E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBireysel yatırımcılar borsalardan çekiliyor---

Bireysel yatırımcılar borsalardan çekiliyor

Bireysel yatırımcılar borsalardan çekiliyor
05 Nisan 2021 - 13:49 borsagundem.com

2021 yılına rekor yükselişlerle başlayan borsalardan, bireysel yatırımcılar çıkış yapıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son zamanlarda piyasalardaki belirsizlik devam ederken ABD hisselerinde bireysel yatırımcılar tarafından yapılan net almlar 2021’in en düşük seviyelerine geriledi. Bireysel yatırımcılar 2021’e rekor bir seviyede başladı. Şimdi ise piyasalardan çekiliyorlar. Kurumsal olmayan yatırımcıların işlem aktiviteleri son haftalarda yavaşladı ve bireysel yatırımcılar ABD hisselerinden boğa piyasası taraftarı opsiyon pozisyonlarına birçok yatırıma giderek daha az para yöneltiyor.

En az iki online borsa platformunun günlük ortalama işlemleri, 2021 yılında ulaştığı zirvelerden düşüşe geçti. Sektörde borsa işlem platformu trafiği ve platformlarda geçirilen süre kısaldı. Bireysel yatırımcıların hisse alımları mart ayının sonuna doğru %60 oranında düşüş gösterdi ve perakende borsa işlem sitelerinin trafikleri yavaşladı. Robinhood’un ziyaretçi sayısı ise %63 düştü. Bireysel yatırımcıların işlemlerindeki düşüş yalnızca birkaç ay öncesinden sert bir düşüşe işaret ediyor.

Yılın ilk aylarında bireysel yatırımcıların çılgınlığı finans piyasalarının merkezine yerleşti. Ocak ayında sosyal medya üzerinden organize olan bireysel yatırımcıların yükselttiği hisseler rekor kırarken milyonlarca küçük yatırımcı da bu çılgınlığa dahil oldu ve halihazırda güçlü olan bir yatırım trendini zirveye taşıdı. Piyasa gözlemcilerinin daha önce görmediği ölçekte bir piyasa çılgınlığında bireysel yatırımcılar GameStop gibi şirketlerin hisselerini yükseltti ve borsa işlem platformları app-store sıralamalarında zirveye yükseldi.

İşlem hacmi o kadar yükseldi ki birçok borsa işlem platformu, sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlama konusunda güçlük çekti. Son dönemdeki geri çekilmeyi ise, bireysel yatırımcılar ve analistlerin açıklamalarına göre bir dizi etken tetikledi. Bunlar arasında büyüme hisselerindeki volatilite nedeniyle oluşan endişe de yer aldı. Wall Street Journal’ın haberine göre, teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite’in en son rekorunu kurduğu 12 Şubat tarihinden bu yana bireysel yatırımcıların gözdesi olan Tesla, NIO ve Apple gibi hisselerin her biri %9’un üzerinde düştü.

Vanda Research’ün Küresel Makro Stratejisti Viraj Patel, “her yatırımcı gibi, siz de hisselerin %5 ila %10 yükselebileceği açık bir tetikleyicinin bulunmadığı piyasalara yeni para sokmazsınız” dedi. Açıklamasının devamında, “bireysel yatırımcılar geçtiğimiz haftalarda kış uykusuna yattı” ifadesini kullandı. Bununla birlikte S&P 500 yükselişine devam ederek geçtiğimiz haftayı rekor seviyede kapattı. Endeks 2021 yılının başından bu yana %7 yükseliş gösterdi.

Bu durumun nedeni büyük oranda, finans, sanayi ve enerji sektörlerindeki hisselerin rallisi oldu. Zira ekonomi toparlanma göstermeye başladığında bu sektörlerin yüksek performans göstermesi bekleniyor. Ancak borsagundem.com'un derlemesine göre, geçmişe bakıldığında bu sektörlerdeki hisselerin bireysel yatırımcılar tarafından tercih edilmediği görünüyor. Şubat ayının ortalarından bu yana ortalama bireysel yatırımcı S&P 500 endeksinden %10 oranında düşük performans gösterdi. Vanda Resarch’ün sağladığı bu veri, şirkete göre bireysel yatırımcıların çekilmesine katkıda bulunan faktörlerden biri oldu.

Yaşadıkları kayıpları telafi etmek isteyen bireysel yatırımcılar mart ayında ekonomiye karşı daha hassas olan Boeing Co., Starbucks ve JPMorgan gibi şirketlerin hisselerine yöneldi. Ocak ayının sonundaki çılgınlığın sonsuza kadar sürmesini bekleyen analist sayısı oldukça az olmasına rağmen, birçok kişi bireysel yatırımcı ilgisinin bahar aylarında da devam etmesini bekledi. Özellikle de ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık dev teşvik paketinin ardından bireysel yatırımcıların teşvik ödeneklerini borsalarda değerlendirmesi bekleniyordu.

Ancak beklenen teşvik yükselişi gerçekleşmesi ve alımlar düştü. Son zamanlarda bireysel yatırımcıların ABD hisselerinde günlük net alımları ve borsa yatırım fonları, VandaTrack verilerine göre 2021 yılının en düşük seviyesine geriledi. 26 Mart’ta bireysel yatırımcılar 772 milyon dolar değerinde ABD hissesi satın aldı. Bu rakam ise sosyal medya kullanıcılarının yükselttiği hisselerle birlikte ulaşılan 2 milyar dolarlık zirveden %60’lık bir düşüşe işaret etti.

Analistler aynı zamanda opsiyon piyasasını da gözlemliyor. Burada ise son dönemlerde küçük yatırımcılar boğa piyasası taraftarı pozisyonlardan çekilmeye başladılar. Genellikle hisse alım hacimlerinin ocak ayı sonundan bu yana düşüşüşe geçtiği görüldü. Deutsche Bank Stratejisti Parag Thatte, “tezimiz alım opsiyonu hacimlerindeki düşüşün insanların daha fazla dışarı çıkıyor olmasından kaynaklandığı yönünde” dedi. Açıklamasının devamında, “havayolu şirketlerinin müşteri sayılarındaki ya da restoran rezervasyonlarındaki artış gibi, her şey yükseliyor” ifadesini kullandı.

Enflasyonda yukarı yönlü riskler devam ediyor

 

Gece işlem yapanlar borsada daha çok kazanıyor

 

Tüketici güveni hisse fiyatları için ne anlama geliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet05 Nisan 2021 23:24

    Malsız kaldıklarında maniplasyona başlıyorlar. daha tabanda aldığını geri vermedi.

  • Hakkı05 Nisan 2021 23:02

    Ky.cı aleyhine işleyen devran değiştirilmezse Domino gibi buralara ulaşması yakındır.

  • kurt borsacı05 Nisan 2021 22:17

    küçük yatırımcı beni görmeden çıkamaz.rahat olun.benim tokatımı yemeden hiçbir küçük yatırımcı borsayı terki diyar edemez.

  • BORSA SİMSARI05 Nisan 2021 22:07

    Bakalım yarın borsamızdaki yabancılar ne yapacaklar.Bir kaç gün borsa iyi gitsede bu yükselişler 5 iş gününden fazla olmaz.hep satış gelcektir.dikkatli olun derim.

  • gokan05 Nisan 2021 21:52

    yamyam gözü doymaz patron ve speklere yedirecek para yok..hepsi düşmüş ky peşine bundan sonra bulsunlar ky yide yolsunlar ..borsa bitmistir benim için

  • XKUKA05 Nisan 2021 18:59

    Zaten çekilmez ise kafasında bir problem vardır piyasa felaket sokağa atacak paran var ise devam borsaya çek paranı koy cebine kal nakitte uzun yıllar ne banka ne borsa nede mevduat hepsi birer palavra cak altına dövize

  • ali oğuz05 Nisan 2021 17:25

    Bloomberg de aynı teraneler...para babalari malsız kaldi mallanacak satmayın....yedirmezler...

  • mehmet05 Nisan 2021 23:25

    siz o kanalın safsatalarına inanıyor musunuz

  • Profiterol05 Nisan 2021 17:47

    Bir halta yaramayan ekonomi kanalı akşama kadar goy goy goy başka bir cacık yok her aksam aynı proflar çıkıp 2 saat çene çalıyor birde londradakine bağlanmazmı akşam bitiyorum sanki ombdusman herif bu proflarda çıkmak için para mı veriyor nedir anlamadım her akşam işiniz gücünüz yokmu la.

  • malak05 Nisan 2021 16:00

    borsa bu yıl enflasyon üstü getiri vaad etmiyor.

  • kamil05 Nisan 2021 15:45

    Borsadan çıkıp kumarcoinlere giriyorlar,bir yanacaklar ama,don gömlek kalacaklar.

  • Gitti giden05 Nisan 2021 15:50

    Zaten çoğu antin kuntinlerde tepeden mallandı yandılar,82 bin dibinden hasbel kader alanlar çoktaaaan arabalarını evlerini aldı gitti be kardeşim kalanlar zaten batakda olanlar gir forumlara bak 7-24 yorum yazıyorla nenyapsınlar umut işde.

  • BORSACI05 Nisan 2021 14:33

    haksızlık hukuksuzluk var ise gider borsa kurallarını çigneyip patronlara küçük yatırımcıyı soydurursan gider bu ülkede güven kalamamış spk patron emrinde hareket ediyorsa gitmek zorunda kalır görülen gerçekler ihlas patronuna her yıl yap bedelli soy milleti dersen kaçmak en dogal yoldur .

  • Selim Can05 Nisan 2021 14:19

    Haberin başına ABD yazsanıza..!? Amacınız ne!? ABD de z18 Yaş üstü nüfudun %66 sı borsada işlem yapıyor zaten. Türkiye de anca %3 civarında..!!! Biraz sorumlu davranın, inssnlar panik zaten.! Bindiğimiz dakı kesmeyin.

  • FX05 Nisan 2021 19:04

    Orası Amerika gelişmiş hak hukuk alabildiğine zengin güçlü bir ülke her anlamda Türkiye gelişmekte olan bir ülke durumunda nasıl mukayese edersin Amerika ile burda borsa kumarın dibi kazanma şansın bile yok spakülatif kumarbazlar malı götürür sen sonunda kafana sıkarsın geçmiş tarihine bir bakıver tarihine borsanın

  • Jantssssss05 Nisan 2021 14:13

    Çekilecek tabi bir çoğu zaten çekildi gitti kalanlarda birer birer gidecekler gidemeyip kalanlar ise bir umut aldığımız yere tekrar gider mi diye bekliyorlar hani örnek vereyim 62 liraya giden vardı mesela o,bir daha gidermi oraya evet gider tek şart zararına satıp herkes çıktığı zaman yeni madurlarını almak için gider,öğrenecekler abisi korsa nasıl bir yer.