E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBelarus'ta muhalifler ayaklandı---

Belarus'ta muhalifler ayaklandı

Belarus'ta muhalifler ayaklandı
20 Haziran 2020 - 10:06 borsagundem.com

Belarus'ta muhalif lider Viktor Babariko'nun gözaltına alınmasının ardından sinirler gerildi. Muhalefet destekçileri Minsk'te protesto düzenlerken Devlet Başkanı Lukaşenko muhalefetin maskesini düşürdüklerini belirtiyor

Belarus'ta, Ağustos ayında gerçekleşecek olan devlet başkanlığı seçimleri öncesi, görevdeki Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun en büyük rakibi Viktor Babariko'nun Perşembe günü gözaltına alınması ülkede tansiyonu yükseltti.

Babariko’nun destekçileri başkent Minsk’te protesto gösterisi düzenledi. Protestolarda gözaltılar oldu. Olay yerindeki AFP muhabirleri aralarında yabancı basın için de çalışan gazetecilerin olduğu en az 10 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Ülkenin başka şehirlerinde de Babariko’nun gözaltına alınması protesto edildi.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre ülkeyi 26 yıldır demir yumrukla yöneten Lukaşenko, Babariko’nun gözaltına alınmasının ardından ülkesinde istikrarsızlık yaratmayı amaçlayan büyük çapta bir planın önlendiğini ve bu istikrarsızlığın yurt dışından kontrol edildiğini ileri sürdü.

‘Maskelerini düşürdük’

“Belarus’u istikrarsızlaştırmaya yönelik büyük çapta bir planı önledik” diyen Lukaşenko şöyle konuştu:

“Bu şaka ya göz korkutma yöntemi değil, ülkeyi bir tür ‘Maydan’a (2014’teki Ukrayna protestoları) götürme girişimi. Ülke içindeki kuklaları ve yurt dışından onların iplerini çeken kuklacıların maskesini düşürdük.” 

Altıncı kez seçilmek için yarışıyor

Lukaşenko, 9 Ağustos’ta altıncı kez devlet başkanı seçilmek için yarışacak, ancak seçimlerin devlet tarafından sıkı bir şekilde kontrol edildiği bildiriliyor.

Uzmanlar, halkın yıllardır süregelen ekonomik sıkıntılar ile birlikte corona virüsü salgınının ele alınma şeklinden memnuniyetsizlik duyduklarını ve bu nedenle bu seçimlerin Lukaşenko’nun yıllardır karşı karşıya kaldığı en büyük muhalefet olduğunu belirtiyor.

Kara para aklama suçlaması

Babariko’nun devlet başkanlığına adaylığından önce yönetim kurulu başkanlığı yaptığı Belgazprom’a ay başında vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçlamaları yöneltilmiş ve yaklaşık 20 yöneticisi gözaltına alınmıştı.

Belarus Başsavcılığı Cuma günü Rusya’nın Gazprombank şirketinin yerel kolu olan Belgazprom bankasına yönelik dava açtığını ve bunun “ulusal bir tehdit” ile ilgili olduğunu açıkladı.

Lukashenko Babariko’nun seçim kampanyasının bankanın parasıyla finanse edildiğini savunmuştu. Babariko’nun kampanya ekibi suçlamaları “absürt” olarak nitelendiriyor.

İmza toplama süresi bitti

Babariko’nun seçim kampanyasının başındaki 30 yaşındaki oğlu Eduard Babariko da imza toplama süresinin bitimine bir gün kala babasıyla birlikte gözaltına alındı. Kampanya ekibinden yapılan açıklamada Babariko’nun oğlu ile birlikte seçimlere katılmak için toplanan imzaları teslim etmeye giderken gözaltına alındıkları duyuruldu.

Babariko’nun vergi kaçakçılığı ve kara para aklama davasında “tanıklar üzerinde baskı kurduğu” ve “yasa dışı faaliyetlerin organizatörü ve lideri olduğu” şüphesiyle ilgili ifadesinin alınacağı ifade edildi.

Almanya Rus diplomatları sınır dışı mı edecek

 

Rusya: Mevcut OPEC kesintilerini uzatmak mantıksız

 

DSÖ duyurdu: Salgının bittiği yok! En yüksek günü geride bıraktık

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)