E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisinin itici gücü hisse geri alımları---

Borsa rallisinin itici gücü hisse geri alımları

Borsa rallisinin itici gücü hisse geri alımları
13 Aralık 2021 - 14:33 borsagundem.com

Şirketlerin hisse geri alımları 2020 yılında yaşanan düşüşün ardından rekor seviyelere ulaştı. S&P 500 endeksinde yer alan şirketler üçüncü çeyrekte 324 milyar dolarlık hisse alımı gerçekleştirdi. Trendin devam etmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse geri alımları hız kazanıyor. S&P 500 endeksinde yer alan şirketler üçüncü çeyrekte 234,5 milyar dolarlık hisse geri alımı gerçekleştirdi ve 2018 yılının dördüncü çeyreğindeki 223 milyar dolarlık rekoru geride bıraktı. Hisse geri alımlarında görülen yükseliş, 2021 yılında ABD’nin hisse endekslerinde çok sayıda rekorların görülmesinde de etkili oldu. S&P 500 yıl başından bu yana %25 yükseliş gösterirken, 67 rekor kapanış gerçekleştirdi. Hisse geri alımlarının hız kesmeden devam etmesi bekleniyor.

S&P Dow Jones Indices Endeks Analisti Howard Silverblatt, S&P 500 endeksinde hisse geri alımlarının dördüncü çeyrekte 236 milyar dolara ulaşabileceğini açıkladı. Wall Street Journal’ın haberine göre S&P 500 endeksinde yer alan Microsoft’tan eylül ayında yapılan açıklamada, yönetim kurulunun 60 milyar dolarlık hisse geri alımını onayladığı söylendi. Araç kiralamala şirketi Hertz Global Holdings de yakın zamanda yaptığı açıklamada 2 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacağını açıklarken, teknoloji şirketi Dell 5 milyar dolarlık hisse geri alım programı planlıyor.

Hisse geri alımları borsalarda görülen güçlü rallinin ardındaki nedenlerden bir tanesi. Varlık fiyatları pandemi sürecinde ekonomiyi desteklemek üzere izlenen mali ve para politikalarının faydasını görmeye devam etti. Kurumsal bilançolar ise istikrarlı bir şekilde analistlerin beklentilerini geride bıraktı ve 2021 yılında S&P 500 endeksinde yer alan şirketlerde %45 büyüme bekleniyor. Yatırımcılar bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) iki gün sürecek politika toplantısından gelecek sinyalleri izleyecek. Toplantının sonucunda yetkililer tahvil alımı programının geri çekilmesini hızlandırma kararı alabilir.

Merkez bankası yetkilileri aynı zamanda, gelecek yıl gerçekleştirilecek faiz artırımı konusundaki beklentileri de aydınlatabilir. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre S&P 500 endeksinde hisse geri alımları 2020’nin ilk çeyreğinde 199 milyar dolardan, ikinci çeyrekte 89 milyar dolara geriledi. Pandeminin başlangıcında şirketler nakit stoklamaya odaklandı. Bunun ardından gelen çeyreklerde hisse geri alımları yükseliş göstererek, 2021’in ikinci çeyreğinde yeniden 199 milyar dolara yükseldi. Hisse geri alımları, bir şirketin Hisse sayısını azaltarak, hisse fiyatlarını destekler ve hisse başı karları artırır.

Aynı zamanda şirket yöneticilerinin, şirketin potansiyeli konusunda iyimser olduğunun ve finansal pozisyonlarına güven duyduğunun sinyallerini vererek yatırımcı algısını da destekleyebilir. Easterly Investment Partners Portföy Yöneticisi Anne Wickland, “hisse geri alımları uzun vadeli görünüm için bir güven oyu” dedi.

Wickland’in ekibi yaz aylarında Lockhead Martin hisselerini satın aldı. Bunun nedenleri ise şirketin hisse geri alım programı ve temettü getirisi oldu. Şirketin hisseleri, beklenenden düşük satışlar bildirmesinin ardından 26 Ekim’de %12 düşüş gösterdi. Wickland hisselerin değerinin altında işlem gördüğünü bu nedenle de alım yapmaya devam ettiğini söyledi.

Hisse geri alımları, şirketlerin hisse fiyatlarını desteklemek yerine yatırım yapmaları gerektiğini düşününen siyasiler tarafından eleştirildi. Kasım ayında ABD’de gündeme gelen 2 trilyon dolarlık eğitim, sağlık ve iklim harcamaları paketi, şirketlerin hisse geri alımlarına yönelik %1 oranında vergiyi de beraberinde getirdi.

ABD Senatosu henüz yasayı onaylamadı ancak hisse geri alım vergisi şimdiye kadar kurumsal şirketlerden tepki görmedi. Bank of America Global Research stratejistleri, önerilen vergi oranının S&P 500 endeksinde hisse başı gelirlerde %0,3 düşüşe neden olacağını öngördü. Bazı yatırımcılar ise bu verginin yürürlüğe girmesi halinde şirketlerin davranışlarını değiştirmeyeceğini düşünüyor. GenTurst’tan Olivier Sarfati, “hisse geri alımlarında %1 vergi o kadar düşük ki, herhangi bir şeyi etkileyeceğini düşünmüyorum” dedi.

Bitcoin yatırımcılarının bu hafta izlemesi gereken 5 faktör

 

Merkez'den dövize bir müdahale daha

 

Ünlü ekonomistin bomba FED beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)