E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupa'da Rusya'ya karşı yeni enerji atağı---

Avrupa'da Rusya'ya karşı yeni enerji atağı

Avrupa'da Rusya'ya karşı yeni enerji atağı
10 Aralık 2022 - 10:10 borsagundem.com

Portekiz, İspanya ve Fransa, "AB'nin en büyük yeşil hidrojen koridoru" için anlaşırken, İspanya Başbakanı Sanchez, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "enerji şantajına en iyi cevaplardan birinin gösterilen örnek iş birliği olduğunu" söyledi.

İspanya, Fransa ve Portekiz, Avrupa Birliği'nin (AB) bu zamana kadar en büyük yeşil hidrojen koridoru olarak açıklanan Celourico da Beira-Zamora ve Barselona-Marsilya hatlarındaki H2MED Projesi'nin hayata geçirilmesi için anlaştı.

İspanya'nın Alicante kentinde düzenlenen "AvroAkdeniz Zirvesi (UE-MED9)" öncesinde İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bir araya geldi.

H2MED Projesi'nin ayrıntılarının ele alındığı 4'lü toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, 2,5 milyar avroluk maliyeti olması öngörülen Celourico da Beira-Zamora ve Barselona-Marsilya arasındaki yeşil hidrojen koridorunun yapımı konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

AB Komisyonu Başkanı, AB'nin 2030 yılı enerji hedeflerine göre yeşil hidrojende yıllık 10 milyon ton üretim ve 10 milyon ton ithalat ön görüldüğünü belirterek "Fransa, Portekiz, İspanya ortak çıkarlara hizmet edecek H2MED Projesi'yle AB'nin hedeflerinde doğru yolda ilerleme kaydedildiğini gösterdi. Bugünden itibaren AB'nin enerji kapısı olacak İber Yarımadası bu projeyle AB'nin en önemli enerji merkezlerinden biri haline gelecek." ifadesini kullandı.

Leyen, H2MED'in sadece "umut verici bir başlangıç olduğunu" vurguladı.

İspanya Başbakanı Sanchez de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "enerji şantajına en iyi cevaplardan birinin İspanya, Portekiz ve Fransa'nın H2MED Projesi'yle gösterdiği örnek iş birliğiyle verdiğini" söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'yla enerji tedarikinde bağımlılığın azaltılması ve çeşitliliğin artırılması konularının büyük önem kazandığını vurgulayan Sanchez, şunları kaydetti:

"AB'nin bu zamana kadarki en büyük yeşil hidrojen koridoru projesinin iki ayağı olacak. İlk ayağı oluşturan yeşil enerji koridoru Celourico da Beira (Portekiz) - Zamora (İspanya) arasında ikincisi de Barselona (İspanya) - Marsilya (Fransa) arasında olacak. Proje, 2030'da tamamlandığında AB'nin tükettiği yeşil hidrojenin yüzde 10'u buradan sağlanmış olacak."

"Enerjide yeni bir kaynak yaratacağız"

Portekiz Başbakanı Costa ise "Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji güvenliği artırma zorunluluğunu getirdi. 3'üncü ülkelere bağlı olmadan çeşitliliği artırarak, enerjide daha az bağımlı olmak zorundayız. İşbirliği ruhuyla hazırladığımız bu projeyle AB'de enerjide hem ihracatçı hem de ithalatçı konuma geçeceğiz. Yeşil hidrojeni, kendi altyapılarımızda, hidrolik ve güneş enerjisiyle üretip enerjide yeni bir kaynak yaratacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ilk olarak ekimde ön anlaşması yapılan H2MED'deki pürüzlerin giderildiğini belirterek bu projenin hem ekolojik hem endüstrileşme hem de enerji egemenliği açısından tüm beklentileri karşıladığını ifade etti.

H2MED'in 15 Aralık'ta AB Komisyonu'na sunulması öngörülürken finansmanının yüzde 50'ye yakınının AB fonlarından karşılanması talep ediliyor.

Yeşil enerji yatırımları ekonomileri dünya liderliğine taşıyacak

Yeşil enerji için 3 trilyon dolarlık yol haritası

Davos'ta gündem iklim ve enerji krizi

 




Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ11 Aralık 2022 20:31

    RUSYA KIZDIRACAKLAR TARIM ÜRÜNLERİNİ SATMAYACAK HEPSİ AÇLIKTAN GEBERECEKLER.BAKALIM AVRUPA KIŞ AYLARINI NASIL GEÇİRECEKLER RESMEN MERAK ETMEKTEYİM.

  • hım12 Aralık 2022 07:59

    Avrupa tarım ürünlerini kendi de üretir bu giidişle asıl rusya aç kalacak

  • YUSUF KALEKAPISI11 Aralık 2022 11:53

    Bence gelecekte güneşe yakın uzaya büyük güneş panelleri gönderilecek büyük enerjikapasiteli güneş billerine bunlar depolanıp dünya da kullanılacak.böylece enerji sorunu da çözülecektir.

  • AHMET ÖZBİLEN10 Aralık 2022 12:12

    bunlar tüm dünya daki sorunların baş sorumlusu rusya olarak göstermektedirler.bunu yapan abd ve ab yi neden neden göstermiyorlar.sanki kendileri melek.

  • ALİ KODUŞ10 Aralık 2022 11:40

    BU ÜÇ ÜLKEDE GÜNEŞTEN EN İYE FAYDALANAN SICAK ÜLKELER YA DİĞERLERİ FOSSSSSSSSSSSSSSSS.

  • İtri10 Aralık 2022 17:43

    Akdeniz'de üretilecek güneş enerjisi tüm Avrupa'ya yeter. Arap ve Rusların petrolüne dogalgazina ihtiyacı yok

  • Mucise Reis ;)10 Aralık 2022 11:28

    sonsuz enerjı güneş... Burada enerji ve depolama sorunlar çözülürse, Gelecek Dünyanın katmanlarına çıkacak. Kalıcı olarak dünya yörüngesinde havada asılı kalabilen,uçan üsler, istasyonlar, oteller, vb. olacak... sonrasında hedef bu üslerin kullanımı ile ay  olacak gibi duruyor :D ... şimdi bile otomatık uçan araçların helikopter tarzında. petrol boru hattı gibi sıra sıra dizilip x noktadan y noktaya gprs ile ürün taşıyacak bir dizileri hayali var. aralıksız çalışan uçarak karıncalar gibi çalışan nakliye robotları. enerjı +güneş+depolama ... çöller yeşil şehirler olabilir . robotların enerjıleri sonsuz olur, aralıksız çalışırlar çünkü...hayalaler çalışmalar yazılar bilim kurgu işte...