E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBeyaz Saray'daki kritik toplantıdan anlaşma çıkmadı---

Beyaz Saray'daki kritik toplantıdan anlaşma çıkmadı

Beyaz Saray'daki kritik toplantıdan anlaşma çıkmadı
03 Ocak 2019 - 07:36 borsagundem.com

Beyaz Saray'da Cumhuriyetçi ve Demokrat kongre üyelerine sınır güvenliği konusunda brifing verildi. Hükümetin kapalı oluşu 12. güne girerken bütçe konusunda anlaşma sağlanamadı

Amerika’da hükümetin kısmen kapanması krizinde 12’inci güne girilirken, Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler Beyaz Saray’da sınır güvenliği konusunda bir brifinge katıldı.

Brifingin ardından açıklamalarda bulunan Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in lideri Kevin McCarthy, toplantıda Trump'ın Kongre üyelerini hükümetin kapanması krizi ve sınır güvenliği konularını görüşmek üzere Cuma günü tekrar Beyaz Saray'a davet ettiğini söyledi.

Başkan'ın krize bir çözüm getirmeyi istediğine inandığını belirten McCarthy, ABD-Meksika sınırına duvar inşası projesine bütçe ayrılması talebi konusunda Cuma günü yapılacak toplantıda Demokratlar'ın karşı öneri getirmesini umduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi, "Umarız Cuma günü bir noktaya varabileceğiz" ifadesini kullandı.

McCarthy, "Başkan bizden Cuma günü geri gelmemizi istedi. Sınır boyunca bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Bu sorunu çözmek istiyoruz. Hükümetin tekrar açılmasını sağlamak istiyoruz. Nihayetinde Başkan da bu konuyu çözmek istiyor" diye konuştu.

Toplantıda İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin sınıra duvar ihtiyacı konusunda brifing verdiği belirtildi.

Toplantıya katılan Demokrat liderlerse, Başkan Trump'a federal hükümeti tekrar açacak tasarıları destekleme çağrısında bulundu ve Trump'ı sınıra duvar inşası için verdiği mücadelede Amerikan halkını "rehin" almakla suçladı.

Beyaz Saray'daki brifinge Demokratlar adına, Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı olması beklenen Nancy Pelosi ve Senato'daki Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer katıldı.

Toplantıda hükümetin kapanması krizine çözüm noktasında herhangi bir ilerleme olmadığı kaydedildi.

Demokratlar, Perşembe günü yeni yasama yılının başlamasıyla resmen çoğunluk parti konumuna geçecekleri Temsilciler Meclisi'nde ilk gün hükümeti yeniden açacak tasarıları oylamaya sunmaya hazırlanıyor.

Schumer, Trump'ın tasarılara karşı çıkmak için "iyi bir gerekçe" sunmadığını belirtirken, Trump ve Cumhuriyetçiler'in "üzerlerinde baskıyı hissettiğini" savundu.

Kongre’de bir harcama tasarısı üzerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle federal hükümetin bazı dairelerine 22 Aralık’ta kaynak akışı durmuştu. Anlaşmanın önünü tıkayan engelse Trump’ın ABD-Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar. Trump duvar için Kongre’nin 5 milyar dolar bütçe çıkarmasını isterken, Kongre’deki Demokratlar ise buna karşı.

Brifing, Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk parti konumuna geri döndüğü yeni yasama yılının başlamasından bir gün önce yapıldı.

Toplantıya Cumhuriyetçiler adına, Senato’daki Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in lider kadrosundan Kevin McCarthy ve Steve Scalise katıldı.

Demokrat lider Pelosi dün yaptığı açıklamada, Demokratlar’ın Kongre’nin açılacağı Perşembe günü “Trump kapanması” olarak adlandırdığı hükümetin kapanması krizini sona erdirmek için tasarılar geçireceklerini açıklamıştı.

Pelosi kaleme aldığı bir mektupta, “Cumhuriyetçiler’e ‘evet’ demeleri için fırsat veriyoruz. Senato’daki Cumhuriyetçiler bu tasarıyı zaten desteklemişlerdi ve eğer şimdi reddederlerse Başkan’ın görevi süresindeki üçüncü hükümet kapanmasının yol açtığı kaos ve yıkımda tam bir suç ortağı haline dönüşecekler” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray’ın Kongre liderlerine daveti, Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın hükümeti yeniden açmaya yönelik planlarını açıklamasının ertesinde geldi. Demokratlar’ın planı sınıra duvar inşası için para ayırmıyor.

Demokratlar’ın planına yanıt veren Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, bunu “umutsuz bir girişim” olarak niteledi ve hükümetin yeniden açılmasını sağlamayacağını belirtti. Sanders, “Çünkü sınırı güvenli hale getirmiyor ve diğer ülkelerin ihtiyaçlarını bizim kendi halkımızın ihtiyaçlarının üzerinde tutuyor” diye konuştu.

Başkan Trump da Demokratlar üzerindeki baskısını sürdürüyor. Trump dün Twitter’da paylaştığı mesajda, “Tahmin ettiğim gibi, Demokratlar yeni duvar için para ayırmadı. Çok yaratıcı. Sorun şu ki, duvar olmadan gerçek anlamda sınır güvenliği olmaz. Ülkemiz nihayet güçlü ve emniyetli bir güney sınırına sahip olmalı” diye yazmıştı.

Ancak Trump daha sonra taktik değiştirdiği şeklinde yorumlanan bir hamleyle Pelosi’ye, “Sınır güvenliği, duvar ve kapanma Nancy Pelosi’nin başkan olarak başlamak istediği konular değil. Bir anlaşma yapalım mı?” diye seslendi.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’nun Demokratlar’ın geçireceği düzenlemeyi gündeme alıp almayacağı ya da Trump’ın imzalayıp imzalamayacağı net değil. McConnell’ın sözcüsü Donald Stewart da Senato’daki Cumhuriyetçiler’in Trump’ın desteğini almadan bir adım atmayacağını söyledi.

Stewart, “Çok basit: Senato Başkan’ın imza atmayacağı bir şeyi onun masasına göndermeyecek” dedi.

Sembolik olsa da Temsilciler Meclisi’nin kabul etmesi beklenen tasarılar Başkan Trump üzerinde yeni baskı unsuru oluşturabilir. Ancak yönetim yetkilileri, Trump’ın krize çözüm bulmada acele etmediğini söyledi.

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, Trump’ın kamuoyunun kendisinin tarafında olduğuna, en azından kendi tabanının desteğini aldığına inandığını belirtti.

Demokratlar’ın hazırladığı paket, İç Güvenlik Bakanlığı’nı 8 Şubat’a kadar geçici olarak mevcut düzeyde fonlamayı öngörüyor. Düzenleme sınır güvenliği için 1,3 milyar dolar ayırıyor. Bu rakam Trump’ın duvar için istediği 5 milyar doların çok altında.

Pakette ayrıca, hükümetin kapanmasından etkilenen diğer bakanlıklar ve dairelerin de mali yılın sona ereceği 30 Eylül’e kadarkaynak sağlanmasını içeren ayrı bir düzenleme yer alıyor. (Amerika'nın Sesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)