E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul Trump'la yükseldi, Macron'la düştü!---

Borsa İstanbul Trump'la yükseldi, Macron'la düştü!

Borsa İstanbul Trump'la yükseldi, Macron'la düştü!
03 Aralık 2019 - 18:05 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın iyimser Türkiye açıklamalarıyla 109 bin puana dayanan BIST, kapanışa doğru Macron'un S-400 açıklamalarıyla düştü. Endeks günü %1.12 oranında düşüşle 106.789 puandan tamamladı. Hacim 12 milyar lirayı aştı.

BORSAGUNDEM.COM

Çin'de beklenenden iyi gelen PMI verileri, Türkiye’de büyüme ve imalat PMI rakamlarının pozitif seyretmesi Borsa İstanbul’a yaradı. Endeks dün enflasyon verisi öncesi 108 bin puana tırmanarak burada tutundu.

Kasım ayında üst üste rekorlar kıran ABD borsaları, dün Aralık ayının ilk iş gününde ticaret görüşmelerindeki karışık açıklamalar ve imalat endeksinin beklentilerin gerisinde kalmasıyla düştü. Trump'ın yeni tarife açıklamaları da Çin ile anlaşma konusunda endişeleri artırdı. Asya ve Avrupa’da hisse senetleri de Salı günkü işlemlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarından nasibini aldı ve satış ağırlıklı seyretti.

ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong'daki protestoculara destek veren yasanın ABD'de kabul edilmesinin Çin ile ticaret müzakerelerini kolaylaştırmadığını, ancak Pekin'in ABD ile bir ticaret anlaşması yapmayı hala istediğine inandığını söyledi.

"Yasa işyeri daha iyi hale getirmedi, ancak ne olacağı göreceğiz" diye konuşan Trump, Çin ile ticaret anlaşmasının bu yıl içinde sonuçlanıp sonuçlanmayacağı konusunda işaret vermedi. Bu açıklamalar hisse senedi piyasalarında risk iştahını düşüren başlıca unsurlar olarak dikkat çekti.

ABD Ticaret Bakanı Ross’un açıklamaları da piyasalar tarafından önemle takip edildi. Ross, Çin ile bir anlaşma için 15 Aralık'a kadar bugünden farklı bir durum olmazsa bu ülkeye yönelik tarifelerin geri çekilmeyeceğini söyledi.

Hem Trump’ın hem de Ross’un açıklamaları küresel piyasalarda risk iştahını zayıflatırken, senatörlerin Türkiye’ye S-400 yaptırımı istemesi yurt içi piyasalarda yatırımcıları tedirgin etti.

NATO ZİRVESİ KRİTİK

Bu hafta yoğun ekonomik verilerinin yanında 3-4 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek NATO Zirvesi’nden çıkacak mesajlar piyasaların radarında önemli bir yer teşkil ediyor.

S-400 MESELESİ YİNE HORTLADI! SENATÖRLER YAPTIRIM İSTİYOR

Öte yandan ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'da Cumhuriyetçi Partili Lindsey Graham ile Demokrat Partili Chris Van Hollen, bir kez daha Trump yönetimini Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye yaptırım uygulamaya çağırdı.

YILIN SON FAİZ KARARI OLACAK

Piyasalarda yakından izlenen ve TL'de yön belirleyici olması beklenen TCMB’nın 12 Aralık'ta yılın son faiz kararı önemle takip edilecek.

Bankacılar toplantı tarihinin yaklaşmasıyla beklentilere göre TL'de baskı da görülebileceğini ancak küresel düşük faiz politikalarının ve TL'de oynaklığın oldukça azalmış olmasının TCMB'nin elini kuvvetlendirdiğini belirtti.

BORSA İSTANBUL YATAYDA BAŞLADI

Borsa İstanbul enflasyon verisi öncesi güne %0.12 oranında düşüşle 107.873 puandan başladı.

Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,14, holding endeksi yüzde 0,12 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,47 ile spor, en çok gerileyen yüzde 0,52 ile metal ana sanayi oldu.

Piyasa açılışının ardından Kasım ayı enflasyon verisi takip edildi. Yıllık bazda beklentinin %11 olduğu enflasyon verisi, beklentilerden iyi gelerek %10.56 oranında gerçekleşti. Borsa İstanbul enflasyon verisinine sınırlı tepki gösterdi.

Kasım ayı enflasyon verisi açıklandı! Yeniden çift hanede...

Avrupa borsaları dün yaşanan sert düşüşlerin ardından yeni güne İngiltere hariç alış ağırlıklı başladı.

Avrupa borsaları İngiltere hariç yükselişle açıldı

Beklenenden iyi gelen enflasyon verisine sınırlı tepki gösteren BIST, ABD Başkanı Trump'ın iyimser Türkiye açıklamalarıyla yönünü yukarı çevirdi.

Türkiye'ye yaptırım isteyen senatörlere Trump'tan kapak!

ABD Başkanı Trump'ın Türkiye lehine yaptığı açıklamaların yanında Çin ile olası anlaşma hakkında söylediği sözler gündem yarattı. Trump, "Anlaşma için seçim sonrasını beklemek daha iyi olabilir" dedi. Bu durum küresel piyasalarda risk iştahını zayıflatırken, Borsa İstanbul'da da alımları sınırlandırdı.

Trump: Anlaşma için seçim sonrasını beklemek daha iyi olabilir

BORSA İSTANBUL GÜNÜN İLK YARISINDA YÜKSELDİ

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 546,36 puan artarak 108.550,66 puana yükselirken, toplam işlem hacmi 5,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,88 ve holding endeksi yüzde 0,67 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,16 ile finansal kiralama, faktoring, en çok gerileyen ise yüzde 1,67 ile spor oldu.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE KAPANDI

ABD Başkanı Trump'ın iyimser Türkiye açıklamalarıyla 109 bin puana dayanan BIST, kapanışa doğru Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un S-400 açıklamalarıyla düştü. Macron, "Türkiye nasıl oluyor da NATO üyesiyken Rusya'dan düze alabiliyor, bu konuda Erdoğan'dan netlik bekliyorum" dedi ve ekledi, "Türkiye zamanında füze alamamış olsa bile Rusya yerine AB'den füze alabilirdi." Macron'un bu açıklamaları Borsa İstanbul'a satış getirdi.

Macron'dan küstah Türkiye açıklaması: Rusya yerine AB'den füze almalıydı

Borsa İstanbul günü %1.12 oranında düşüşle 106.789 puandan tamamladı. Hacim 12 milyar liraya yakın seyrederek rekor kırarken, bankacılık hisselerindeki kayıp %1.47 oranında seyrederek dikkat çekti. 

Günün önemli şirket haberleri 02/12/2019

Yabancı payının en çok azaldığı hisseler!

Bugün açıklanacak önemli veriler 03/12/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 17:43 itibariyle 5.7325 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7308 lira, en yüksek 5.7571 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3565 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1083 seviyesinde. Gram altın 272.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.16 seviyesinde.

Dolar yatay seyretti

 

BIST ENFLASYON VERİSİ ÖNCESİ 108 BİNİ AŞTI

Borsa İstanbul enflasyon verisi öncesi dün günü sanayi hisselerindeki alımların öncülüğünde %1.03 oranında yükselişle 108.004 puandan tamamladı.

BIST enflasyon verisi öncesi 108 bini aştı

 

BORSA, KASIM AYININ GETİRİ ŞAMPİYONU OLDU

BIST 100 endeksi, kasımda bir önceki aya göre yüzde 8,6 değer kazanarak 106.903 puanla Mart 2018'den bu yana en yüksek aylık kapanışını gerçekleştirdi.

Borsa, kasım ayının getiri şampiyonu oldu

 

GLOBAL TIMES: TİCARET GÖRÜŞMELERİ TEHDİT ALTINDA

Çin Devlet Medyası hükumet tarafından yakın zamanda, ABD şirketlerine yönelik yaptırım sonucunu doğurabilecek ‘güvenilir olmayan’ şirketlerin listesinin yayınlanacağını söyledi.

Global Times: Ticaret görüşmeleri tehdit altında

 

ABD'Lİ SENATÖRLERDEN TRUMP’A 'TÜRKİYE'YE YAPTIRIM UYGULA' ÇAĞRISI

ABD ile Türkiye'nin arasındaki gerginliği arttıran ABD'li senatörler Lindsey Graham ve Chris Van Hollen, Başkan Trump'a Türkiye'ye yaptırım uygulaması konusunda baskı yapmaya devam ediyor.

ABD'li senatörlerden Trump’a 'Türkiye'ye yaptırım uygula' çağrısı

 

TRUMP: HONG KONG YASASI ÇİN İLE MÜZAKERELERİ ZORLAŞTIRDI

Trump, Hong Konglu protestoculara destek ve Çin'e insan hakları uyarısı için çıkarılan yasanın Pekin ile müzakereleri kolaylaştırmadığını ancak bir anlaşma için hala istekli olduklarına inandığını söyledi.

Trump: Hong Kong yasası Çin ile müzakereleri zorlaştırdı

 

BÜYÜK ZİRVE ÖNCESİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

ABD Savunma Bakanı Esper, NATO zirvesi öncesi yaptığı açıklamada NATO ile Türkiye arasındaki "YPG düğümünü" çözme yolunda hiçbir adım atmazken Türkiye'ye Baltıklar ve Polonya için 'engellemeyi bırak' çağrısı yaptı.

Büyük zirve öncesi kriz derinleşiyor

 

ABD'DEN AB'YE AİRBUS TARİFESİ İÇİN TAVİZ YOK

ABD Ticaret Temsilcisi'nin Ofisi'nden yapılan açıklamada "AB'nin Airbus'a verdiği desteklemeler nedeniyle uygulanan tarifeleri düşürmek için neden yok" denildi.

ABD'den AB'ye Airbus tarifesi için taviz yok

 

ROSS: ÇİN ADIM ATMAZSA TARİFELER ERTELENMEZ

ABD Ticaret Bakanı Ross, Çin ile bir anlaşma için 15 Aralık'a kadar bugünden farklı bir durum olmazsa bu ülkeye yönelik tarifelerin geri çekilmeyeceğini söyledi.

Ross: Çin adım atmazsa tarifeler ertelenmez

 

ABD'DEN FRANSA'YA 2.4 MİLYARLIK EK VERGİ, TÜRKİYE'YE TEHDİT

Dijital hizmet vergisi uygulayarak ABD şirketlerinin kârını azalttığı gerekçesiyle Fransa'dan ithal edilecek 2.4 milyar dolarlık ürüne ek vergi açıklayan ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, aynı uygulamanın Türkiye için de yapılabileceğini duyurdu.

ABD'den Fransa'ya 2.4 milyarlık ek vergi, Türkiye'ye tehdit

 

ABD BORSALARI ARALIK AYINA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

ABD borsaları Aralık ayının ilk işlem gününü düşüşle kapadı. Zayıf ekonomik veriler ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerindeki belirsizlik endekslerdeki düşüşün nedenleri oldu.

ABD borsaları Aralık ayına düşüşle başladı

 

AVRUPA BORSALARI DÜŞÜŞLE KAPANDI

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı.

Avrupa borsaları düşüşle kapandı

 

ASYA'DA HİSSE SENETLERİ SATIŞ AĞIRLIKLI SEYRETTİ

Asya borsaları Salı günkü işlemlerde geriledi.

Asya'da hisse senetleri satış ağırlıklı seyretti

 

TRUMP'TAN AZİL OTURUMLARINA TEPKİ: GÜNÜ BİLEREK SEÇTİLER, BU BİR UTANÇTIR

Trump, Demokratların hakkındaki azil soruşturmasının Adalet Komitesi'ndeki oturumlar için, kendisinin ülkeyi temsil etmek üzere NATO zirvesine gideceği günü bilerek seçtiğini iddia etti.

Trump'tan azil oturumlarına tepki: Günü bilerek seçtiler, bu bir utançtır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (37)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)