E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcılarının en büyük 5 hatası---

Borsa yatırımcılarının en büyük 5 hatası

Borsa yatırımcılarının en büyük 5 hatası
16 Şubat 2022 - 14:52 borsagundem.com

Piyasalardaki kriz anlarında birçok bireysel yatırımcının hatalı kararlar vererek yatırım planlarından kopması büyük bir risk. Ünlü yatırım uzmanı Daniel Romero zorlu piyasa ortamlarında yapılabilecek en büyük 5 hataya dikkat çekti


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda doğru bir yatırım stratejisi izlemek özellikle piyasalardaki belirsizliğin arttığı dönemlede daha zor hale gelir. Uzun yıllar elde edilen birikimlerin azaldığını görmek birçok yatırımcının ani ve yanlış kararlar vermesine sebep olabilir. ABD merkezli servet yönetimi firması Romero Wealth Management’ın Yeminli Mali Danışmanı Daniel S. Romero Forbes’taki yazısında perakende yatırımcıların sıklıkla yaptığı 5 hatayı ele aldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 1996 yılından bu yana finansal hizmetler sektöründe bulunan Romero ABD Finansal Hizmetler Profesyonelleri Birliği’nin üyeleri arasında yer alıyor. Romero yatırımcı portföylerinde çeşitlendirmenin önemine dikkat çekiyor:

“Son 22 yıldır, yatırım ve emeklilik yatırımları konseylerinden ulaşan bireylere yardım etme ayrıcalığına sahibim. Bu süre zarfında sayısız başarı hikayesine tanık olduk. Ancak bu süreçte engellerle de karşılaştık. 2022 bireysel yatırımcılar için tahribata neden olabilecek bir ortam yarattı. Yatırımcıların yaptığı beş büyük hataya bir göz atalım.

Risklere toleransını yanlış hesaplama

Bu her zaman için en yaygın tuzaktır. İşler harika giderken çeşitlendirilmiş bir pazar portföyünde beklemek kolaydır. Asıl soru, geri dönüş sırasında ne yapılacağıdır? Geçmişe bakın. Daha önceki piyasa düşüşlerini nasıl karşıladınız? Her gün hesaplarınıza mı bakıyorsun? Hesap görünümünüzde herhangi bir olumsuz rakam göründüğünde stres hissediyor musunuz? Kendini tanımak önemlidir, ama hata skalanın her iki ucunda da olabilir. Bazı insanlar mizaçlarının kaldırabileceğinden daha agresif yatırım yaparken, diğerleri de gereğinden çok muhafazakardır. 2020 internet krizine girerken, birçok yatırımcının risk toleranslarının izin verdiğinden çok daha agresif hale geldiğini gördüm. Bu durum düşüş zamanı geldiğinde acı verici kayıplara yol açtı. Eğer kendinizi piyasanın zamanlamasını tahmin etmeye çalışırken, büyük pozisyonlara yönelirken ve duygulara ve strese dayanarak satış yaparken buluyorsanız, biraz koçluk almanın zamanı gelmiş olabilir.

Panik

İlk maddedeki hata tecrübe edilirken yaşanan panik muazzam hatalara yol açabilir. Mesleğimizdeki temel görevlerden biri danışman ve bazen psikolog olarak çalışmaktır. Piyasalar geri çekilirse ve doğru risk modelindeyseniz, genellikle en iyi hizmeti varlıklarınızı tutmak ve yeni fırsatlar aramak şekilde alırsınız. Ancak, yanlış hesaplama yaptıysanız ve aşırı agresif gittiyseniz, panik başlayacaktır. Koruma yatırımları kullanmak değer sağlayabilir. Fakat eğer paniklerseniz bu ölümcül ve feci sonuçlar doğuran bir davranış olacaktır. Biz bunu daha önce gördük: İnsanlar tüm paralarını varlık değerleri dipteyken nakde çekerler. Bu sadece kayıplarını garanti etmek anlamına gelmez aynı zamanda piyasalar ters yöne döndüğünde geri dönüşü zorlaştırır. ‘Geri dönüşü kaçırdım; Şimdi piyasalara girmek istemiyorum.’

Bir sonraki büyük yatırım

"Hemen Zengin Ol" düsturu yayan ticarete tereddütle yaklaşın ve dikkatli olun. Kovid-19 2020'de piyasaları vurduğunda, insanlar çevrimiçi ticaret dünyasını yöneldi. 90'lardaki internet balonunda olduğu gibi, hızlı kazançlar kolayca ve hazır bir şekilde mevcuttu. Yatırım kolaymış ve her zaman böyle olacak gibi görünüyordu. Piyasanın bu insanlara bir miktar acı çektireceğini gösterecek kadar iyi bir geçmişi var. Kendinizi uzun vadeli bir yatırım stratejisi üzerinde eğitin ve bunu benimseyin.

Kokteyl Partileri

Bir kokteyl partisine katılmak yatırımlar için nasıl bir hata olabilir? Dışarıdasınız ve arkadaşlarınızla ve tanıdıklarınızla sohbet etmeye başladınız ve bir bakarsınız konu piyasa gündemine gelir. Bu konuşmadan ‘en iyi yatırım tercihi’ olarak düşündüğünüz şeyle ayrılacağınız kesin olur. Kaçırılmaması gereken bir sonraki kesin yatırım bahsi... Belki de iyi bir cevher bulmuş olabilirsiniz. Ancak kendi araştırmanızı yapmak önemlidir. Bir arkadaşın fısıldaması üzerine büyük bahisler yapanlar da dahil olmak üzere bu alanda her şeyi gördüm. İnsanlar kazananları hakkında övünmeyi severler, ancak bu etkinliklerde kaybedenlerini nadiren duyacaksınız.

Sabır

Günün sonunda, hedeflerinizin ne olduğunu iyi bilin, buna göre planlama yapın ve sabır gösterin. Borsada volatilite mutlaka olacaktır. Ancak, bir plana sahip olmak ve bunu yürütmek önemlidir. Genç yaşlarınızda sürekli olarak tasarruf etmek istersiniz. Dürüst olmak gerekirse, yatırımdaki ilk yıllarınızda bir piyasa geri çekilmesi gerçekten yardımcı olabilir.10 bin dolarınızın 7 bin dolara düştüğünü görmek acı verici olsa da hala çeşitlendirilmiş bir portföyde satın alıyorsanız, 10 bin doların 1 milyon dolara çıkması için bir risk yönetimi stratejisi uyguluyorsanız, planınız muhtemelen işliyor demektir. Sonuç olarak, diğerleri gibi, sabır göstermekte zorlanıyorsanız, profesyonel bir mali danışman hizmeti almak için bir koçluk arayışında olun.”

Faiz artışları kripto paraları nasıl etkiler?

 

Borsa yatırımcıları için resesyonlar fırsat mı?

 

Küresel borsalara Rusya ilacı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Anıl17 Şubat 2022 23:42

    En büyük hata inatlaşıp borsa düşerken hisse almak. Mesela bugün borsa düşerken stop yaparak satmak gerekirdi. Bakıyorumda herkes hisse almış. Rusya ukraynaya girecek git altın al dolar al. Ne işin var borsada.

  • Vatandaş17 Şubat 2022 17:06

    Şimdi suç yatırımcıların mı oldu. Milleti ...

  • Mucise Reis ;)17 Şubat 2022 10:12

    ABD hisselerinde yatırım yaparken kişiye bakılır.Atıyorumörnek olsun sizleri yormasın. Uluslararası birdöeeme şirketi olsun. Attım paypal. bu sıfırdan dunyayaı kendıne bağlamış garanti ödeme sistemi oluyor. Buradan bir ceo yazılımcı istifa ediyor x firmasınagidiyor ceo oluyor. bakıyoruz eski firmasından 10 kişidearkasındangelıyor.işte o zaman o hisseye insanalr gidiyor çunku adamın kendisi itibarı başarısı+ pozitif buyume ve kar. Mesela Elon gitti Q firması kurdu yada satın aldı herkes peşinden koşuyor çunku adam vizyon misyon ve pozitif güç veriyor. Biz de ise arıyorum SA kağıt satıyor, kağıt çıkıyor tavan tavan :D  Bizde para ileparakazanılıyor, yatırım ile para kazanmak isteyenler yok. habiresermaye arttır, firmaya bına, arsa, depo, maden sahası, milleti yoluyorlar. Yabancı sermayesieriyenkağıtlara yanaşmaz. Sermayeartışımış:D yabancı enayımı sana finansor olsun bu enflasyon ortamda. dunyda bir çok gelir alanı varklen.

  • Turgut karaca17 Şubat 2022 10:06

    Bana yatırım yapın kazanın diyen herkesin kucağına atlar bizim milletimiz

  • Naim17 Şubat 2022 07:29

    1.5 yıldır bu borsa işine merak saldım. Ana paramın 5 de 1 i şuan kayıp. Normalde altın yatırımı yapar, al-sat devam ederdim. Ama borsa da bunu başaramadım. Dikkatimi çeken hatalarım. 1-Bist 30 hisselerinin dışında olan hisseleri almak. 2-Hissenin ederi 1 lira iken kalkıp 3 liradan alış yapmak 3- açığa satış yapılan spek hisselerde kalmak 4-patronunun, ky düşman olan hisseye yatırım yapmak 5-yabancı yatırımcının hisselerden çıkış tarihlerini kaçırmak 6-bist 30 dan aldığım geçmişi sağlam firmayı elimde kısa vade tutmak

  • Barış16 Şubat 2022 21:36

    carrefoursa bizi perişan etti

  • sahin kuş 16 Şubat 2022 19:37

    8 liralık hisse 36 liraya çıkmış dahada çıkacak diye bekleyen en büyük zararı görür, bizim milletimiz hissenin geçmişine hiç bakmadığından bu durumlar yaşanıyor, birde koşan ata binmeye çalışılıyor, düşükten kimse yaklaşıyor, artınca aşmaya çalışıyorlar

  • Müge Tuncer16 Şubat 2022 19:16

    Açıkladığı bilançodan utanmayan yatırımcısını sürekli üzen berbat bir hisse ereğli.ters köşe yapmayı ilke edinmiş resmen.üç aydır tutuyorum bu hisseyi bilanço açıklanınca yükselir diye maliyet düşürmekten feleğin şaştı.almayın aldırmayın.söylenenlere inanmayın.tüek borsası asla yatırımlarımızı teslim edeceğiniz güvenli bir liman olamaz.sağlıpınızı ve paranızı kaybetmek istemiyorsanız uzak durun.

  • Yaşar16 Şubat 2022 18:05

    Sonu SA Olan hiç bir hisseye bulaşma Teknisa bizi yedi.Ayıp.

  • ARİF16 Şubat 2022 17:50

    EN BÜYÜK HATA BORSAYA GİRMEK PATRONLARA YANDAŞA YEM OLMAK. SADECE KOÇ HİSSELERİ ALINIR.

  • Alp Ertunga16 Şubat 2022 17:08

    bizim en büyük hatamız borsa yatırımcısı olmak.bu patronlar ve kurumlar bize ekmek vermez.nefret ettim aldığım yere gelsin bulaşmam bir daha.utanmazlar 2 haftadır anadolu sigorta satıyor işbankla yaveri yatırım finans ayıp denen bişey var.kurum hisseye sahip çıkacağına hergün bozuyor.ayıp ayıp