E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa güçlü kalmaya yabancı ilgisi ile devam ediyor---

Borsa güçlü kalmaya yabancı ilgisi ile devam ediyor

Borsa güçlü kalmaya yabancı ilgisi ile devam ediyor
12 Kasım 2021 - 08:19 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende "Elimizi rahatlatan öngörü" başlıklı analizde enflasyon, Fed ve BİST gelişmeleri inceleniyor.

Dünyanın derdi enflasyon ve ana kaynaklardan biri de petrol fiyatlarındaki artış. Ama dün ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin son tahminlerine göre, petrol fiyatlarının önümüzdeki birkaç ay içinde mevcut
seviyelerine yakın bir yerde istikrar kazanması ve ardından gelecek yıl boyunca kademeli olarak düşmesi beklendiğine yönelik açıklama geldi.

Brent vadeli fiyatlarının 2022 yılı sonuna kadar varil başına 70 doların altına düşeceği tahmin edilirken, bu da büyük ölçüde mevcut vadeli işlem fiyatları şeridine paralel olarak onları uzun vadeli enflasyona göre düzeltilmiş ortalamaya yakınlaştırıyor.

EIA’da , küresel likit üretiminin Aralık 2021 ile Aralık 2022 arasında günde yaklaşık 2,5 milyon varil artacağını, tüketimin ise günde yalnızca 0,9 milyon varil artacağını tahmin ediyor. Bu gelişme ve beklentilere baktığımızda cari denge tarafında elimizi rahatlatabilecek bir gelişme olarak görüyoruz.
ABD dolarındaki güçlenme devam ediyor. Geçtiğimiz gün açıklanan verilerin son otuz yılın en hızlı ABD enflasyonunu göstermesinin ardından Fed'in daha önceki faiz artırımlarına yönelik bahislerin ortasında Cuma günü majör emsalleri karşısında neredeyse beş ayın en iyi haftasına yönelen dolar endeksi, bu hafta yüzde 1.08'lik artışla 16 ayın en yüksek seviyesi olan 95.256'ya ulaştırken, Euro ise 16 ayın en düşük seviyesi olan 1.1439$'a geriledi.

Oyun planı bir kez daha değişti. ABD tüketici fiyatlarında 30 yılın en hızlı yıllık artışı geniş tabanlı olarak göstermesi ile birlikte Fed'in fiyat baskılarının "geçici" olacağı yönündeki iddiaları sorgulandı ve politika yapıcıların faiz oranlarını önceden düşünülenden daha erken yükselteceği yönündeki spekülasyonları körükledi.Sonuç ise Piyasalar şimdi ilk faiz artışını Temmuz'a, bir diğerini Aralık'a kadar fiyatlandırıyor.

Bugünün gündemine baktığımızda ABD’de; JOLTS iş ilanları verileriyle birlikte bir Michigan Üniversitesi anketinden enflasyon bekletilerini yakalamaya çalışacağız. Eoru bölgesinde ise Sanayii Üretim verisi ve Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane de bir panelde konuşması var.
Yurtiçinde ise; Sanayi üretimi verisi ana gündem. Foreks Haber'in düzenlediği ankette yıllık artış beklentisi yüzde 10 seviyesinde bulunuyor. Tüketim eğilimini ise perakende satışlar ve ciro endekslerinden yakalamaya çalışacağız. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ni ise enflasyon ve kur beklentilerin ne kadar yukarı revize edildiğine odaklanacağız.

Borsamız güçlü kalmaya yabancı ilgisi ile devam ediyor. 29 Ekim-5 Kasım haftasında yurt dışı yerleşik yatırımcılar 274,4 milyon dolarlık hisse senedi alımı daha yaptılar. Geçtiğimiz günlerde de piyasamıza bayağı uzak kalmış yabancının BIST-30 hisselerinde oldukça iyi alım yaptığını da görmüştük.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)