E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalara Rusya ilacı---

Küresel borsalara Rusya ilacı

Küresel borsalara Rusya ilacı
16 Şubat 2022 - 10:36 borsagundem.com

Rusya’nın sınırdaki birliklerini üslerini geri çekmeye başlaması küresel piyasalara ilaç gibi geldi. Haberlerin ardından geçtiğimiz gün dünyanın dört bir yanındaki borsalar yükselişe geçti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz gün Rusya’nın bazı birliklerini Ukrayna sınırından üslerine geri gönderdiğini açıklamasının ardından savaş endişelerinin hafiflemesiyle birlikte ABD ve Avrupa borsaları ralli yaptı, petrol fiyatları düştü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan Rusya’nın güneyindeki ve batısındaki birliklerin tatbikatlarının tamamlanmasının ardından üslerine döndüğünün açıklanmasıyla ABD borsalarında S&P 500 Endeksi %1,6 oranında yükseldi. Piyasa duyarlılığına karşı daha hassas olan teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise %2,5 oranında yükseldi.

Gerginliği düşüren gelişmelerin etkileri Avrupa borsalarında da görüldü. Pazartesi günü yaklaşık %2 düşüşle kapanan STOXX Europe 600 Endeksi Salı günü %1,4 yükselişle kapandı. İngiltere’deki FTSE 100 Endeksi ise %1’in biraz üzerinde işlem gördü. Almanya borsası DAX %2 yükseldi.

Gelişmelerin ardından Asya borsaları da bu iyimser havaya katıldı. Wall Street hisselerinin yükselmesiyle Japonya’nın TOPIX Endeksi %1,4 oranında, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %0,9 oranında yükseldi.

Brent petrol Salı günü %3 oranında düşmesinin ardından Çarşamba günü de düşüşünü sürdürüyor. Yeni günde %0,4 oranında düşen Brent petrol varil başına 92,88 dolardan fiyatlanıyor. Brent petrol Pazartesi günü 96,78 dolara kadar yükselerek yedi yılın zirvesine ulaşmıştı.

Rusya'nın son haftalarda Ukrayna çevresinde 100 binden fazla askerden oluşan bir gücü koruduğu tahmin ediliyordu. Ancak Salı günü öğleden sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın temel güvenlik konularında batıyla "diyalog" oluşturmaya hazır olduğunu söyledi.

NATO’dan daha önce yaptığı bir açıklamada, gerginliği azaltılması yönünde bir işaret olmadığını fakat aynı zamanda Rusya'nın diplomasiyi sürdürmesinin ihtiyatlı iyimserlik için de neden sunduğunu söylenmişti.

ABD merkezli yatırım yönetimi şirketi Pimco’nun ABD Ekonomisti Tiffany Wilding Financial Times’taki açıklamasında, “Şimdiye kadar ivme krizin daha fazla tırmanacağında, sınırda daha fazla askeri birliğe, diplomatik çıkmaza doğru gidiyordu. Bugün gerginliğin yavaşlayabileceğine dair işaret geldi ve bu piyasalar için önemlidir” ifadelerine yer verdi.

İki aydan uzun süredir devam eden Ukrayna krizi, ABD'nin geçen Cuma günü Rusya'nın komşusunu işgal edeceği yönündeki acil bir tehdit konusunda uyarıları nedeniyle küresel piyasalardaki başat gündem maddesi haline geldi.

Piyasalar son birkaç haftadır yüksek enflasyon ve büyük merkez bankalarının faiz politikalarını değiştirecekleri beklentileri ile zor bir dönem geçiriyor. Kovid-19 kaynaklı aksaklıklar nedeniyle halihazırda sıkışık olan küresel tedarik zincirlerine ek olarak önemli bir petrol, gaz ve maden tedarikçisi olan Rusya'ya yönelik Batı’nın yaptırım uygulaması ihtimali piyasalardaki volatiliteyi daha da fazla yükseltti.

Servet yönetimi şirketi 180 Degree Capital’ın CEO’su Kevin Rendino, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında yüksek enflasyon rakamlarına ve çok daha agresif faiz artışı beklentilerine ek olarak Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğe işaret ederek, “Korku dolu bir piyasayla mücadele ediyoruz” demişti.

Jeopolitik çalkantı dönemleri sırasında yatırımcıların sıklıkla tercih ettiği devlet tahvilleri Salı günü değer kaybetti. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,06 oranında yükselerek %2,05’ten işlem gördü ve 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. (Devlet tahvil getirileri, tahvilin piyasa değeriyle ters orantılı bir biçimde ilerler.) 10 yıllık Almanya tahvil getirileri ise %0,03 artarak %0,30’a ulaştı.

ABD Merkez Bankası’nın Mart 2020'de borçlanma maliyetlerini sıfıra yakın tuttuktan sonra bu yıl faiz oranlarını yedi kez yükselteceğine yönelik piyasa beklentilerine dikkat çeken Unigestion Çapraz Varlıklar Fon Yöneticisi Olivier Marciao, “Rusya-Ukrayna durumu, piyasaların halihazırda kırılgan olduğu uygunsuz bir zamanda geliyor. Bu nedenle piyasalar, çıkan herhangi bir marjinal habere karşı aşırı tepkili davranıyor” dedi.

Borsa güne yükselişle başladı

 

Rusya'nın bazı askeri birlikleri üslerine dönüyor

 

Putin açıkladı: Rus askerler çekiliyor mu?

Wall Street endeksleri Ukrayna krizinin bitişini kutluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)