E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsaları yükselişle açıldı---

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

Avrupa borsaları yükselişle açıldı
21 Ağustos 2023 - 11:04 borsagundem.com

Çin'deki ekonomik aktivitenin yavaşlaması ve para politikalarındaki belirsizlik küresel piyasalarda karışık bir seyre yol açarken Avrupa borsaları haftanın ilk gününe pozitif başladı

Avrupa borsaları, haftaya alış ağırlıklı bir seyirle başladı. Küresel piyasalardaki karışık seyre rağmen Avrupa borsalarının güne pozitif başlamasında en büyük etken Almanya'da açıklanan ÜFE rakamları oldu. Almanya'da ÜFE son 16 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. 

Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,5 artarak 450,7 puan, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,6 değer kazanarak 15.660 puan oldu.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,3 yükselişle 7.279 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,9 artışla 7.225 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,7 primle 9.329 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,2 değer kazancıyla 28.109 puanda bulunuyor.

Cuma gününü yüzde 0,05 artışla 1,0873 seviyesinden tamamlayan euro/dolar paritesi, şu sıralarda yüzde 0,1 değer kazancıyla 1,0890'da dengelendi.

Küresel piyasalarda belirsizlik

Küresel piyasalar, dünya genelinde para politikalarına yönelik belirsizliklerle haftaya karışık bir seyirle başlarken, bu hafta 24-26 Ağustos'ta gerçekleşecek Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın gerçekleştireceği konuşmanın yanı sıra bölgenin en büyük ticaret ortağı olan Çin'in ekonomisine ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında olacak.

Çin'deki ekonomik yavaşlama

Bölgede halihazırda güçlü bulunan resesyon endişesine, Çin'de ekonomik aktivitenin daha da yavaşlayacağı ve bölgenin üretimini olumsuz etkileyebileceği korkusu da eklendi.

Almanya'da ÜFE geriledi

Öte yandan, bugün açıklanan verilere göre, Almanya'da üretici fiyat endeksi (ÜFE) temmuzda aylık yüzde 1,1, yıllık ise yüzde 6,0 azalışla beklentilerin altında kaldı. Beklentileri karşılamasa da Almanya'da ÜFE son 16 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. 

Bu hafta bölge genelinde açıklanacak öncü imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin, bölgenin ekonomik aktivitesine dair sinyaller verebileceğini ifade eden analistler, bugün veri gündeminin sakin olduğunu ifade etti.

Borsa haftaya düşüşle başladı

 

Piyasalarda Jackson Hole Bekleniyor

 

Piyasalarda tedirginlik sürüyor

 

Almanya'da ÜFE 2.5 yıl sonra düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)