E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBiden’ın kamuoyu desteği küresel borsalar için tehdit---

Biden’ın kamuoyu desteği küresel borsalar için tehdit

Biden’ın kamuoyu desteği küresel borsalar için tehdit
14 Ocak 2021 - 12:55 borsagundem.com

Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden’ın kamuoyu desteği %65’in üzerinde. Bu durum kamuoyunun beklentilerinin olağanüstü düzeyde olduğunu gösteriyor. Beklentiler karşılanmadığında ise Wall Street’in performansı düşebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Joe Biden’ın popülaritesi olması gerekenden çok yüksek olabilir. Borsa araştırmaları şirketi Ned Davis Research’ün en son yaptığı araştırmaya göre bir başkanın toplum tarafından onay göstermesi tarihsel açıdan bakıldığında borsalar için negatif bir gösterge. MarketWatch yazarı Mark Hulbert Biden’ın ABD’deki kamuoyu desteği oranının yüksekliği nedeniyle hisse senetlerinin düşük performans göstermeye meyilli olabileceğini ifade etti.

Net Davis Research’ün analizine göre %35’in altında onay alan başkanların dönemlerinde Dow Jones Endeksi %10’un üzerinde düşüş gösteriyor. Söz konusu oran %35 ila %50 arasında olduğunda ise endeks %10’un üzerinde yükseliyor. Başkanın toplum tarafından kabul edilirliği %50 ila %65 arasında olduğunda ise Dow Jones %5’in üzerinde yükseliyor.

Kamuoyu araştırmaları Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden’ın toplum tarafından %65’in üzerinde onaylandığını gösteriyor. ABD başkanları %65’in üzerinde toplum desteği aldığında ise borsalar sadece ortalama %2,4 oranında yükseliyor.

20 Ocak tarihinde Biden’ın göreve başlamasından önceki kamuoyu araştırmaları ABD Başkanı’nın resmi onay oranını ifade etmiyor. Buna karşın Biden’ın toplum desteği olabilecek en iyi şekilde devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın onay oranı ise dört yıl öncesinde %48 seviyesindeydi. Trump’ın halk tarafından aldığı bu destek %35 ile %50 arasında kalarak en verimli oran seviyesinde gerçekleşmişti.

Mark Hulbert Trump’ın göreve geldiği ilk haftada hisse senetlerinin ralli yaptığını hatırlatıyor. 2017 yılında Trump’ın göreve geldiği yıl S&P 500 Endeksi %16 oranında yıllık getiri sağlamıştı.

Borsa uzmanına göre Trump’ın düşük kamuoyu desteğinin hisse senetleri için iyi olması sadece bir tesadüf değildi. Biden’ın toplum tarafından yoğun bir şekilde onay görmesinin de borsalar için olumsuz işaretler vermesi tesadüf değil. 

Gerçekçi olmayan beklentiler

Yüksek kamuoyu desteği genellikle başkana ilişkin gerçekçi olmayan beklentilerle eşgüdümlü hareket eder. Bu konu tartışmaya açık olsa da Hulbert hisse senetlerinin hayal kırıklıklarına karşı daha kırılgan hale geldiğini belirtiyor. ABD’deki yoğun kutuplaşma göz önüne alındığında Biden’ın zorlu gündem maddelerini yürütmekte güçlük çekmesi ise akla daha yakın gözüküyor. 2021 yılına ilişkin pandeminin yok olması konusundaki hiçbir garantisi olmayan beklentiler ise hayal kırıklığının siyasi olmayan nedenleri arasında.

Kamuoyu desteğindeki aşırı düşüş daha korkutucu

Aşırı düşük oy oranlarının borsaları negatife çevirmesi ise beklentilere ve hisse senetleri arasındaki ters orantıyı bozuyor. Ned Davis’ten yapılan eski tarihli açıklamada bu tip dönemleri “aşırı kötümserliğin” de ötesinde olduğu belirtilerek onay oranlarının aşırı kötü olan siyasi ortamın hisse senetlerine olumsuz yansıdığını belirtiyor. Bu tip dönemlere verilebilecek en uygun örnek 1974 yılında Richard Nixon’ın istifa süreci. Nixon’ın kamuoyu desteği %24’ün aşağısına düşmüş ve bu durum borsalar için de berbat bir dönem anlamına gelmişti.

Kamuoyu desteği %35’in altına düşen diğer yakın dönem ABD Başkanları ise Jimmy Carter ve hem baba hem de oğul Bush dönemleri.

Bitcoin Wall Street’in kalbini kıracak

 

Özel sermaye devi yatırımcıları bekleyen riskleri açıkladı

 

Borsada alıcılı açılış sonrası yön arayışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)