E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTüketici güveni hisse fiyatları için ne anlama geliyor?---

Tüketici güveni hisse fiyatları için ne anlama geliyor?

Tüketici güveni hisse fiyatları için ne anlama geliyor?
05 Nisan 2021 - 11:29 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta S&P 500 endeksi ilk kez 4,000 seviyesinin üzerine çıktı. Archegos skandalı bazı bankalarda büyük kayıplara neden olsa da, piyasaların genelinde etkisi küçük oldu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta S&P 500 rekor bir yükselişle ilk kez 4,000’in üzerine çıktı. Bir önceki hafta hedge fon Archegos Capital’ın marj çağrısı satışları, bazı bankalarda dev kayıplara neden olsa da, piyasaların geneli üzerinde küçük bir etki yarattı. Aynı zamanda bu olayın münferit olmayacağına dair de endişeler yükseldi. Olayın ardından, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçtiğimiz hafta hedge fonların risklerini belirlemek için bir çalışma grubu başlattı.

Büyüme hisselerinin ağırlıkta olduğunu Nasdaq Composite ise geçtiğimiz hafta %2,6 yükselerek liderlik konumuna yerleşti. Ancak endeks yine de yıl başından bu yana %4,6 yükselişle, Dow Jones Industrial Average’ın yıl başından bu yana %8,3’lük yükselişinin karşısında geride kaldı. iShares Russell 2000 endeksi de iyi bir hafta geçirdi ve %1,4 yükseliş sağladı. Hafta aynı zamanda teknoloji hisselerine odaklanan borsa yatırım fonları için de iyi geçti.

Geçtiğimiz haftalarsa yükseliş/düşüş verileri bir miktar karmaşık hale geldi. NYSE için oranlar geçtiğimiz hafta pozitif oldu ve 2212 hisse yükselirken, 1172 hisse düştü. Perşembe gününün NYSE verileri ise özellikle güçlü seyretti ve yükselen hisselerin sayısı artış gösterdi. S&P 500’ün haftalık yükseliş/düşüş eğrisi de yeni bir yükselişle karşılaştı ve bu durum fiyatları yükseltiyor.

Şimdiye kadar Nasdaq, Russell 2000 ve NYSE hisselerinde mart ayının ilk günlerinden bu yana yeni rekorlar görülmedi. S&P 500’ün yükseliş/düşüş eğrisi 22 Mayıs 2020’den bu yana ağırlıklı hareket ortalamasının üzerinde. Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik verilerin büyük bir çoğunluğu pozitif seyrederken, geçtiğimiz haftanın son günü açıklanan istihdam verileri beklentilerin üzerine çıktı.

İstihdam verilerinde geçtiğimiz hafta için beklentiler 675,000 yeni iş olurken, 916,000 yeni iş bildirildi. Forbes’un haberine göre, bu rakam geçtiğimiz hafta çarşamba günü ADP’nin yayınladığı raporun oldukça üzerinde seyretti. Chicago Satın Alma Müdürleri (PMI) ve ISM Üretim Endeksi’nden gelen veriler de beklentileri geride bıraktı.

Raporun en dikkat çekici ve en olumlu kısmı ise Tüketici Güveni Endeksi’nin 109,7’lik seviyesi oldu. Bu rakam ise şubat ayındaki 90,4 seviyesinden, 19,3’lük bir yükselişe işaret etti. Ekonomistlerin beklentisi 96,8 seviyesindeyken, açıklanan rakam borsagundem.com'un derlemesine göre, son bir yılın en yüksek seviyesi oldu. Conferance Board’dan Lynn Franco, “tüketicilerinin yeniden yükselen iyimserliği, satın alma planlarını yükseltti” dedi. Tüketicilerin yön verdiği bir ekonomide ise bu durum hisseler için oldukça olumlu.

Bu haftanın raporlarında ISM Hizmet Endeksi ve Markit ABD Üretim verileri ile Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) notları izlenecek.Bu raporlar yüksek ihtimalle tahvil piyasası üzerinde etkili olacak. Zira geçtiğimiz hafta 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi %1,765’lik yükseliş gösterdi. Ancak 2020’nin sonunda birçok kişi getirilerin %1,20 ila %1,50’nin üzerine çıkmayacağını düşünüyordu.

Dolar, enflasyona tepki vermedi

 

Tepki alımları mı, dipler mi test edilecek?

 

Yurt içi piyasalarda gündem yoğun, öncelik enflasyonda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)