E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock: Yatırımcılar oynaklığa hazır olmalı---

BlackRock: Yatırımcılar oynaklığa hazır olmalı

BlackRock: Yatırımcılar oynaklığa hazır olmalı
08 Aralık 2023 - 11:39 borsagundem.com

Küresel borsalar 2023 yılını oldukça güçlü bir performansla geçirdi. Ancak BlackRock stratejistlerine göre ekonomiler pandeminin açtığı ‘dev çukurdan’ henüz çıkabilmiş değil

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

BlackRock stratejistleri bu hafta yayınladıkları bir notta ABD ekonomisinin hâlâ pandeminin açtığı ‘derin çukurdan’ çıkmaya çalıştığını ve bunun yatırımcılar için uzun süreli bir volatilite dönemi anlamına geldiğini söyledi.

Insider’ın haberine göre dev varlık yöneticisi 2024’e ilişkin öngörüsünde, “Görünürde güçlü olan ABD ekonomisi aslında pandemi şokunun yarattığı derin bir çukurdan hâlâ tırmanmaya çalışıyor ve zayıf bir büyüme patikası izleyen bir ekonomiyi yansıtıyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 9 trilyon doların üzerindeki varlığın yöneticisi konumunda olan BlackRock dünyanın en büyük varlık yöneticisi unvanına da sahip. Firmanın 2024 öngörüleri ise küresel ekonomide son 10 yıla göre yaşanan keskin değişimleri yansıtıyor.

BlackRock stratejistleri önceki on yılda görülen aşırı düşük faiz oranlarına, istikrarlı ekonomik büyüme ortamına ve piyasalara giren bol miktardaki likidite sayesinde hisse senetlerindeki yükselişlere dikkat çekti. Ancak varlık yöneticisine göre söz konusu piyasa ortamı pandemi etkisiyle oluşan iki büyük şokla birlikte altüst oldu.

Bunlardan birincisi Amerikan istihdam piyasasındaydı. Pandemi sırasında yaşanan kilitlenmeler işsizliği ani bir biçimde artırdı. BlackRock’a göre son iki yılda istihdam büyümesinin çoğunluğu aslına bakılırsa ekonominin kayıplardan geri dönmesi anlamına geliyor.

İkinci büyük şok ise enflasyondaki yükselişti. Pandemi ekonomisinde alıcıların istedikleri fiyat ile tedarikçilerin üretebildikleri arasında ciddi bir uyumsuzluk oluştu. Fiyat artışları pandemi zirvesinden bu yana yavaşladı. Ancak ekim ayında %3,2 olarak kayda geçen enflasyon ABD Merkez Bankası’nın %2’lik hedefinin hâlâ oldukça üzerinde.

Stratejistler bugün ABD gayrisafi yurtiçi hasılası dirençli görünse dahi bu yapısal değişimlerin etkileriyle sadece ABD’de değil dünyanın dört bir yanında uğraşılmaya devam edildiğini belirtiyor. Merkez bankaları enflasyondaki yeni bir yükselişi engellemek için politika faizlerini yüksek tutması gerekiyor. Bu arada yaşlanan nüfus emeklilik dönemine girerken ekonomiler muhtemel bir işçi sıkıntısıyla karşı karşıya ve bu da ekonomik büyümeyi engelleyebilir.

BlackRock stratejistleri güncel ekonomik ortamı tanımlarken, “Bizim çıkardığımız sonuca göre bu, daha yavaş büyüme, daha yüksek enflasyon, daha yüksek faiz oranları ve daha fazla volatilite rejimidir" ifadelerini kullandı.

BlackRock bu yıl daha önce de borsalarda volatilite uyarısında bulunmuştu. Söz konusu oynaklık hisse senetleri piyasalarında halihazırda hissedildi. 2022 yılında %20 düşen ABD borsaları bu yılsa tüm zamanların zirvesine yaklaştı.

Ancak dev varlık yöneticisinin ekim ayı raporuna göre hisse senedi yatırımcıları, ekonomi için gelen zararın tam boyutunu muhtemelen fiyatlamadı. BlackRock kurumsal bilançoların durgunlaşmasını ve ekonomide oluşacak ters rüzgarların Amerikan şirketlerini aşağı çekmeye devam edeceğini dolayısıyla da hisse senedi fiyatlarında düşüş yaşanacağını öne sürdü.

“Yatırımcıların portföylerinde daha aktif bir yaklaşım benimsemeleri gerekiyor. İçerisinde bulunduğunuz dönem yatırımlarda otomatik pilotu açmanın zamanı değil.”

Wall Street’in diğer önemli isimleri ise borsaların gelecek yılı pozitif geçireceği fikrine daha yakın. Bank of America, Deutsche Bank ve Société Générale, S&P 500 Endeksi’nin 2024’te tüm zamanların rekorunu kıracağını tahmin ediyor.

İstihdam raporu Wall Street’in ‘yumuşak iniş’ anlatısını test edecek

 

Gümüş için güneş 2024 yılında doğacak

 

Borsa yatırımları için doğru zaman mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA09 Aralık 2023 23:33

    Alacaksın altını b.kada soksan çıkartsan altın altındır.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL08 Aralık 2023 17:57

    Bizim borsaya bir şey olmaz.Çünkü bizler kaşarlandık, Sonra başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.Korkmuyoruz.

  • Bik08 Aralık 2023 15:33

    Türk yatırımcılar oynaklığa alışık. Ortodoks, Heterodoks ve tekrar Ortodoks ekonomi. Seçimlerden sonra ne olur diye yabancı yatırımcı bekliyor ve Türkiye'ye gelmiyor. 21.yy 'da, faiz mi enflasyondan çıkar yoksa enflasyon mu faizden çıkar tartışması olan bir ülke Türkiye.