faizlerle değil farklı enstrümanlarla da açıklandığını görüyoruz. Reuters'te yer alan habere göre TCMB, bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları açıkladı. TCMB, zorunlu karşılıkların uygulama talimatında değişiklik yaptı. Zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi uygulamasının TL likiditeyi sıkılaştıracağını, böylece mevduat faizlerini yükseltici etki yaratacağı düşünülüyor. Risksiz getirilerin enflasyona yaklaşması BİST'i baskılıyor.

Geçtiğimiz hafta yurt içinde açıklanan enflasyon verisi sonrasında yüksek enflasyon ortamı devam etti. Yıllık bazda %67'yi aşan TÜFE sonrasında, yabancı kurumlardan Türkiye faiz beklentisinde artışlar meydana geldi. Fitch'in de Türkiye değerlendirmesi sonrasında yabancı kurumlarda faiz artırım beklentileri artmış gibi gözüküyor. Son olarak Deutsche Bank Türkiye'de enflasyon dinamiklerindeki kötüleşme nedeniyle politika faizi tahminini revize etti. Banka, Mart ayındaki toplantıda 500 baz puanlık faiz artışının 'yüksek ihtimal' olduğunu ve faizin %45'ten %50'ye çıkabileceğini söyledi.
BİST100 endeksi tarafı ise geçtiğimiz işlem gününü hafif alıcılı tamamlayarak 8.955 seviyesinden günü tamamladı. Endeks 8.905 - 9.027 aralığında %1,4 volatilitede hareket etti. Fed faiz kararı sonrasında yapılan açıklamaların da etkisi ile VİOP akşam seansının normal seans kapanışının üstünde günü tamamlaması ile BİST100 endeksinin güne alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Altında Fed sonrası rekor seviye

 

Merkez Bankası rezervleri tarihi dip seviyede

 

Powell'dan faiz indirimi mesajı: Dikkatli olmaya devam ediyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)