E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Bej Kitap sıkılaştırmanın işini yapmaya başladığının gösterdi---

Bej Kitap sıkılaştırmanın işini yapmaya başladığının gösterdi

 Bej Kitap sıkılaştırmanın işini yapmaya başladığının gösterdi
20 Ekim 2022 - 08:54 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Dün akşam yayınlanan, ABD merkez bankasının "Bej Kitap" olarak bilinen 12 bölgesindeki temaslardan genel ekonomik görünümü gördüğü notlarda; şirketlerin görünüm konusunda daha karamsar olduklarını, ABD ekonomik faaliyetinin bazı bölgelerde sabit kalmasına ve diğerlerinde düşmesine rağmen son haftalarda mütevazı bir şekilde arttığını, enflasyon baskılarının bir miktar hafiflediğini ve bunu sürdürmesinin beklendiğine dikkat çekti; bu, Fed'in agresif tutumunun yani, faiz artırımlarının , son 40 yılın en yüksek enflasyonunu çevirmeye başlamış olabilir algısı yaratmıştır. ABD istihdam büyümesi güçlüydü ve Eylül ayında işsizlik oranı %3,5'e düştü. Tedarik zincirleri iyileştikçe mallar için altta yatan fiyat baskıları hafiflerken, daha katı olma eğiliminde olan hizmetler hızla artmaya devam ediyor. Ancak Fed politika yapıcıları, şu anda %3,00- 3,25 aralığında olan ve çoğunun enflasyonu düşürmek için gerekli olacağını düşündüğü %4,50-%5,00 aralığına yakın olan gecelik borç verme oranlarını yükseltirken, Bej Kitap bize sıkılaştırmanın işini yapmaya başladığının gösterdi. Rapor, belki de eskisi kadar sıkı olmasa da, iş piyasasının dengede sıkı olduğunu gösterdi. Ayrıca, işe alımların dondurulmasına ve bazı işten çıkarmalara ilişkin anlık raporlarla, işverenlerin faaliyette bir gerilemeye hazırlandığının erken belirtileri de vardı.

Ama diğer taraftan politika yapıcılar, daha yüksek borçlanma maliyetlerinin muhtemelen daha yavaş büyümeye, daha yumuşak işgücü piyasalarına ve işsizlikte olası bir artışa yol açacağını kabul etseler bile, enflasyonun düştüğünü görene kadar oranları artırmaya devam edeceklerinin sinyallerini verdiler ve 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi de, yumuşak konut verilerinin, FED'in inatla yüksek enflasyonla mücadele etmeye çalışırken faiz oranlarını yükseltmekte agresif kalacağı beklentilerini değiştirme konusunda daha gidilecek çok yol olduğunu gösterince 14 yılın en yüksek seviyesi olan %4.14'e ulaştı.

Wall Street'te bir gecede artan küresel tahvil getirileri ve artan ekonomik korkular hisse senetleri üzerinde baskı yarattı ve Global borsalardaki rallinin iki etmeninden biri olan ABD de güçlü kazanç açıklamaları da ara verince her yer yeniden kıpkırmızı ve bir düzeltme moduna giriş oldu. Japonya'da 10 yıllık getiri, merkez bankasının hedef aralığının %0.25 üst sınırının üzerine çıkarak, bankayı yeniden planlanmamış tahvil alımlarını duyurmasına neden oldu. Yurt içinde haftanın açıklaması TCMB’den gelecek olan faiz kararı açıklanacak. Piyasa 100 bazlık indirim ve yılsonunda tek haneli seviye konusunda hem fikir olmuş durumda. Yüksek enflasyon düşük faiz doğal olarak BIST’e yönelimi de arttırmakta. Yurt dışında ise Almanya üretici enflasyonu, ABD Philadelphia Fed iş koşulları endeksi verilerini takip edeceğiz.

Bej Kitap: Enflasyon yüksek ama bazı bölgelerde yumuşama var

 

Borsa kapanış rekoru kırdı! Yükseliş sürecek mi?

 

Zayıflayan dolar metal fiyatlarını destekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ20 Ekim 2022 10:51

    Yavrum benim....bunların ne kadar çaresiz olduklarının ve ellerinden hiç bir şey gelemediklerinin hareketleri bunlar.