E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAşırı dayanıklı borsalarda doğru strateji ne olmalı?---

Aşırı dayanıklı borsalarda doğru strateji ne olmalı?

Aşırı dayanıklı borsalarda doğru strateji ne olmalı?
27 Eylül 2021 - 14:09 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta borsalarda olumsuz haberlerin yoğunlaştığı borsalar satış dalgasına karşı dayanıklı olduğunu kanıtladı. Borsa uzmanları ise yatırımcılara portföylerini güvenceye almalarını tavsiye ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yaklaşık 300 milyar dolarlık borç nedeniyle iflasın eşiğinde olan Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande’ye ilişkin haberler geçtiğimiz hafta tüm küresel piyasaları sarsmıştı. Aynı hafta Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (FED) para politikasını sıkılaştırmaya yakın zamanda başlayacağını doğrulamıştı. Ancak ABD borsalarında Dow Jones endeksi bu kritik haftayı da yükselişle kapattı.

Hafta içerisinde S&P 500 Endeksi dört ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesine rağmen Cuma günü 50 günlük ortalamasının üzerine yeniden ulaşmayı başardı. Aynı başarıyı Nasdaq Endeksi de elde etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street için geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesi FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarıydı. Geçtiğimiz yıl pandeminin borsaları en olumsuz etkilediği dönemlerinde FED’in başlattığı tahvil alımı programının azaltılacağını belirten Powell faiz artırımı sinyali de verdi. Ancak FED Başkanı faiz artırımı fikrinin gelecek seneye ilişkin olduğunu belirtti.

MarketWatch’un haberinde ABD merkezli yatırım bankası Robert W. Baird & Co’nun Borsa Stratejisti Michael Antonelli piyasaların ‘kurşun geçirmez’ hale geldiğine dikkat çekti. Antonelli açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İki şeyi hatırlamak gerekiyor: Birincisi sistemde tonlarca para dolaşıyor ve bu olduğunda likidite hisse senetleri gibi riskli varlıkları bulur. Bu paranın bir yere mutlaka gitmesi gerekiyor. İkincisi borsalar bahsedebileceğiniz bütün şeyleri değerlendiriyor ve buna göre fiyat düşürüyor. Ancak aynı zamanda 2022 yılında artması beklenen bilançolara ve kârlara da bakıyor.”

Antonelli’nin yorumlarına karşın Morgan Stanley’den Michael Wilson ise S&P 500 için yıl sonu hedefi olan 4.000 puan hedefine sıkı sıkıya bağlılığını sürdürüyor. Diğer bir deyişle Wiilson borsaların %10 oranında bir düzeltmeye maruz kalacağını düşünüyor.

Yatırım danışmanlığı fimrası Ally Invest’in Baş Yatırım Stratejisti Lindsey Bell geçtiğimiz hafta başında görülen satış dalgasını değerlendirirken “Herkesin geleceğini öngördüğü ancak kimsenin beklemediği bir fırtına” olarak tanımladı. Bell açıklamasında Çinli Evergrande’nin borçlarını ödeyememesi halinde küresel finans sisteminde oluşturabileceği yankılara dikkat çekti.

Borsa uzmanı uzun zamandır borsalarda düşüş bekleyen ayı piyasası yatırımcıları için bu tür haberlerin iyi olduğunu belirtti. Zira S&P 500 Endeksi 220 günden fazladır %5’in üzerinde bir geri çekilme gerçekleşmedi ve hiçbir olumsuz haberin de bu dayanıklı piyasaları sarsamadığı görüldü.

Üstelik borsaların önündeki tek büyük engel Evergrande krizi değil. Borsalar ABD Kongresi’ndeki federal borç limitleri tartışmalarından para politikası etrafında gelişen gündeme kadar boğa yatırımcılarını kötümserliğe sevk edebilecek birçok gündem maddesi de bulunuyor.

Bell konuyla ilgili açıklamasında, “Erimeye hazırlanan bir piyasada hayal kırıklığı yaratmak zordur” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı Wall Street’ten yayılan mevcut korkunun boğa piyasası yatırımcılarının aceleci bir hamle yapmasını engelleyen bir çeşitlilik sunuyor olabileceğini belirtti.

Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği’nin geçtiğimiz hafta paylaştığı bir ankette kötümser veya nötr görüş belirten çok sayıda yatırımcının borsalara ilişkin öngörülerini son 14 ayda en yüksek seviyeye yükselttiğini gösteriyor. Piyasalardaki artan ayı piyasası havası da bir karşı gösterge olabilir.

Bell açıklamasında, “Temkinli yatırımcılar risklere daha fazla dikkat etme ve portföylerini koruma eğilimindedir. Bu da kriz zamanlarında satış ihtimallerini düşürür. Korku, fiyatların düşmesi durumunda kenardaki nakdin piyasaya daha fazla geri akabilmesine de yol açabilir. Tipik bir şekilde, en kötü satış dalgaları piyasa riskleri aşırı gördüğünde değil hafife aldığı zamanlarda gelir” dedi.

Borsa uzmanı piyasalarda işlerin istenildiği gibi gitmemesi halinde uyulmasını tavsiye ettiği dört adımlı bir yol haritasına işaret etti:

Çıkış planı

Bell bir hisse senedi veya menkul kıymetler varlığı alırken yatırımcıların aklında mutlaka bir çıkış planı olması gerektiğini söyledi. Bell piyasalar düşüyor diye erken satış yapmanın yatırımcıları gelecek kazançlardan alıkoyabileceğini belirtti.

Denge

Borsa uzmanı güçlü bir portföyün agresif ve muhafazakar varlıklar arasında iyi bir dengeye sahip olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Nakit para çöp değildir

Nakit paralar son günlerde oldukça kötü bir itibara sahip. Enflasyonun yüksek olması sebebiyle bunun anlaşılabilir olduğunu söyleyen Bell yine de borsalardaki bir çöküş sırasında kısıtlı bir nakit birikiminin en dengeli varlık olabileceğini belirtti.

Savunma hamleleri unutulmamalı

Bell yatırımlarda kamu hizmetleri, sağlık sektörü ve tüketici temel ihtiyaçları gibi sektörlerin borsalardaki satış dalgaları sırasında talebin stabil olması nedeniyle daha güçlü kalabileceğini belirtti.

Panik satışlarından sonra borsaya nasıl geri dönülür?

 

Boğalar düşüşlerde satın alırken, ayılar rallilerde güçlü satış yapıyor

 

Bankacılık sektöründe getiri potansiyeli yüksek hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pamir27 Eylül 2021 19:25

    Son dönem düşmeyen borsa yok. Biri düşünce çoğu düşeni takip ediyor. Çin konusu çok sıcak, ABD Erdoğan arası bir başka dert. BİST için yarınlar belli değil