E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Dönmez: Karadeniz rezervi ithalattan çok daha ekonomik---

Bakan Dönmez: Karadeniz rezervi ithalattan çok daha ekonomik

Bakan Dönmez: Karadeniz rezervi ithalattan çok daha ekonomik
23 Eylül 2020 - 11:37 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki gaz keşfine ilişkin, "Yaptığımız hesaplamalara göre, bugünkü şartlarda ithal ettiğimiz gaza göre çok daha ekonomik üreteceğiz." dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Bakan Dönmez: "(Karadeniz'deki gaz keşfi) Yaptığımız hesaplamalara göre, bugünkü şartlarda ithal ettiğimiz gaza göre çok daha ekonomik üreteceğiz"

İthal ettiğimiz gaz konusunda daha rahat pazarlık yapacağız ve faturalara olumlu yansıyacak.

2023'te sisteme dahil edilince fiyatlar da düşecek.

En uygun teklifleri değerlendirmek suretiyle yaptıracağız. Bazı işleri kendi içimizde çözüme kavuşturacağız. Petrol endüstrisine yakın olanlar bilir ki bu işler dışardan temin edilir. Bu işlerin tamamını kendi içinizde çözmeye başladığınızda maliyetler artar. Hangisi ekonomik olacaksa kurum lehine o şekilde devam ediyoruz. Sondaj hizmetleri, testler için hizmetler var. Onlardan da hizmet alabiliyoruz, tüm dünyada da öyle.

Bizim yaptığımız hesaplamalar şunu gösteriyor. İthal ettiğimiz gaza göre bunu çok uygun mal edeceğiz. Doğal gaz piyasasında ülkeler uzun dönemli planlamalarla ilerliyor. Yıllık 45-50 milyar metreküplük doğal gaz tüketimimiz var. Büyümeye bağlı olarak talep projeksiyonu yapıyoruz. Kışın çok sert geçerse talep nerede oluşur, ılık geçerse ne olur diye planlar yapıyoruz. Arz planlaması da yapıyoruz. Azerbaycan, Rusya, İran başta olmak üzere çeşitli uzun dönemli kontratlarımız mevcut. Asgari 20 yıllık anlaşmalar yaparız. Sebebi şu: İlk etapta boru hattının yapılması lazım. Herkes kendi sınırına kadar boru hattını inşa edecek. İran, Türkiye, Rusya boru hatlarını planlayacak. Uzun dönemli anlaşma olmadan kontratın yükümlülüklerini yerine getirmek için boru hatlarını planlamak lazım. Orta ve kısa dönemli kontratlarla süreci yönetebilirsiniz. Denize kıyısı olan bir ülkeyiz. LNG alma imkanına sahibiz. Biri özel sektörde diğeri BOTAŞ'ta. Yüzer LNG terminallerini sisteme bağladık. Birisi İzmir'de diğeri de Hatay Dörtyol'da. Bunlarla biz boru gazına alternatif kaynak oluşturmuş olduk.

Türkiye'nin arz güvenliği güvenli şekilde bugüne kadar yürüdü. Bu kaynaklar yurt dışı kaynakları. Arzu ettiğimiz yıllarca hayalini kurduğumuz keşfi hamdolsun bu yıl içinde yakalamış olduk. Bunu da sisteme dahil edeceğiz.

GAZ FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?
Yeni keşifler oldukça Akdeniz'de Karadeniz'de dışa bağımlılığımız azalacak. Enerjide bağımsızlığı yakalamak Türkiye için önemli.

Daha ekonomik olacağını öngörüyoruz. Bu doğal gazın sisteme dahil edilecek olması gaz fiyatları müşterilere olumlu yansır. Gaz fiyatlarının düşeceğini bugünden söyleyebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ilginç23 Eylül 2020 18:24

    Onda şüphe var mı? Esasen niye Avrupa'nın en pahalı gazını alıyoruz, onun cevabını veriniz.

  • okiman0723 Eylül 2020 12:34

    he he he

  • Erol g.23 Eylül 2020 12:16

    İTHALATTA DÖVİZ ÖDENİYOR MİLLİ ÜRETİMDE HEM DÖVİZ ÖDEMİYORUZ HEM DE ÜRETİM AŞAMASINDA KENDİ VATANDAŞIMIZA IŞ YARATARAK GELİR/ÜCRET SAĞLAMIŞ OLUYORUZ OLUYORUZ/OLURUZ

  • : )23 Eylül 2020 12:35

     Aynı kaz dağlarında altın üretimindeki gibi. Şahane. Müthiş... Karadenizde HES proje ile derelerden elektrık ütettiğimiz gibi halkulade.

  • Mucise Reis ;)23 Eylül 2020 12:09

    Bakanım, benzin rafineye 70 kuruştan girerken 6,80 e otomobillere giriyor. ucuz maliyet demek bizlere nasıl yansıyacak ? otogaz düşerse, yerli üretim ile benzın mazotlu araba kimse binmez, eee ? nasıl bir denge olacak ? Vatandaşa yansıması ne olacak? açıklamanızı izlesem de, faturalara ne yansıyacak hiç bişe anlamadım. Kaz dağlarından altın çıkıyor, bana 5 kuruş fayda ediyor mu ? orads koylu tarım, hayvancılık, bağ bahçe, sulama, derede balıkçılık,arıcılık, orman ve taibattan turzm gelirlerinden oldu. yaklaşım 100 bin kişi geliri düştü, bitti, yok oldu. sadece 3 - 5 zengin parasına para kattı. Şimdi bu gaz olayında da aynısımı olacak sayın bakanım ? Spiker sordu ? Röveşata vur bakanım diye pas mı attı Kalitesiz bir program oldu. Vatandaşın ve bizlerin yatırımcının aklındaki soruları cevap edin lütfen.  . Çok parodi oldu program

  • Gazi23 Eylül 2020 12:06

    Bakan bey gazı bir an önce çıkarda dolar euronun gazı alınsın gerçi bizdeki bu şansla o zamanda 10 20 olur başka nedenlerle

  • bu dünyadan biri23 Eylül 2020 12:04

    İşimiz gaza kaldı anlaşılan. 

  • okiman0723 Eylül 2020 12:36

    memlekette hayatımıza gaz vermek değil mi zaten???

  • Hasan23 Eylül 2020 11:54

    Oh oh çok sevindim kombiyi açıyorum hemen. Bu kış fatura ödemeyiz artık. Çıkacak gaza mahsub etsinler borcumuzu.