E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa’da ekonomik toparlanmayı rayından çıkaracak tek şey---

Avrupa’da ekonomik toparlanmayı rayından çıkaracak tek şey

Avrupa’da ekonomik toparlanmayı rayından çıkaracak tek şey
04 Ağustos 2021 - 14:10 borsagundem.com

Korona virüs kısıtlamalarının sınırlandırılmasıyla ekonomik toparlanmaya ilişkin beklentiler piyasaların en büyük umudu oldu. Ancak tüketici harcamalarındaki isteksizlik toparlanma sürecini önemli bir şekilde etkileyebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupalı tüketiciler bu yaz para harcama konusunda daha isteksiz davrandıklarını kanıtlıyorlar. CNBC’nin haberine göre tüketici harcamalarındaki isteksizlik Kovid-19'dan kaynaklanan şokun ardından ekonomik toparlanmaya zarar verebilir.

Tüketici davranışlarındaki isteksizlik bölgede Kovid-19 kısıtlamalarının ilk kaldırıldığı dönemle bir tezat oluşturuyor. Tüketiciler virüsün beklediklerinden daha uzun bir süre devam etmesinden endişelenerek tutumlarını da buna göre ayarlıyor.

Yatırım bankası Jefferies’in Avrupa Ekonomisti Marchel Alexandrovich konuyla ilgili açıklamasında, “Pandemi 18 aydan daha uzun bir süredir devam ettiğinden evden çalışma yöntemlerine giderek daha fazla alıştık ve harcamalar konusunda daha temkinliyiz” ifadelerine yer verdi.

İngiltere merkezli küresel yatırım yönetimi şirketi Janus Henderson'ın Çoklu Varlıklar Ekibi Başkanı Paul O'Connor'a göre, tüketiciler özellikle kalabalık etkinliklere katılma konusunda şüpheci davranıyor. O’Connor toplu taşıma kullanma, alışveriş merkezlerine gitme ve hatta spor salonlarına üye olma gibi alanlarda ekonomik göstergelerin kademeli bir artış gösterdiğini belirtiyor. Ancak ekonomi uzmanı, “Tüketicinin sürekli olarak şüpheyle yaklaştığını gördüğümüz bazı alanlar mevcut” uyarısında da bulunuyor.

Ipsos Moris tarafından Temmuz ayında yayınlanan bir anket, İngiltere'deki tüketicilerin% 40'ının henüz yurtdışında tatil yapmaktan rahatsız olduğunu gösterdi. Ankete katılanların %40'ından fazlası spor veya müzik etkinlikleri gibi büyük halk toplantılarına gitmekten rahatsız olduklarını da belirtti.

Buna ek olarak, O'Connor, İngiltere'de ve Avrupa'nın başka yerlerinde Kovid kısıtlamalarının gevşetilmesine rağmen, ofislere geri dönüş konusunda fazlasıyla tereddütlü olunduğunu belirtti. O’Connor, insanların zamanlarının çoğunu evde geçirerek hibrit bir çalışma modelini tercih etmeleri nedeniyle bunun kafeler gibi "ofis çevresindeki ekonomiyi" etkilediğini de sözlerine ekledi.

Sorunun nedenleri

Bu tüketici davranışları hem hükümet mevzuatından hem de salgının gelişimi tarafından etkilenmektedir.

Alexandrovich, virüs taşıyan biriyle temas etmemek için tatile çıkmadan önce evlerinden çıkmayan bazı "tereddütlü" tüketicileri örnek verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere'de, sonraki günlerde korona virüs testi pozitif çıkan biriyle temas halinde olan bireyler tam aşılanmış olsa bile 10 gün boyunca kendini izole etmesi gerekiyor. Bu arada, son derece bulaşıcı olan delta varyantı son haftalarda vaka sayılarında ciddi bir artışa yol açtı.

Pantheon Macroeconomics ekonomistleri Temmuz ayında yaptıkları bir açıklamada, İngiltere'den gelen kanıtların, vaka sayılarındaki artışın ekonomik aktiviteyi engellediğini gösterdiğini belirttiler. Ekonomistlere göre insanların yeniden açılmanın nimetlerinden tam olarak yararlanmaktan kaçınması bunun en önemli sebebi.

Söz konusun durum İngiltere’ye ilişkin büyüme beklentilerinin üçüncü çeyrekte bir miktar düşürülmesine neden oldu. Ekonomistler, "Tahmincilerin yakında Avrupa'da da aynı şeyi yapmak zorunda kalacaklarını düşünüyoruz. Özellikle de üçüncü çeyreğe Euro Bölgesi GSYİH'nın %3 oranında sıçrayacağına dair bir sınır belirleyen ekonomistler beklentilerini yeniden düşüneceklerdir” açıklamasına yer verdi.

'Varlık alımını tartışmak için erken' 

 

Ağustos ayında borsalar düşecek mi?

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)