E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAğustos ayında borsalar düşecek mi?---

Ağustos ayında borsalar düşecek mi?

Ağustos ayında borsalar düşecek mi?
04 Ağustos 2021 - 11:22 borsagundem.com

Borsaların ağustos ayında mevsimsel etkilerle de düşeceği görüşü yatırımcılar tarafından fazlaca seslendiriliyor. Ancak borsa yazarı Mark Hulbert bu ayın istatistiklere göre Dow Jones tarihinin en başarılı ayı olduğuna dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te pek çok yatırımcı hisse senetlerinin ağustos ayında kötü performans gösterdiğine inanıyor. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert ABD hisselerinin ağustos ayını genellikle pozitif geçirdiğine dikkat çekiyor. Hulbert bu ayın ABD borsa tarihinde hisse senetleri için en iyi ay olduğunu belirtti.

Borsa uzmanı bu iddiayı 1896’da kurulan Dow Jones Endeksi’nin istatistikleriyle destekliyor. Endeksin 90 yılı aşan tarihi boyunca %1,8’lik aylık ortama getirisiyle en iyi performansların görüldüğü ay özelliğini taşıyor. Yılın diğer aylarındaki ortalama kazançsa %0,4 seviyesinde.

Ancak Hulbert’e göre bu düşüncenin tam tersi de mümkün olabilir. Zira Dow Jones 1986 yılından bu yana ortalama %0,7’lik kayıp verirken diğer aylarda ise ortalama %0,9’luk getiri sağlanıyor.
Borsa uzmanı ağustos ayının korkunç mevsimsel eğilimlerine karşı temkinli olan yatırımcıların, daha yakın tarihe odaklandığını ve uzun zaman önceki rekorlarını görmezden geldiğini belirtiyor.

Hulbert 1986 tarihinin de önemli bir tarafı olmadığını da belirtti. Borsa uzmanı bu tarihi seçilmesinin sebebi olarak Dow Jones’un mevsimsel yönelimleriyle ilgili erken dönem akademik çalışmalarının bitiş tarihi olmasını gösteriyor. Illinois Üniversitesi’nden Josef Lakonishok ve Cornell Üniversitesi’nden Seymour Smidt tarafından yapılan “Mevsimsel Anomaliler Doğru mu? 90 Yıllık Bakış Açısı” başlıklı söz konusu araştırmada yatırımcıların her ay başında gündeme getirdiği borsalardaki mevsimsel etkiler inceleniyor. 1988 yılında yayınlanan araştırma ağustos ayının ABD hisseleri için en iyi ay olduğu sonucuna ulaşıyor.

Ancak ağustos ayının bu kadar başarılı bir dönemin ardından kötü şöhret kazanması şaşırtıcı olmayabilir. Zira Hulbert’e göre borsa modelleri genellikle çok fazla yatırımcının bu modele ilişkin bilgi sahibi olmasının ardından genellikle çalışmaz hale gelir.

Yine de bu çalışmanın bir sonucu olarak borsaya girmeyi düşünen yatırımcıların çok dikkatli olması gerekiyor. Yazarlar, ağustos ayının o zamana kadar ortalama aylık getiri sıralamasında zirveye çıkmasına rağmen, "borsada tutarlı bir aylık düzen olmadığını" belirtiyorlar. Hulbert’e göre söz konusu önerme bugün makalenin tarihine göre daha fazla geçerli.

Hulbert 1896 yılından bu yana ağustos ayı performansının ortalamanın üzerinde bir ay olmaya devam ettiğini belirtiyor. Ayın ortalama getirisi %1,1 seviyesinde ve diğer ayların %0,6’lık ortalamasının neredeyse iki katı daha iyi performans sağlıyor. Borsa uzmanı tarihin tekerrür edeceğini iddia eden yatırımcıların ağustos ayından yüksek getiri bekleyebileceğini belirtti.

Ancak borsa uzmanına göre bu tartışmadan çıkarılması gereken dersse yatırımcıların yakın geçmişten daha fazlasına odaklanması gerektiği yönünde. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre davranışsal iktisatçılar bu hatayı ‘güncellik önyargısı’ olarak adlandırıyor. Fakat Hulbert’e göre uzak geçmiş de borsaların yakın tarihinden daha az önem taşımıyor.

Borsa uzmanı yazısının sonunda, “Tarihi çay yapraklarını okumaya çalışırken her zaman olabildiğince fazla veriye odaklanın. Bu sayede, borsaların ağustos ayında katı bir istatistiksel bakış açısıyla, ortalamadan daha iyi veya daha kötü olmaya mahkum olmadığını keşfedersiniz. Bu düşünce borsanın bu ay çok fazla yükselmeyeceği veya düşmeyeceği anlamına gelmez. Ama bu tip bir hareket gerçekleşirse, ağustos ayı içerisinde bulunduğumuz için olmayacak” açıklamasına yer verdi.

Borsa İstanbul'da yükseliş sürecek mi?

 

Küresel piyasalar yön arayışında

 

Citi, hisse senetlerine karşı temkinli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)