E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin’in bir sonraki hamlesinin 5 işareti---

Bitcoin’in bir sonraki hamlesinin 5 işareti

Bitcoin’in bir sonraki hamlesinin 5 işareti
18 Kasım 2020 - 14:35 borsagundem.com

Yılın en iyi performans gösteren varlıklarından biri olan Bitcoin'in bir sonraki hamlesinin ne olacağı merak ediliyor. Bunun için kripto paranın verdiği beş işarete bakmak gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Üç yıllık bir ayı piyasasından yükselişle çıkan Bitcoin, yılın en iyi performans gösteren varlıklarından biri oldu. Diğer makro varlıklarla karşılaştırıldığında, Bitcoin finans piyasalarında rakiplerini geride bıraktı. Bu yılın erken dönemlerinde, Tudor Investment Corporation’ın Serbest Fon Yöneticisi Paul Tudor Jones, oldukça dikkat çekici bir açıklama yaparak Bitcoin’in mevcut makro koşullarda “en hızlı at” olduğunu söyledi. Bitcoin ise bu tespiti doğru çıkararak, bu hafta 17,000 dolar seviyesinin üzerine çıktı ve yıl başından bu yana %148 değer kazandı.

Bitcoin’in fiyat hareketlerindeki kestirilemeyen davranışlar, kısa vadede kaotik görünebilir. Zira fiyat, organik olmayan talebin volatiliteye yol açması nedeniyle düşüyor. Ancak daha uzun vadeli hareketlere bakıldığında, Bitcoin piyasaya sürülüşünden bu yana istikrarlı bir şekilde, dikkat çekici bir performans gösterdi. Bitcoin’in uzun vadeli yukarı yönlü hareketi gücünü koruyor.

Meselenin temeline inilecek olursa, Bitcoin’in fiyatı arz ve talep fonksiyonu. Forbes’un haberine göre Bitcoin’in kamuya açık blockchain’i sezgileri kuvvetli olanların analiz edebileceği veriler sunuyor. Bitcoin’in kısa vadeli fiyat hareketlerini tahmin etmek zor olsa da, veriler daha geniş trende ve kripto paranın mevcut piyasa döngüsündeki yerine yönelik ipuçları verebilir. 2021’e girerken, yatırımcıların izlemesi gereken beş göstere bulunuyor.

1)    İşlem dengesi/Net işlem akımı

Bitcoin’deki işlemlerin büyük çoğunluğu merkezi piyasalardan yapılıyor. Heyecanlı yatırımcılar ve spekülatörler Bitcoinlerini, hızlı fiyat dalgalanmaları ve piyasa hareketlerinden faydalanmak için hazırda tutuyor. Dolaşımdaki Bitcoinlerin neredeyse %13’ü merkezi piyasalarda ya da merkezi piyasaların kontrolündeki portföylerde bulunuyor. Bitcoin korona virüs sonrasında 24 saat içinde %50 düşüş göstermeden önce, yükselişteydi. Mart ayındaki düşüş öncesi piyasalarda bulunan bol miktarda Bitcoin de satış dalgasının sert olmasına neden oldu.

Son birkaç ayda Bitcoin tarihin en yüksek hızında piyasalardan çıkış yaptı. Son dönemde gerçekleşen kripto para göçü, Bitcoin'in kısa vadeli spekülatörlerden, Bitcoinlerini üçüncü parti hesaplarda ya da kişisel cüzdanlarında tutan uzun vadeli yatırımcılara geçişe işaret ediyor.

Kripto paralar piyasalardan çıkış yaparken, Bitcoin'in spot fiyattan satış baskısı hafifleyebilir. Bu trendin tersine dönmesi, kısa vadede satış baskısı anlamına gelecek.

2) Kurumsal Bitcoin alımları

Yazılım şirketi MicroStrategy’nin CEO’su Michael Saylor, şirketinin 425 milyon dolarlık kripto para alımı gerçekleştirdiğini açıkladığında, kripto para sektöründe büyük bir şoka neden olmuştu. Square de 50 milyonluk yatırımda bulunarak bu akımı takip etti ve bunun sonucunda kripto paralar şirketin tüm varlıklarının %1’ine denk hale geldi. Halka açık şirketlerin hazinelerinin oldukça uzun ve çok yıldan oluşan süreleri vardır ve kurumsal bilançolarda yer alan Bitcoinler, mevcut arzı daha da düşürüyor.

Şimdilerde tüm arzın %4’ü olan 842,000 Bitcoin, kurumsal bilançolarda bulunuyor. 

Şirketler Bitcoin'i giderek daha fazla enflasyona karşı dirençli bir varlık olarak görerek, alımları normalleştirdiği için, bu bir domino etkisi yaratacak ve daha fazla şirket kripto alımı yapacak.

Alternatif olarak, şirketler bu varlıkları nakde çevirmeye başlarda, aşağı yönlü volatilitenin ortaya çıkması bekleniyor. Bu şirketlerin birçoğu halka açık olduğu için, bu hamleler oldukça kolay takip edilebilir.

3) Google aramaları

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Google arama motorunda “Bitcoin” kelimesi, Bitcoinin 2017 yılının sonunda 20,000 dolar zirvesine ulaştığı dönemde yükseliş gösterdi.

Dikkat çekici bir şekilde, Bitcoin aynı fiyat sınırına yaklaşıyorken, Google aramaları 2017 zirvesinin yalnızca %10’u kadar gerçekleşti. Bu da perakende yatırımcılarının Bitcoin'in mevcut fiyatına yön vermediğini, ralliyi kurumsal yatırımcıların sürdürdüğünü ortaya çıkardı.

Google aramalarındaki bu düşük oran, mevcut piyasa döngüsünün halen oldukça erken olduğunu ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıldığında daha geniş kitlelerin alıma yönelmesinin mümkün olduğunu gösterebilir.

4) Daimi swap işlemleri

İlk kez BitMEX tarafından ortaya çıkarılan ve hızla kripto para yatırımcıları tarafından kabul gören daimi swap işlemleri, vadeli işlem sözleşmeleriyle benzerlik gösteriyor ancak sona ereceği ve yürürlükten kalkacağı bir tarih bulunmuyor. Yalnızca kripto para alanında görülen bu sözleşmeler, eşi benzeri görülmemiş seviyelerde kaldıraç sağlıyor. 

Yüksek seviyede kaldıraç, korkutucu bir kısa vadeli volatilite ortaya çıkarıyor. Bunun nedeni yanlış pozisyondaki yatırımcıların nakde geçmesi ve varlıklarını istenmeyen bir şekilde satmak ya da avantajsız bir pozisyondan alım yapmak zorunda kalmaları. Bu da fiyat dalgalanmalarının boyutunu arttırıyor.

Daimi swap fonlama oranı, sözleşme için alıcı ve satıcı talebini dengeliyor ve böylelikle fiyat, dayanak varlıkla aynı seviyeye geliyor. Bu da taraflardan birinin yapacağı ödeme oluyor. Eğer fonlama oranı pozitifse, Bitcoin fiyatının yükselmesini bekleyen yatırımcılar, Bitcoin'in düşmesini bekleyen yatırımcılara ödeme yapıyor. Eğer negatifse, fiyat düşüşü bekleyen yatırımcılar, yükseliş bekleyenlere ödeme yapıyor.

Sürdürülebilir bir pozitif fonlama oranı, birçok kaldıraçlı işlemin, Bitcoin fiyatında yükseliş beklediğine işaret ediyor ve bunun sonucunda piyasaların aşırı genişleme ihtimali ortaya çıkıyor. Herhangi bir aşağı yönlü sert hareket, nakde geçişe ve büyük satışlara neden olabilir

Bu yıl, Mart ayı sonrası gerçekleşen Bitcoin rallisi süresince, daimi swap fonlama oranı oldukça düşük bir seviyede pozitifliğini korudu ve şimdilerde yaklaşık %0,005 seviyesinde. Bu durum, Bitcoin fiyatlarında düşüş bekleyenlerin sayısıyla, yükseliş bekleyenlerin sayısının dengeli olduğunu gösteriyor.

 Eğer fonlama oranı %0,1’in üzerine çıkarsa ve bu seviyede birkaç hafta veya ay kalırsa, bu Bitcoin sahipleri için endişe verici olabilir.

5)    Aktif arz ve durağanlık

Bu güne kadar yaklaşık olarak 18,545,000 Bitcoin üretildi. Aktif arz, “hodl” bakış açısının güçlü bir göstergesi. Hodl kelimesi, kripto para piyasalarında, elindeki Bitcoin'i satmamak anlamına geliyor. Aktif arz ölçütü, belli bir dönemde en azından bir kez işlem görmüş Bitcoinlerin sayısını ölçüyor. Aktif arz azalırken, Bitcoin sahipleri kripto paralarını saklama yoluna gidiyorlar ve bunun sonucunda, satış için hazır Bitcoin arzı azalıyor.

Bitcoin'in bir yıllık aktif arzı, 2018 yılının ilk dönemlerinden bu yana aşağı yönlü bir trend izliyor. Mevcut bir yıllık aktif arz seviyesi %38 ve iki yıllık aktif arz seviyesi %56. Bu da mevcut arzın %60’tan fazlasının geçtiğimiz yıl işlem görmediği ve %40’ının da iki yıldır durağan olduğu anlamına geliyor. Bitcoin'in volatilitesine rağmen, Bitcoin sahipleri satış yapmıyor ve görünen o ki bu trend devam edecek.

 

Bitcoin için 4 senaryo

 

Rekor aşı rallisi yön değiştiriyor

 

Bitcoin 18 bin doları da aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)