E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul Avrupa borsalarına fark attı---

Borsa İstanbul Avrupa borsalarına fark attı

Borsa İstanbul Avrupa borsalarına fark attı
18 Mart 2016 - 07:21 borsagundem.com

FED'in geçen akşam aldığı faiz kararı en çok Türkiye hisse piyasalarına yaradı.

FED'in geçtiğimiz akşamki toplantısında faizleri sabit tutması ve bu yıl için faiz artış tahminlerini düşürmesinin ardından Dolar/TL dün 2,85'in altını gördü.

AVRUPA KAYIPLARDA BORSA İSTANBUL YÜKSELDİ

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü yüzde 2,52 değer artışı ile 81 bin 377 puandan tamamladı. BİST 100 Endeksi 13 Kasım 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyede kapanırken Avrupa borsalarındaki kayıplar dikkat çekti. Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1'in üzerinde, Fransa CAC 40 Endeksi yüzde 0,70 civarında, İspanyol IBEX 35 Endeksi'nde ise yüzde yaklaşık 0,30 değer kaybı yaşadı.

SAĞMAN: DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve para piyasaları uzmanı Murat Sağman, piyasaları ve gündemi haberturk.com Ekonomi Servisi için değerlendirdi.
Piyasalarda FED kararı sonrası yaşanan olumlu havanın Türkiye'yi de etkilediğini belirten Sağman'ın piyasalara ilişkin yorumları şöyle;
"Bence dışarıda oluşan bu iyimser hava bir süre daha devam edecek. Türkiye için ise bu olumlu havanın önüne geçebilecek bazı dinamikler var. Bunlardan bir tanesi Türkiye Merkez Bankası'nın gerçekleştireceği toplantı ve daha da önemlisi Nisan ayında yapılacak olan Merkez Bankası Başkanlığı ataması olabilir. Piyasalar bu iki süreci atlatabilirse dış piyasalardaki iyimserliğe paralel hareketler bizde de yaşanır. 

"FED'E KARŞI DURMA"

Piyasalarda olumulu bir hava oluşması çok normal çünkü hem Avrupa Merkez Bankası hem de FED piyasalara neredeyse tüm istediklerini verdi. ABD'de bir deyiş vardır "Don't fight with FED" yani FED'e karşı durma. Bugün piyasaların yaptığı da bu. Dün verilen mesajlar piyasalar tarafından işleniyor."

Gelişen piyasalar 'boğa piyasa'sına giriyor

 

"TL FAİZLERİN YÜKSEK OLMASI ÖNEMLİ BİR ETKEN"

Dolardaki sert düşüşü de yorumlayan Sağman, "FED'in faiz artırım ihtimali azaldıkça dolar tüm dünya para birimleri karşısında değer kaybediyor. Bu durumdan Türk Lirası da faydalanıyor. Ayrıca ülkemizde Türk Lirasına verilen yüksek faizin etkisiyle yabancı yatırımcıların da TL'ye bir ilgisi var. Oluşan bu tabloya göre de dolar bir süre daha düşmeye devam edebilir. Aynı durum altın için de geçerli. Dünya piyasalarında son 50 yılı gözlemlediğinizde altının düşük faiz ortamlarında bol kazançlı olduğunu görürsünüz. O nedenle FED'in faiz artırmaması altının yükselişi için önemli biz zemin hazırlıyor denebilir.

FAİZİ SABİT TUTTU AMA...

FED, dün gece sonlanan toplantısında faizleri sabit tutma kararı alarak ABD'deki ılımlı ekonomik büyümenin ve "güçlü istihdam artışının" bu yıl politikayı sıkılaştırmasına izin vereceğini söylerken, faiz artış sayısındaki beklenti bu yıl için iki kez 0.25 puanlık artış olarak yenilendi.

Piyasalarda bahar havası esiyor

ÖNGÖRÜ 4'TEN 2'YE DÜŞTÜ

Faizlerin yaklaşık 10 yıllık süreden beri ilk kez artırıldığı Aralık ayında, 2016 için dört faiz artışı öngörülüyordu.
Dün akşam saatlerinde 2.9222/2.9233 seviyesinde olan dolar/TL, gece 2.8626'ya kadar geriledikten sonra bu sabah 2.8678/2.8690 seviyesinde güne başladı.
Dün aynı saatte 3.0775/3.0790 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.0430/3.0446, 3.2348/3.2388 seviyesindeki euro/TL ise 3.2182/3.2202 seviyesinde işlem gördü.

Dolar/TL 2.85'in altına indi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)