E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
01 Aralık 2023 - 08:20 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor

S&P, takvim dışı değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi notu görünümünü Durağan’dan Pozitif’e revize etti.

TCMB, TL mevduatı destekleyecek yeni adımlar açıkladı. Bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek. Yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 30 Kasım 2023 itibariyle bankalarda mevcut olan altın, dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.

TCMB, reeskont işlemlerinde iskonto faiz oranını 500 baz puan artışla yıllık %40,75’e çıkardı.

TCMB, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranını 500 baz puan artışla yıllık %41,75’e çıkardı.

İstanbul Havalimanı 13 - 19 Kasım'da Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu.

ABD Hazine Bakanı Yellen, ABD ekonomisinin daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyacı olmadığına ve güçlü istihdam ile yumuşak iniş sağlama yolunda ilerlediğine inandığını söyledi.

İsrail ordusu: Gazze'ye yeniden saldırıya hazırız.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Filistin Devlet Başkanı Abbas ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze'de kalıcı ateşkesi desteklemediklerini ancak "insani ara"nın uzatılmasını görmek istediklerini belirtti.

OPEC+ ülkeleri bugün gerçekleştirdiği toplantıda günlük 1 milyon varil ek arz kesintisi konusunda prensipte anlaştı. OPEC+ üretim kesintilerinin beklenenden az kalmasının ardından petrol fiyatları düşüşünü sürdürdü.

Bundesbank Başkanı Nagel, Euro Bölgesi enflasyonunun doğru yönde ilerlediğini, ancak faiz indirimi için çok erken olduğunu söyledi.

Ne Olacak?

• Türkiye’de İmalat PMI verisi açıklanacak.
• Yurt dışında İmalat PMI verileri açıklanacak.
• Asgari Ücret Komisyonu ilk toplantısı bugün gerçekleşecek.
• Fed Başkanı Powell ve Fed Başkan Yardımcısı Barr’ın konuşma yapması bekleniyor.
• Moody’s’in 15 Aralık’ta Türkiye’ye ilişkin değerlendirme açıklaması bekleniyor.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

BİST100 endeksi, geçtiğimiz işlem gününü 61 puan düşüş, %0,76 oranında azalış ile 7.949 seviyesinden tamamladı. Ulaştırma sektörü %1,48, bankacılık sektörü %1,17 değer kaybetti. BİST100 endeksi 3 işlem günü sonrasında 8.000 seviyesinin altına indi. VİOP akşam seansı normal seans kapanışının 25,50 puan altında günü tamamlarken, S&P'nin takvim dışı değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife revize etmesi ile BİST100 endeksinin güne alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Türkiye 2023 yılı 3. çeyreğinde yıllık bazda %5,4 olan beklentilerin üstünde %5,9 büyüdü. 3. çeyrekte büyümeye kamu harcamaları 0,7 puan, yatırımlar 3,40 puan, hanehalkı tüketimi 7,7 puan pozitif katkı yaparken, büyümeye net ihracat 2,6, stoklar 3,20 negatif etki etti. Üçüncü çeyrekte yıllık büyümeye en yüksek katkı iç talepten gelse de verilerin detayında tüketim kategorilerinde yavaşlama dikkat çekti. Talepteki yavaşlama çeyreklik büyüme rakamlarına da yansıdı.2023 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat %8,1, sanayi %5,7, finans ve sigorta faaliyetleri %5,1, hizmetler %4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,6, gayrimenkul faaliyetleri %2,7, diğer hizmet faaliyetleri %2,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri %1,7 ve tarım sektörü %0,3 artarken mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %2,5 azaldı. Ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar ise %16,5 arttı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 3. çeyrek büyüme verilerine ilişkin değerlendirmesinde, program dahilinde dengeli bir kompozisyona doğru yol alındığını belirterek, yatırım ve ihracatın bir önceki çeyreğe göre arttığına dikkat çekti.

TCMB, 500 baz puan faiz artışı kararı aldığı PPK toplantısının özetlerini yayımladı. TCMB, ‘’Türk Lirası likidite yakından izleniyor’’ mesajı verdi.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, önceki işlem günü 8.923 - 9.019 fiyat aralığında işlem görerek günü 8.975 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon 3.684 azalışla 250.295 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 8.908 seviyesinin üstünde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 9.300'ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 9.400
seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 8.700 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 9.200 - 9.300
seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 8.800 ve 8.700 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 01/11/2023

 

Merkez Bankası'ndan TL'yi destekleyecek adım

 

Reeskont faiz oranları artırıldı

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den Türkiye'ye iyi haber

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )01 Aralık 2023 09:57

    Evet. Faiz lobisi için oluşturulan ortama Faiz babaları nasıl geliyor izliyoruz... ne değişti ? eğerki sen üretim ekonomisi ile üretip, ithal girdilerini TL leştirsen..Tl leştiridğin girdileri hammedeleri yurtdışına çinden hindistandan ucuz satabilsen... hem iş sahası açılacak, hem irhacat artacakçç hem avrupa pazarlarını ele geçirecek ipek yolu ve hindistan yenı global yol arayışına balta vurmuş oalcaktın... abuk subuk programsızlık ve dini söylemler, faiz arttıranları görevden almalar vb. derken 5 yıl kaybetti ekonomi kasa eksi 128 mılyr usd buhar, ne değişti ? ne oldu ? şimdi yapılması gerekenı yapanlar görevden alındı, aynını şimdi yapanlar popstar misali övgülerle anılmay açalışılıp kahraman çıakrtılmaya çalışılıyor :D faiz lobisi ortamı oluşuyor. sıcak apra o zaman gelır. senin söylemlerin boş, senın kapanların boş, senın hedeflerın boş. para kimde ise düdüğü o çalışıyor mecbur bıraktılar senı iseidkleri piyasayı yaptırttılar... sanaa