E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa’da elektrik fiyatı bir günde yüzde 25 arttı---

Avrupa’da elektrik fiyatı bir günde yüzde 25 arttı

Avrupa’da elektrik fiyatı bir günde yüzde 25 arttı
22 Ekim 2021 - 09:01 borsagundem.com

Doğalgaz fiyatlarının hızlı yükselmesiyle başlayan enerji krizi büyüyor. Elektrik fiyatlarında günlük artış oranın yüzde 25’i geçti… Avrupa’yı zor bir kış bekliyor.

Avrupa tarihin en büyük enerji kriziyle karşı karşıya. Pandemi sonrası ekonomilerin normale dönmeye başlaması yeni sorunları da beraberinde getirdi. Enerji krizi ile birlikte artan fiyatlar enflasyonu körüklüyor. Avrupa’ya zor bir kış bekliyor.

Dün gerçekleştirilen Cuma günü için yani bugün valorlü elektrik fiyatları çoğu Avrupa enerji borsasında artarken Bulgaristan’daki günlük fiyat artışı yüzde 25’in üzerinde oldu. Energylive.cloud platformu verilerine göre ülkemizdeki fiyat megawatsaat başına 232,39 euro (454,52 ) olmak üzere Yaşlı kıtada en yüksek beş fiyattan biri oldu. Bulgaristan’ın önünde sadece Yunanistan, İtalya, Macaristan ve Slovenya yer aldı.

Platform verilerine göre Ekim ayının başında Bulgaristan’da elektrik enerjisinin ortalama fiyatı, megawaatsaat için 190,30 euroydu (372,19 leva), yılın başında ise 84,54 euroydu.

DOĞALGAZ DA BİR GÜNDE YÜZDE 40 ARTTI

Avrupa'da doğalgaz fiyatları ekim ayı başında yüzde 40 yükselişle megavatsaat başına 160 euroyu aşarken bin metreküp başına 1.600 euronun üzerine çıktı.
Avrupa’da doğalgaz fiyatları çarşamba günü yüzde 40 civarında yükselişle megavatsaat başına 160 euronun üzerine çıktı.

Avrupa Hollanda TTF 1 ay vadeli kontratların fiyatı çarşamba günü yüzde 40 yükselişle megavatsaat başına 162 euroya ulaştı. Bu da bin metreküp doğalgaz başına 1.700 euro civarında bir fiyata tekabül ediyor.

2021’in başında Avrupa’da doğalgaz fiyatları megavatsaat başına 20 euro civarında bulunuyordu. Doğalgaz gösterge fiyatı Eylül başından bu yana yüzde 168 yükseliş kaydetti.

Türkiye’de 5 Ekim itibariyle spot doğalgaz referans fiyatı 2 bin 517 TL civarında bulunurken Eylül ayı başında fiyatlar 2 bin 100 TL civarında seyrediyordu.

Bu arada, Avrupa'da Kasım vadeli kontratlarda kömürün ton fiyatı da 275 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Putin: 'Bunun için ağlamıyoruz'

 

AB liderleri artan enerji fiyatları için bir araya gelecekler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • : )22 Ekim 2021 13:04

    Gelin turkıyeye Burda 250 euroya asgariücretle 4 kişilik aile elektrıkleri kesilmeden yaşayabiliyor. gel emeklı maaşın ile 1950 euro. krallar gibi yaşarsın :D avruapda elektrık kesilmişde elektrık yokmuşta, gel antalyaya 1 yıllık otel odası kıralarsın  :D ahaha

  • Vatandaş22 Ekim 2021 10:44

    Avrupa'daki bikaç kötü haberi kullanıp kendimizi teselli mi etmeye çalışıyoruz.. Avrupa korona yüzünden arz talep dengesizliginden geçici bi dalgalanma yaşıyor.. Biz de hem enflasyon hem işsizlik hem cari açık hem de mülteci ve kaçak ortadoğulu sorunları var.. Kamu bütçe açığı yolsuzluk hukuksuzluk adamına göre ihale. .... Daha ne ararsan var.. AKPnin masalları bu hale getirdi..

  • Tabi canım22 Ekim 2021 09:45

    Biraz sıkıntı çeksinler yooook öyle hep refah