E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin ‘daha riskli’ teknoloji hissesine mi dönüşecek?---

Bitcoin ‘daha riskli’ teknoloji hissesine mi dönüşecek?

Bitcoin ‘daha riskli’ teknoloji hissesine mi dönüşecek?
07 Şubat 2022 - 09:59 borsagundem.com

Bitcoin’de ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksinde satışlar dikkat çekti. İki alan arasındaki paralelliğin artması, Bitcoin’in ‘daha riskli bir Nasdaq’ haline gelebileceği endişelerini ortaya çıkardı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılı kripto paralar için zorlu başladı. Bitcoin’de bir gün %5’lik yükselişler görülürken, bir sonraki gün aynı oranda düşüşler gerçekleşiyor. Kripto paraların geleneksel piyasalarla korelasyonunun bulunmadığını düşünen herkes yanıldığını anladı. Bitcoin’in teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksini takip ettiği görülüyor. Bu da büyük yatırımcıların aynı hamleleri yaptığını gösteriyor: Yatırımcılar Facebook hisselerini sattıkları gibi, Bitcoin’de de satışa yöneliyor.

Forbes’un haberine göre kripto para piyasasında ise yepyeni bir dönem başlıyor. Son bir ayda Bitcoin dolar karşısında %12,9 düşüş gösterdi. Invesco Nasdaq ETF %10 düştü. Bitcoin bu yatırım fonunun bir başka versiyonu gibi görünüyor. Cambrian Asset Management CEO’su Martin Green, “bugün altı ay öncesine kıyasla daha yüksek bir korelasyon var” dedi. Son üç yılda Bitcoin ve Nasdaq arasındaki korelasyon oldukça düşüktü ancak Green’e göre, son haftalarda bu korelasyon neredeyse iki kat yükseldi.

Buna rağmen korelasyonlar her zaman piyasaların gidişatının en iyi göstergesi olmayabilir.

Green, “birçok kişi korelasyonlara bakıyor ancak bu her zaman doğru bilgiler vermez” dedi. Devamında, “bence yakın zamanda Bitcoin ve teknoloji hisseleri faiz oranlarında yükseliş ve enflasyon endişeleri nedeniyle beraber hareket ediyor” ifadelerini kullandı.

Bitcoin ve Nasdaq endeksi 2019 yılının büyük bir bölümünde paralel hareketler gösterdi. Bitcoin 2020’nin başında, pandeminin ortaya çıkmasıyla beraber sert düştü.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geride bıraktığımız iki yılda Bitcoin %320, Nasdaq %56 yükseliş gösterdi.

Kripto para şirketi ChangeNOW Sözcüsü Mike Ermolaev, “kripto ilk aşamada ayrı ve merkeziyetsiz bir alan olmayı hedefledi ve geleneksel piyasalardan bağımsız olmak üzere tasarlandı. Ancak o dönemden bu yana önemli ölçüde değişim görüldü” dedi. Bitcoin’in şirketler ve kurumlar tarafından giderek artan bir hızla benimsenmesi de, para yöneticilerin tarafından Facebook ve Google gibi teknoloji hisseleriyle benzer bir yaklaşımla ele alınmasına neden oluyor. Ermolaev, “geçtiğimiz birkaç yılda geleneksel piyasalardan kripto paralara yönelen büyük miktarda para oldu” dedi. Devamında, “bu dönemde geleneksel piyasalar ve kripto para piyasaları birbirine yakınlaştı. Birçok gösterge, teknoloji hisseleri ve Bitcoin’in şimdi güçlü bir korelasyonu olduğuna işaret ediyor” ifadesini kullandı.

Bu da teknoloji hisselerinde düşüşü getiren para politikaları, yükselen enflasyon ve bazı ürünlere yönelik talebin düşmesi gibi faktörlerin kripto paralardaki düşüşte de etkili olduğu anlamına geliyor.

Hem Bitcoin hem de Nasdaq için son dönemdeki satış dalgası, ayı piyasası savunucularını da ortaya çıkardı. Yine de bireysel kripto para yatırımcıları için iyi bir haber var. Bitcoin kısa bir süredir piyasayı takip ediyor olsa da, kripto para piyasası olgunlaşıyor. Yatırımcılar daha akılcı hamleler yapıyor ve uzun vadeli düşünüyor. Kurumsal yatırımcılar ve satışa geçmeyen bireysel yatırımcılar, kripto yatırımlarına bir oyun gözüyle bakmıyor. Sektördeki bazı kişiler kripto para yatırımlarının, teknoloji hisselerinden daha güvenli olabileceğini söylüyor.

Dubai merkezli Metafluence CEO’su Elvin Aziyev “en büyük kripto paralar, risk anlamında hisselerden farklı değil” dedi. Aziyev yakın zamanda yaşanan satış dalgasını 2018 yılının başındaki döneme benzeterek, Bitcoin fiyatındaki dalgalanmalardan endişe duymadığını söyledi. Ancak ayı piyasası taraftarları, durumun kötüye gideceğini düşünüyor.

Green, “çeşitli yatırım araçlarında yaklaşık 200 yatırımcımız var ve bunların hiçbiri piyasa volatilitesi ya da fonun performansıyla ilgili bilgi almak için iletişime geçmedi” dedi. Bireysel yatırımcılar ‘bekle ve gör’ yaklaşımını izlerken, Bitcoin’i düşük fiyattan almaya devam ediyor. Yakın zamandaki satış dalgasının sona erdiğine ve Bitcoin’de, Nasdaq’da olduğu gibi bir istikrar sürecinin başladığına yönelik işaretler var. Blockchain sağlayıcısı STORM Partners Direktörü Sheraz Ahmed, “kesinlikle endişeli değilim” dedi. Devamında, “her satış dalgası farklıdır. Bu seferki daha önce görülmemiş seviyelerde küresel benimseme nedeniyle öncekilerden çok daha farklı” ifadesini kullandı.

Tesla ve Goldman Sachs gibi kurumsal yatırımcıların oynadığı rol, burada Bitcoin balinalarının satış hamleleriyle birleşip birleşmeyeceği kilit önem taşıyor. İki taraf da benzer düşünceler taşıdığı takdirde, Bitcoin daha riskli bir Nasdaq haline gelecek. Bitcoin zirvesinden %30 düşüş gösterdi ve bu Bitcoin için bir ayı piyasası dönemi. Buna rağmen tüm bunlar bir gün içinde değişebilir. Kripto paralarda bu duruma daha önce defalarca tanıklık ettik.

Ermolaev, “uzun vadeli kripto yatırımcıları etkilenmiş görünmüyor” dedi. Devamında, “uzun vadede yükselişi bekliyorlar. Benim için Bitcoin’de kırmızı bayraklı destek seviyesi 30 bin dolar “ ifadesini kullandı.

Kripto para ile kara para nasıl aklanıyor?

 

Yatırımcıların gözü Amazon hisselerinde

 

Bitcoin fiyatı neden yükseliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)07 Şubat 2022 11:15

    Yazılımcılar ABD pozitifliği için oralara kayma yaptı. projeler finans buluyor, destek buluyor, bazı güzel projeler çıkabiliyor. bazı abd firmalarıda yeni kurulan hayalleri ucuz ucuz finansman sağlayıp ortak oluyor. Böylece gelecekde tutan bir proje ile x abd küçük finansmancısı milyoner olabiliyor. artık usd yerine farklı paralar coinler kullanılabiliyor. artıyorum, microsoft x coın kursa, google play y coın kursa, hatta vergisiz ülkelere gitse, Gelişen piyasalar bu  bakımdan acilen bu alanlara kanunlar yapmalı. Yoksa yanlış adımalar geleceğin inşla materyallerini ülkelerinden kovabilir. 50  yazılımcı x firmada çalışmak yerine, okullarda üniversitelerde projeleri desteklendiğinde kendi firmalarının yöneticisi olmaya başlayacak. okuyoruz yurtdışı haberleri, forumları, Türkiye bu işte çok geri. Oyun kurucu olmak, yada ir hayale hise sendi gibi ortak olmak az azda olsa avantaj oluşturabiliyor.