E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alıcılı açılış bekleniyor---

Borsada alıcılı açılış bekleniyor

Borsada alıcılı açılış bekleniyor
07 Şubat 2022 - 08:24 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 87.934 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 201 kişi olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Akar'ın Kovid - 19 testi pozitif çıktı.

Erdoğan, Enflasyonda hiç arzu etmediğimiz bir yükseliş yaşandı. Çalışanlarımızın kazanç seviyelerini korumaya devam edeceğiz. Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki olağanüstü artışları halkımıza yansıtmamak için 165 milyar TL'lik sübvansiyon yaptık. Gelişmelere göre çalışanlarımızın kazançlarını korumaya devam edeceğiz. şeklinde konuştu.

BDDK 120.000 TL üzerinde arabalar için halen 48 ay vade ve aracın %70'i ile sınırlanan kredi limitinde iyileştirme yapacaklarını açıkladı. BDDK Başkanı Akben planlan yerli otomobil üretimi ile birlikte yerli otomobile vergi teşviki planlandığını söylerken detay vermedi ve genel olarak kredi faizlerinde düşüş beklediğini söyledi.

TESK Genel Başkanı Palandöken: Biriken borçlar nedeniyle yapılandırması bozulan esnafımız zor zamanlardan geçiyor. Bu nedenle elektrikteki zamlar geri alınmalı. Esnafa özel bir tarife uygulanmalı.

Citi analistleri, Türkiye Ekonomi Modeli'ni değerlendirdikleri bir araştırma raporunda rekabetçi reel döviz kurunun yapısal reformlarla desteklenmediği sürece tek başına cari dengeyi kalıcı olarak iyileştiremeyeceğini belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi, ABD'nin Çin gibi ekonomiler karşısında rekabet gücünü artırmayı amaçlayan yasa tasarısını kabul etti.

AB, Rusya'ya bağımlılığı azaltmak için Azerbaycan'dan daha fazla doğal gaz satın almak istiyor .

ABD Başkanı Biden: Ülkede istihdam her zamankinden daha güçlü. Daha fazla yüksek ücretli işlere ihtiyacımız var .

ABD Hazine Bakanlığı: NFT'ler yeni riskler oluşturabilir .

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Savaş çıkarsa, Ukrayna'ya muazzam bir insani maliyeti olacak ama hazırlıklarımız ve müdahalemiz karşısında Rusya'nın da stratejik bedel ödeyeceğine inanıyoruz.

Hollanda Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Kurulu Üyesi Knot, Pazar günü verdiği bir röportajda ECB’nin dördüncü çeyrekte faiz artırımına gitmesini beklediğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin kapasite artışını destekliyoruz.

Ne Olacak?

• Yurt içinde Hazine Nakit Dengesi açıklanacakken, Almanya’da Sanayi Üretim Endeksi ön planda olacak.
• Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 8 Şubat'ta yabancı yatırımcılarla iki ayrı toplantı gerçekleştireceği belirtiliyor.
• MCSI Endeks değişiklikleri 9 Şubat’ta gerçekleşecek.
• Fitch’in Türkiye Değerlendirmesini 11 Şubat’ta açıklaması bekleniyor.
• ABD'de Senato Bankacılık Komitesi Biden'ın Fed adaylarını 15 Şubat'ta oylayacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yurtiçi tarafta enflasyon verisi açıklandı. Enflasyon aylık bazda %11,1, yıllık bazda ise %48,7 olarak açıklanırken, enflasyon verisi son 20 yılın en yükseği olarak kayıtlara geçti. Enerji fiyatlarındaki yükseliş enflasyonu yukarı yönlü tetikledi.

Euro Bölgesi tarafında da son yılların en yüksek enflasyonu açıklanırken, bölgede enflasyon %5,1'e yükseldi. ECB Başkanı Lagarde, geçtiğimiz gün açıklanan faiz kararı ardından yüksek enflasyon verisi ile faiz artırımı sinyallerini uzun zaman sonra ilk kez verirken, 2021 yılındaki geçici enflasyon mottosundan vazgeçerek yüksek enflasyonun beklendiğinden uzun sürebileceğine dikkat çekti. Lagarde'nin konuşmasının beklenenden daha şahin olması, piyasalarda tedirginlik yarattı. Gelişmiş ülkelerde faiz artırımı sinyalini ilk verenlerden olan İngiltere, üst üste 2. ayda da sıkılaşmaya giderek faiz artırdı. 2014 yılından sonra İngiltere Merkez Bankası ilk kez üst üste iki faiz artışına gitti.
Bu hafta ise Almanya ve ABD tarafından enflasyon verisi açıklanacak. ABD tarafındaki veri yakından takip edilecekken, beklentiler enflasyonun %7,2 gelmesi yönünde. Fed, faiz kararı ardından yüksek enflasyon ve omicron varyantı kaynaklı gelişmeler ile faiz artırımını hızlandıracağının sinyallerini vererek Mart ayını işaret etti. Navlun fiyatlarındaki hareketlilik, tedarik sıkıntısı, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış ile ABD'de son 40 yılın en yükseği olarak açıklanmıştı.
BİST100 endeksi tarafına bakıldığında geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Amazon’un bilançosunun iyi gelmesi sonrasında ABD piyasalarının da etkisi ile güne pozitif başladı. Endekste düşük hacim dikkat çekerken, kar realizasyonları ile BİST100 endeksi Cuma gününü negatif seyirde tamamladı.

ABD'de tarım dışı istihdam Ocak ayında 467.000 ile beklentilerin çok üzerinde artış kaydetti. İşsizlik oranı %4'e yükseldi.

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Matriks ve Ulaşlar Turizm sorusu

 

Altın fiyatları Ukrayna - Rusya geriliminin derinleşmesiyle artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)