E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBir de Trump etkisi var---

Bir de Trump etkisi var

Bir de Trump etkisi var
27 Ocak 2017 - 17:48 borsagundem.com

A1FX Araştırma Departmanı, piyasaların odaklandığı gelişmelerin yanı sıra, aday olduğu günden bugüne halen tartışılan yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın piyasalar üzerindeki olası etkilerini analiz etti

Son dönemde yurtiçi piyasalarda yaşanılan hareketlenmelere kilitlendik. Fakat ülke içerisinde yaşanılanlardan ziyade yurtdışı kanadında da oldukça önemli noktalar var.

Donald Trump Başkanlık görevine resmen başladı. Geçtiğimiz hafta Cuma günü yapılan tören ile başkanlık koltuğuna oturan Trump, seçim sürecinde verdiği açıklamalara paralel konuşmalar ile devam ediyor. Trump yaptığı açıklamalarda uygulayacağı politikalar ile birlikte ülkenin son dönemde kaybettiği refah ve güç unsurlarını yeniden kazandıracağını belirtti. Karşıt para birimlerinin düşük seviyelerde tutulması sonucunda Amerikalı üreticilerin rekabet güçlerinin düştüğünün üzerine vurgu yapan Başkan, “Önce Amerika” politikasının ön planda olacağını söylemişti. Trump açıklamalarında tek düzeliğin olması ve başkanlık koltuğunu resmi olarak almasının ardından da attığı adımların aynı düzende devam etmesi, Amerikan Doları üzerinde güven kazanımlarına sebep olduğu izlenimini bırakmaktadır. Diğer taraftan FED Başkanı Janet Yellen’ın San Francisco’da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalar ise bu değer kazanımındaki başka bir etken olarak görülebilir. Fed hedeflerinde olumlu adımların atıldığını belirten Yellen, 2019 yılına kadar faiz artışının devam edeceğini söyledi. Ayrıca hedeflenilen faiz oranının ise %3 seviyelerinde olduğu ifade edildi.

Son dönemlerde ABD tarafından gelen ekonomik verilerin finansal istikrara işaret ettiği söylenebilir. Dün gelen verilerde bu durumu destekledi. ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları 259 bin olarak açıklandı. Başvurular piyasa beklentilerini aşarak 4 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Mal ticaret dengesinin beklentilerden fazla artması olumsuz olarak düşünülse de, Trump politikalarının tutarlı olması durumunda bu kalemde de olumlu verilerin gelmesi beklenebilir.  Aralık ayı yeni konut satışlarında bu ay azalma olduğu görüldü.  ABD 10 yılık devlet tahvillerinde ise %2,5 seviyelerinin üzerine yükseliş gerçekleşerek 4 haftanın en yüksek seviyesine gelindi.

Bütün bu şartlar altında ABD Başkanı Trump’ın yaptıkları ise gündemde yer tutmaya devam edecek gibi duruyor. Ayrıca Meksika sınırına duvar örülmesi ile ilgili gerginlik artıyor. Duvarın maliyetleri konusunda açıklamalarda bulunan iki tarafın liderleri önümüzdeki hafta yapacakları toplantıyı iptal ettiler. Meksika Maliye Bakanı ise twitter üzerinden diplomasi yapılamayacağını ifade etti.

Önümüzdeki dönemde tartışmaya devam edeceğimiz ABD Başkanı Trump ve açıklamaları piyasalar üzerindeki fiyatlanmalarda etkili olmaya aday.

A1FX Araştırma Departmanı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)