E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasını geri getirecek 3 önemli değişim---

Boğa piyasasını geri getirecek 3 önemli değişim

Boğa piyasasını geri getirecek 3 önemli değişim
08 Haziran 2022 - 10:57 borsagundem.com

Uzun bir süredir satış baskısı altında olan yatırımcılar bir sonraki boğa piyasasına ilişkin işaretlere odaklanıyor. SocGen analistleri borsalarda boğa piyasası oluşturabilecek 3 değişkene dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda boğa piyasası destekçileri önümüzdeki piyasa rallileri için umut verici işaretler aramayı sürdürüyor. MarketWatch’un haberine göre, Societe Generale’den konuyla ilgili bazı yeni düşünceler yatırımcılar için bir miktar rahatlama sağlayabilir.

Ancak habere göre SocGen stratejistleri söz konusu boğa piyasası işaretlerinin sınırlı olduğuna dikkat çekiyor. SocGen Baş Stratejisti Alain Bokobza liderliğindeki strateji ekibi potansiyel boğa piyasası rallisi sağlayabilecek üç potansiyel unsura dikkat çekti. Ancak bu ihtimallerden sadece birinin gerçekten yaşanabileceğini de sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre SocGen stratejistleri yakın zamanda piyasaları ralliye taşıyabilecek tek gerçekçi ihtimalin Çin’in sıfır Kovid uygulamasından kurtulması olduğunu belirtiyor. Gerçekleşmesi en zor ihtimalse Ukrayna savaşının hızlı bir şekilde çözüme kavuşması. SocGen boğa piyasasına neden olabilecek üç ihtimali şöyle sıralıyor:

FED faiz artışlarını duraklatırsa

Borsalarda büyük bir ralliyi tetikleyebilecek en önemli ve muhtemelen en fazla bilinen katalizör ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz artırımlarını duraklatma ihtimali. Söz konusu ihtimal birçok boğa piyasası yatırımcısının umudu olmayı sürdürüyor.

Bokobza FED’in faiz artırımını duraklatması ihtimaline ilişkin açıklamasında, “Bu durum, tahvillere, hisse senetlerine ve kredilere yönelik daha düşük risklerin hakim olduğu bir bölümün başlangıcını işaret edecektir. Söz konusu ihtimal ABD ekonomisinin resesyondan kaçınıp kaçınamayacağına da bağlı olacaktır. Şu anki piyasa konumlanması, önde gelen göstergeler ve temel veriler ise riskli varlıklarının lehine görünmüyor” açıklamasında bulundu.

Analistlere göre borsalardaki düzeltme dönemlerine rağmen değerlemeler yüksek kalmaya devam ediyor. SocGen analistleri yatırımcılara gelir stratejilerinde savunmada kalmaya devam etmeyi öneriyor. Analistler, kredilerden uzak durarak Avustralya Doları, Endonezya ve Latin Amerika varlıkları ve gelişmekte olan piyasalar gibi kaynak temelli varlıklara yönelmeyi tavsiye etti.

Çin ‘Sıfır Kovid’ stratejisinden kurtulursa

SocGen stratejistlerinin beklediği ikinci boğa piyasası katalizörü ise aynı zamanda üç ihtimal arasında gerçekleşmeye en yakın olanı. Bu ihtimal Çin’de Kovid kısıtlamalarının kaldırılmasıyla küresel tedarik zinciri üzerindeki baskıların hafiflemesi ve ülke ekonomisinin toparlanarak küresel büyümeye destek olması yönünde.

Bokobza açıklamasında, “Buradaki kilit unsur, sıfır Kovid stratejisinden uzaklaşmak olacaktır ve bu da yaşlılar arasında yüksek aşılanma oranına bağlıdır. Bunu söylemek için henüz çok erken, ancak Şangay’daki kısıtlamaların gevşetilmesi, konut piyasasının yeniden kaldıraç bulması ve hızlandırılan hükümet harcamaları göz önüne alındığında, SocGen’in Çin ekonomi takımı gelecekte altyapı harcamalarına dayalı bir toparlanma öngörüyor” dedi.

Söz konusu risk ticaretinin başlangıcı Çin hisse senetlerinde yoğun bir ayı piyasası havasının hissedildiği bir dönemde geliyor. Hong Kong borsasındaki yaklaşık %20’lik geri çekilmenin büyük bir kısmı yerel hisse senetlerine ve tahvillere yönelik yabancı yatırımcıların net satışları ve yuandaki düşüş sebebiyle gerçekleşti.

Karamsar geçen bir Nisan ayı ve vasat bir Mayıs ayı sonrasında Çin ekonomisinin toparlanmaya girmesi halinde bu durumdan en çok yararlanacak varlıklar analistlere göre Çin hisse senetleri olacak. Hang Seng Endeksi uzun bir süredir negatif bölgede işlem görüyor. Bununla birlikte Çin hükümetinin teşvik planı ile yeşil dönüşüm yatırımları uzun vadede yeni ve eski altyapı yatırımları için potansiyel sağlıyor.

SocGen analistleri söz konusu şartların gelişmesi halinde ayrıca Avustralya Doları, baz metaller ve Avrupa ve ABD’deki bazı hisseler gibi Çin’le ilişkili olan varlıkların da yükselişe geçmesini bekliyor.

Ukrayna-Rusya savaşı çözüme kavuşursa

En son ve gerçekleşmesi en güç olan boğa piyasası katalizörü ise Avrupa’nın II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük krizi olan Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline hızlı bir çözüm bulunması. Bokobza ve ekibi konuyla ilgili açıklamasında, “Umut bir strateji değildir. Ancak savaş görece hızlı bir şekilde özüme kavuşursa küresel ekonomide en azından iki büyük etki bekleriz” ifadelerine yer verdi.

Stratejistlere göre Ukrayna’daki bir barış enerji fiyatlarının düşmesini, enflasyonun zirveye ulaşmasını ve ABD Doları karşısında güç kaybeden euroyu destekleyecek. Savaştan ve yaptırımlardan en çok etkilenen varlıklar olan Doğu Avrupa hisse senetleri ve yerel devlet tahvilleri sert bir şekilde sıçrayacak.

Ukrayna'da ateş çemberi: Kilit bölge el değiştirdi!

 

Sıkılaşma beklentileri risk iştahını baskılıyor

 

Çin'den yeni ekonomi paketi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)