E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBeklenen adım sürpriz olmaz---

Beklenen adım sürpriz olmaz

Beklenen adım sürpriz olmaz
07 Temmuz 2023 - 08:36 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, 'Artık para politikasındaki ılımlı dönüşü değil “dönüş hızını” takip ediyor olacağız.' denildi.

Yılın ikinci yarısında en belirleyici etmenler; TCMB’nin faiz kararları, Hazinenin maliye politikaları olacak. Rasyoneliteye geçme dönemi olarak baktığımız yılın ikinci yarısında yurtdışını takip edeceğiz ama yurtiçinde yapacaklarımızın yabancı nezdinde kredibilitesinin ne olacağını görmeyi beklediğimiz bir yarı olacaktır.

Para ve Maliye politikaları ile yabancı;  hisse tarafına, tahvil tarafına, FDI tarafına ne ölçüde ilgi gösterecek ve normalleşme adımları devam edecek mi ? Rezerv iyileşleştirme nasıl  olacak? KKM süreci ne olacak? TCMB’nin faiz artırımları ne ölçüde devam edecek?  TCMB’nin bankacılık sektörüne yönelik normalleşme adımlarının yeterli dereceye gelip gelmeyeceği?  Cari denge ile bütçe dengesindeki artan çift açık riskini düşürmeye yönelik adımların nasıl olacağı?

Enflasyon görünümü ne olacak TCMB’nin beklentisi nedir?  gibi yurtiçi piyasalara yönelik gelişmelere hem borsa hem kur hem de tahvil tarafını yönlendirecektir. Bizim beklentimiz tüm bu soru işaretlerinin cevaplarının ağırlıklı olarak TCMB enflasyon görünüm raporuna kadar ve birlikte ortadan kalkması yönündedir.

İzlenen politika kur artışını bu da enflasyon beklentilerini artıracağından Borsa’nın güçlü kalmasını beklemekteyiz. Diğer taraftan ise Borsanın rakipleri çoğalmıştır. Mevduatı, gram altını ve de eurobondları  bu dönemde revaçta olacak enstrümanlar olarak görmekteyiz. Dolayısıyla yatırımcıların dağılım politikası izlemesini tavsiye etmekteyiz. Yurtdışındaki FED ve ECB kararları yine izlenecek ama yurtiçine etkisi yılın ilk yarısında olduğu gibi oldukça sınırlı olacaktır.

Bu beklentileri sahipken bu hafta başından beri gelen düzenlemeler sürpriz değil beklenen adımlardır.

Yurtdışına baktığımızda ise ; Wall Street’in ana endeksleri dün , güçlü bir işgücü piyasasının tahvil getirilerini artırdığını gösteren verilerin ve FED’in ABD faiz oranlarını artırmada agresif davranacağına dair korkuların körüklenmesinin ardından geniş bir satışla sert düşüşle kapandı.

S&P 500, 23 Mayıs’tan bu yana en büyük günlük yüzde düşüşünü, Dow ise 2 Mayıs’tan bu yana en büyük tek günlük düşüşünü kaydetti.

Aylık ABD istihdam raporundan bir gün önce, sağlam bir işgücü piyasasına dair kanıtlar ki bunlar –   ADP, Haziran ayında özel istihdamın 497.000 artarak ekonomistlerin Mayıs ayındaki 228.000 ve 267.000 artış beklentilerinin çok üzerinde olduğunu, devlet işsizlik yardımları için ilk başvuruların 1 Temmuz’da sona eren hafta için 12.000 artışla mevsimsellikten arındırılmış 248.000’e yükseldiğini söyledi, ancak önceki hafta bildirilenden 3.000 daha az başvuru gösterecek şekilde revize edildi –  Fed’in inatçı enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı beklentilerini artırdı.

Hazine tahvil getirileri işgücü piyasası verilerinin ardından yükseldi. Gösterge 10 yıllık getiri %4’ün üzerine çıkarken, tipik olarak faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık Hazine getirisi 16 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Asya hisse senetleri beş haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Asya’daki kasvetli havaya ek olarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin hayal kırıklığı yaratan durumuyla ilgili endişelerin son odak noktası haline gelen Çin bankalarındaki satış dalgası da eklendi. Çin’in devlet destekli Securities Times gazetesinde bugün yayınlanan bir başyazı, Goldman Sachs’ın Çin bankacılık hisselerindeki not indiriminin , yatırımcıların izlemesinin yanlış olacağı karamsar varsayımlara dayandığını söylüyordu.

Günün önemli şirket haberleri 07/07/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)