E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcıları için resesyonlar fırsat mı?---

Borsa yatırımcıları için resesyonlar fırsat mı?

Borsa yatırımcıları için resesyonlar fırsat mı?
16 Şubat 2022 - 11:00 borsagundem.com

Borsa yatırımcıları için ekonomik resesyonlar fırsat yaratabilir. Ekonomik buhranlar, piyasalardaki aşırılıkları ortadan kaldırarak bir düzeltme etkisini ortaya çıkarabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hükümetlerin korona virüse yönelik teşvikleri sona eriyor. ABD Merkez Bankası (FED) kısa vadeli faiz oranlarını yükseltmek üzere ve bir süredir tahvil alımlarının miktarını düşürüyor. Tüm bu hamlelerin amacı ise yükselen enflasyonla mücadele etmek. Hızlı bir gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesiyle dahi, bir sonraki ekonomik resesyonun yaklaşıyor olduğunu düşünmek, aşırıya kaçmak olmayabilir. Ekonomi ile piyasalar şimdilerde zor dönemlerden geçiyor. Aynı zamanda Market Watch’un haberine göre alım yapmak için çok erken ancak satış yapmak için de çok geç olabilir.

2020’nin mart ayında pandemi nedeniyle borsalarda yaşanan düşüşten, 2021’in şubat ayına kadar hisseler ABD hükümetinin ve FED’in para politikaları ve teşvikleriyle piyasalara trilyonlarca dolar akmasıyla yükseldi. Ancak FED 2008 finansal krizinden bu yana acil durum önlemlerini sürdürüyordu. Son 20 yıldır ABD gelişmiş ülkeler arasında para birimi ve borç yükü konusunda en iyi durumda olan ülkelerden biri. Bu da ülkenin trilyonlarca dolar borçlanmasını ve benzer bir şekilde borç versini sağladı. Aynı zamanda devasa kurumsal tahvil alımı programlarına da imkan tanıdı.

Bir plan geliştirin

Ekonominin döngüleri değişirken, yatırımcıların da bu döngülerde hayatta kalabilmek için planlar geliştirmesi gerekiyor. ABD’de görülen son resesyonda sistemin ekonominin temizlenmesini engellemeye çalışması dikkat çekti. Bunun karşısında piyasalardaki aşırılıkların ortadan kalkması için düşüşlere ve resesyonlara da ihtiyaç var. Aynı zamanda hisseler ve ekonomiler her zaman paralel bir şekilde ilerlemeyebiliyor. Zaman zaman piyasalarda, resesyon dönemlerinde dev ralliler gerçekleşebildiği gibi, ekonominin yükseldiği dönemlerde korkutucu ayı piyasaları da ortaya çıkabiliyor.

Şirket gelirleri zaman içinde hisse fiyatlarını etkilediği için gayrisafi yurtiçi hasılada ve bilançolarda kısa süreli düşüşler sorun yaratmıyor. Hem ekonomide hem de borsalarda bu döngüler, hükümet bu düşüşleri engellemediği takdirde çok daha hızlı ve kısa gerçekleşebilir. Bunun nedeni ise geçmişten farklı olarak bugün paranın ve bilginin çok daha hızlı akması. Borsalarda bu dönemde görülen düşüşlerin de hızla sona ermesi mümkün.

Diğer yandan kripto para piyasasında kaybedilen trilyonlarca doların da telafi edilmesi ve piyasalarda bulunan zayıf şirketlerin elenmesi gerekiyor. Bu şekilde son dönemde hisse fiyatları oldukça fazla yükselen şirketlerin değerlemeleri de makul seviyelere gerileyebilir.

 borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre son dönemde teknoloji start-up’ları ve kripto paralarda görülen balon piyasası sona eriyor. Bu iyi bir gelişme olduğu kadar, bu sektörlerde faaliyet gösteren şirketler için zor bir döneme de işaret ediyor. Ekonomi balon seviyelerine gelen değerlemelerden fayda gördüyse, ekonomi değerlemelerdeki düşüşten de zarar görecektir.

Piyasalarda bir temizlenme dönemi gerçekleştiği ve ardından büyüme evresi geldiği takdirde, ilk yükselen ekonomi değil piyasalar olacak. FED enflasyonla mücadele etmek için, ekonomi resesyona girmek üzereyken faiz oranlarını muhtemelen yükseltmek zorunda kalacak. Bu nedenle, bu hamle ne kadar çabuk gerçekleşirse, resesyon o kadar hızlı sona erebilir. Yüzlerce hisse şimdi %50’nin üzerinde düşüş gösterdi. En büyük darbeyi alanlarda ise düşüş %80 ila %95 arasında seyrediyor. Bu nedenle ihtiyaç duyulan bu yenilenme şimdiden piyasalarda fiyatlanıyor.

Kenarda nakit bulundurun

Borsalarda son dönemde görülen düşüşün bir süre daha devam etmesi, yatırım alanını boğa ve ayı taraftarları için zorlu bir çevreye dönüştürecek. Son dönemde açığa satışçılar ve ayı piyasası taraftarları için kolay bir ortam ortaya çıktı. Ancak ayı piyasalarının sonunu, bir süre sonra sert bir ralli getirebilir. Yatırımcılar şimdi piyasalardaki dipten faydalanarak alım yapıyor. Uzun vadeli yatırımlar, zaman içinde büyür. Ancak böyle dönemlerde düşüşler devam ettiği takdirde alım yapmaya devam edebilmek için bir miktar nakit bulundurmak da gerekiyor.

Ekonomi, piyasalar ve hisselerin büyük bir bölümü önümüzdeki 5 ila 10 yılda iyi performans göstermeye devam edecek. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde bir süre beklemek ve izlemek gerekiyor. Resesyon dönemleri yatırımcılar için fırsatları da beraberinde getirebilir.

Küresel borsalara Rusya ilacı

 

New York borsasından NFT atağı

 

Borsa güne yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)