E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBalinalar Bitcoin almaya devam ediyor---

Balinalar Bitcoin almaya devam ediyor

Balinalar Bitcoin almaya devam ediyor
12 Mayıs 2023 - 15:42 borsagundem.com

Balinaların Bitcoin satın almaya devam etmesi, yatırımcıları olası bir yükseliş için heyecanlandırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasalarında belirsizlik sürüyor. Bitcoin’in sene başından bu yanan gösterdiği performans yatırımcıların iştahını kabartsa da, yükseliş ivmesinin yavaşlaması, belirsizlik ve korku hissini artırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin fiyatında son birkaç gündür yaşanan düşüşün yatırımcılarda şok etkisi yarattığı görülüyor. Şu an için 26.300 dolarda tutunmaya çalışan Bitcoin’in mücadelesine, Bitcoin balinalarının destek verdiği görülüyor.

Alım zamanı için en doğru göstergelerden biri

Newsbtc’den Jake Simmons’ın haberine göre, balinaların Bitcoin satın almaya devam etmesi, yatırımcılarda, bilmedikleri bir şeyler olduğu izlenimi uyandırıyor.

ABD hükümetinin 9.800 adet Bitcoin sattığı söylentisinin ardından, ABD Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) olumlu sürprize rağmen, Bitcoin fiyatı dün büyük bir darbe aldı. O zamandan beri, piyasa şoktan kurtulmak için mücadele ediyor.

Ancak, bir grup yatırımcı hiç de korkmuş görünmüyor: Balinalar. Çok parası olan ve çok sayıda Bitcoin sahibi olan yatırımcılar için kullanılan 'Balina' (Whale) terimi, bira başka deyişle piyasaya yön verebilecek kadar güçlü büyük yatırımcıları ifade ediyor. Bu büyük yatırımcılar, Bitcoin satın almak için ne zaman iyi bir zaman olduğunun en güvenilir göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. On-Chain analisti Axel Adler, “Bitcoin akümülasyonu ve distribüsyonunda bir değişiklik yok. Büyük oyuncular, küçük oyunculardan Bitcoin almaya devam ediyor” diyor.

İstatistikler, 5.000’den fazla Bitcoin’e sahip yatırımcıların son 30 ve 90 gün içinde büyük miktarlarda alım yaptığını gösteriyor. İstatistikler aynı zamanda 10 Bitcoin'den küçük yatırımcıların yanı sıra diğer tüm toplulukların Bitcoin kaybettiğini gösteriyor.

Bitcoin balinaları ne biliyor?

Tabii ki, Bitcoin balinalarının diğerlerinin bilmediği şeyleri bildiği konusunda sadece spekülasyon yapılabiliyor. Ancak gerçek şu ki, Bitcoin dün TÜFE açıklamasının ardından, ABD hükümetinin Bitcoin sattığına dair sahte haberler patlak verene kadar yükseliş eğilimi gösteriyordu.

Ancak, dünkü TÜFE baskısı, ilk bakışta görünenden çok daha fazla etkiye sahip olabilir. Bir süredir piyasa, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) erken politika değişikliğine gideceğine dair bahse giriyor. Piyasa şu anda yıl sonuna kadar 25 baz puanlık en az üç faiz indirimi öngörüyor. Bu da faizlerin yüzde 4,25-4,50 bandına inmesi anlamına geliyor.

ABD bankacılık krizi bu iddiayı güçlendirirken, balinalar bir süredir Fed'in blöfünü görüyor olabilir. Newsbtc yazı işleri müdürü ve teknik analist Tony Spilotro'nun da işaret ettiği gibi, Fed ve kitleler gecikmeli göstergelere güveniyor olabilir.

Creative Planning Baş Pazar Stratejisti Charlie Bilello, Twitter'da ABD'deki tüketici fiyat endeksinin geçen yılın Haziran ayındaki yüzde 9,1'lik rekor seviyesinden Nisan ayında yüzde 4,9'a düştüğünü vurgularken bu düşüşün nedeni olarak ise kalorifer yakıtı, benzin, kullanılmış arabalar, gaz tedariği, tıbbi bakım, giyim, yeni arabalar, evde yemek ve elektriğin enflasyon oranlarını düşüren ana kalemler olduğunu belirtti.

Ulaşım, ev dışı yemek ve konaklama alanlarında ise enflasyon oranları geçen Haziran ayından bu yana artış gösterdi. Ancak diğer ana bileşenlerdeki düşüşler bu artışları telafi etti. Bilello'ya göre, gıda ve enerjinin hariç tutulduğu ABD çekirdek enflasyon endeksinin yıllık bazda hala yüzde 5,5'te olması, yıllık bazda yüzde 8,1’lik bir artış gösteren barınma TÜFE'sinden kaynaklanıyor.

Biello'nun da eklediği gibi, yıllık bazda art arda 25 artışın ardından, barınma TÜFE'si Mart'taki yüzde 8,2’lik seviyesinden, ki 1982 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye karşılık geliyor, yüzde 8,1'e ilk düşüşünü Nisan ayında gösterdi. Barınak enflasyonu nihayet zirveye ulaşırsa, endeksin üçte birinden fazlasını barınaklar oluşturduğu için bunun genel TÜFE üzerinde büyük bir etkisi olması bekleniyor.

Enflasyon beklenenden hızlı mı düşecek?

Bu görüş, Fundstrat Araştırma Başkanı Thomas Lee tarafından da dile getiriliyor. Bir röportajda Lee, enflasyonun çoğu insanın düşündüğünden daha hızlı düşeceğini ve bunun Fed'in duraklamasını yatırımcılar için daha rahat hale getireceğini çünkü yumuşak bir inişe yol açacağını ifade ediyor.

Lee için bu, dünkü Nisan TÜFE raporunun en önemli çıkarımlarından da birini oluşturuyor. Fundstrat'tan Carl Quintanilla ise şunları ekliyor: “TÜFE sepetinin yüzde 40'ı tamamen deflasyonda. Bu çok büyük bir gelişme. Konut ve gıda, gerçek zamanlı ölçümler bunu gösterse de ‘sönmüyor’. Bu gerçekleştiğinde ise bunun enflasyon oranlarına yüzde 50 oranında katkı yapması bekleniyor.”

Bitcoin için, Lee'nin tahmin ettiği gibi enflasyon oranlarında hızlı bir düşüş ve yumuşak bir iniş önemli bir yükseliş yaşanmasına neden olabilir. Bu durum, Bitcoin balinalarının, perakende yatırımcılar yüksek enflasyon ve yaklaşan bir durgunluk korkusuyla satış yaparken bu aşamayı birikim yapmak için kullanıyor olabileceklerini akla getiriyor.

Bitcoin fiyatı şu an için 26.500 dolar civarında tutunmaya çalışıyor.

Borsalardaki Bitcoin arzı düşüyor

 

Michael Saylor: Ordinals çılgınlığı Bitcoin için faydalı

 

Bitcoin’de alım zamanı geldi mi?

 

Standard Chartered: ABD temerrüde düşerse Bitcoin yükselecek Ethereum düşecek

 

MicroStrategy’den Bitcoin biriktirme sözü

 

Bitcoin dominansı artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)